Poliisin toiminta selvitettävä

Kirjoitettu Paavon blogi

Olen saanut runsaasti yhteydenottoja Helsingin vappumarssin tiimoilta. Vuosikymmeniä vappumarssia organisoineiden työväenliikkeen veteraanien, keski-ikäisten vasemmistolaisten ja nuorten vasemmistoaktiivien viesti on ollut sama: Poliisin toiminta on vappuna Helsingissä ollut pöyristyttävää.

Poliisin tehtävä on turvata mielipiteenilmaisun ja kokoontumisen vapaus. Nyt poliisi on pikemminkin estänyt tämän. Osaa vappukulkueeseen osallistumassa olevista ei ollut päästetty mukaan marssille ja normaaleja lippukeppejä oli takavarikoitu ”astaloina”. Poliisin tehtävä on puuttua mahdollisiin rikoksiin ja poistaa selkeästi vahingoittamistarkoituksiin olevia astaloita. Tavallisia ohuita lippujen puu- tai muovikeppejä ei voi tällaisiksi tulkita.

Vappumarssin päätyttyä vappukulkueen lippuja oltiin viemässä Vasemmistoliiton ja Vasemmistonuorten yhteiseen varastoon, kun poliisi oli tullut paikalle, katkonut vuosia vappumarsseilla käytetyt lippujen kepit ja ottanut kiinni kolme henkilöä, jotka olivat viemässä vappumarssin tarpeistoa varastoon.

Helsingin poliisin komisario Jari Taponen on todennut Iltalehdelle, että ”Paikan päällä ollut poliisi on tehnyt oman arvionsa tapauksesta, joita emme lähde sen kummemmin erittelemään. Tämä on poliisin sekä asianosaisten henkilöiden välinen asia.”

Tämä ei ole mikään poliisin ja yksittäisten henkilöiden välinen asia vaan iso periaatteellinen kysymys, josta poliisin pitää antaa julkinen selvitys. Poliisi ei voi omavaltaisesti estää poliittisia liikkeitä tuomasta esille omia tunnuksiaan. Olemme tottuneet aivan toisenlaisissa maissa kuin Suomessa uutisiin, joissa poliisi ilmoittaa estävänsä poliittisen toiminnan.

Kommentteja (21)
  1. Pingback: Vappumarssilla | Esa Suominen

  2. Pingback: Verta sulissa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *