Poliisin toiminta selvitettävä

Kirjoitettu Paavon blogi

Olen saanut runsaasti yhteydenottoja Helsingin vappumarssin tiimoilta. Vuosikymmeniä vappumarssia organisoineiden työväenliikkeen veteraanien, keski-ikäisten vasemmistolaisten ja nuorten vasemmistoaktiivien viesti on ollut sama: Poliisin toiminta on vappuna Helsingissä ollut pöyristyttävää.

Poliisin tehtävä on turvata mielipiteenilmaisun ja kokoontumisen vapaus. Nyt poliisi on pikemminkin estänyt tämän. Osaa vappukulkueeseen osallistumassa olevista ei ollut päästetty mukaan marssille ja normaaleja lippukeppejä oli takavarikoitu “astaloina”. Poliisin tehtävä on puuttua mahdollisiin rikoksiin ja poistaa selkeästi vahingoittamistarkoituksiin olevia astaloita. Tavallisia ohuita lippujen puu- tai muovikeppejä ei voi tällaisiksi tulkita.

Vappumarssin päätyttyä vappukulkueen lippuja oltiin viemässä Vasemmistoliiton ja Vasemmistonuorten yhteiseen varastoon, kun poliisi oli tullut paikalle, katkonut vuosia vappumarsseilla käytetyt lippujen kepit ja ottanut kiinni kolme henkilöä, jotka olivat viemässä vappumarssin tarpeistoa varastoon.

Helsingin poliisin komisario Jari Taponen on todennut Iltalehdelle, että “Paikan päällä ollut poliisi on tehnyt oman arvionsa tapauksesta, joita emme lähde sen kummemmin erittelemään. Tämä on poliisin sekä asianosaisten henkilöiden välinen asia.”

Tämä ei ole mikään poliisin ja yksittäisten henkilöiden välinen asia vaan iso periaatteellinen kysymys, josta poliisin pitää antaa julkinen selvitys. Poliisi ei voi omavaltaisesti estää poliittisia liikkeitä tuomasta esille omia tunnuksiaan. Olemme tottuneet aivan toisenlaisissa maissa kuin Suomessa uutisiin, joissa poliisi ilmoittaa estävänsä poliittisen toiminnan.

Kommentteja (21)
 1. Pekka Nieminen 1.5.2014-21:39

  Poliisin läsnäolo Rautatientorilla oli massiivinen: parikymmentä maijaa tai muuta pakettiautoa, kymmeniä mellakkavarusteissa olevia poliiseja ja runsaasti kameroita poliisin käsissä. Hakaniemeen viimeisenä saapuneiden noin 200 marssijaa kaitsemassa oli yhtä monta poliisia ja kulkueen perässä ajeli kymmenkunta maijaa. Olisi mielenkiintoista tietää minkälaiseen tilanteeseen poliilaitos oli varautunut. Kun tällainen ja kallis operaatio oli laitettu liikkeelle, oli kai suuri houkutus keksiä jotakin sen perusteeksi.

  Poliisin mukaan myös järjestäjien taholta olisi esitetty toivomuksia “radikaaleimpien mielenosoittajien” suhteen.

 2. 40v vappumarseilla 2.5.2014-00:39

  Poliisin toiminta oli aivan ylimitoitettu.
  Paikalla oli myös Saksalaisia poliiseja.

  Vappu on työväen juhla.

  “Toukokuun 1. päivänä 1886 järjestettiin Yhdysvalloissa laaja yleislakko, jossa vaadittin kahdeksantuntista työpäivää. Kolme päivää myöhemmin chicagolaiset anarkistit kutsuivat koolle laajan mielenosoituksen lakon aikaisissa mellakoissa kuolleiden työläisten muistoksi. Mielenosoitusta seuranneessa Haymarketin verilöylyssä sai surmansa ainakin neljä työläistä sekä useita poliiseja. Välikohtauksen jälkeen seitsemän anarkistia tuomittiin kuolemaan ja heistä lopulta neljä teloitettiin.[19] Pariisissa vuonna 1889 kokoontunut Toinen internationaali päätti, että “Haymarketin marttyyreja” muistettaisiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta 1890[20] ja ajankohta määrättiin kansainväliseksi työläisten mielenosoituspäiväksi.”

 3. Pingback: Vappumarssilla | Esa Suominen

 4. Kari Antila 2.5.2014-01:38

  Niinpä niin. Poliisi muistutti meitä jälleen perimmäisestä tarkoituksestaan: pitää huoli siitä, että rikkaat pysyvät rikkaina ja köyhät köyhinä. Kaikki kansanliikkeet ovat porvareille uhka, joten poliisi huolehtikoon heidän puolestaan viimeiseen köyhään asti yhteiskunnan vakaudesta. Mallia Kiinasta? Nauttikaa, köyhät, harmoniaa!

 5. Matti 2.5.2014-02:15

  No hyvä, että edes joku vähän “virallisempi” taho ottaa tähän kantaa. Ei kai nyt ihmisten oikeuksia pidä alkaa rajoittamaan sen takia, että muutama kaveri vähän humalapäissään riehuu (lue: huutelee herroille).

  Muualla maailmassa mielenosoitukset on arkipäivää, suomessa me ollaan roskajoukko. Nuoret sanoo kerrankin sen mitä kaikki muut ajattelee, mutta ei. Sitä saa sitten mitä tilaa.Demokratian mallimaa, niin kauan kun kukaan ei sitä kyseenalaista, ja jos joku uskaltaa, niin sitten lyödään face täyteen tappouhkauksia ja muuta roskaa.

 6. Police State 2.5.2014-03:32

  On kyllä todella törkeää toimintaa poliisilta! Tälläiselle pitää tehdä välittömästi loppu ja varmistaa ettei se tule tapahtumaan uudestaan! Poliisin kommentit tästä tulee olemaan mitä lie huuhaata kun se on varma että ne ei syytä ota niskoilleen mistään!

 7. Pasi Heino 2.5.2014-07:17

  Hyvä Paavo,

  Kerron lyhyesti omin silmin nähdyn tapahtuman Tampereen vappuaatosta. Nämä, ilmeisesti samanhenkiset anarkistit käyttäytyivät itse varsin pöyristyttävästi ja provosoivasti. Osa heistä hakeutui suorastaan virkavallan syliin ja nostivat käyttäytymisensä astetta siihen asti, että poliisin oli puututtava asiaan Suomen lain mukaan! Kun poliisi puuttui, niin siitä tämä joukko otti sitten sen marttyyriaseman ja alkoi huutamaan erinäköisiä huutoja poliisin väärästä käyttäytymisestä, syrjinnästä ja kehotettiinpa siellä leikkaamaan pääministeriltämmekin pää irti.

  Itse Tampereen tapahtuma aiheutti yhteiskunnalle, meille, jo sellaisen määrän ylimääräisiä kustannuksia kymmenien poliisipartioiden kiinnittämisenä valvomaan tätä hörhöryhmää päivänä, jolloin olisi varmasti ollut poliisitehtäviä muutenkin riittämiin.

  Nyt sinä ministerinä ja jotkut muutkin julkisen vallan edustajat vaaditte käyttämään vielä lisää julkisia varojamme muutenkin tehottomasti toimivassa julkisessa organisaatiossa ja selvittämään näitä asioita saadaksesi poliittisen kilpesi kiilloitettua tältä osin.

  Rohkenen kysyä, että eikö tässä jos missä asiassa nyt maalaisjärki saisi puhua. Suomen poliisi noudattaa lakia ja valvoo yleistä turvallisuutta. Jos tässä järjestelmässä on sinänsä jotakin vikaa, niin alkakaa tekemään sen asian eteen työtä, mutta älkää antako yksittäisten, elämäänsä ja ennen kaikkea toisten ihmisten elämään varsin persoonallisesti suhteutuvien pienten kansanryhmien hyppiä täällä silmillenne tai silmillemme.

 8. tarmo tikka 2.5.2014-07:18

  Poliisi on ainakin itsenäisyytemme ajan ollut kovin oikeistolainen. Välillä peitellymmin, useimmin ei. Tapausta uutisoidessaan myös Yle nykyisen linjansa mukaisesti myötäili poliisia, ottamatta selvää tapahtumien kulusta. Alkaako vasemmiston vainoaminen? Halveksunta on ollut kauan arkipäivää.

 9. Otso Kantokorpi 2.5.2014-07:54

 10. Riikka Tynys 2.5.2014-08:22

  Ylen aamuuutisissa jätettiin kokonaan mainitsematta, että Vasemmistoliiton lippuja oli katkottu Vappumarssin jälkeen. Kerrottiin pelkästään, että Paavo Arhinmäki kertoo Vasemmistolaisten olevan pöyristyneitä, ja että poliisin mukaan anarkisteilla on ollut astaloiksi naamioituja lippuja. Eli poliisin mokan jälkeen koitetaan saada vasemmisto vaikuttamaan epäuskottavalta antamalla kuva, että vasemmisto puolustaa anarkistien mahdollisia astaloita. (tuskinpa niitä on anarkisteillakaan ollut…)

 11. aatu maki 2.5.2014-09:34

  hyvä kun sait asian julki

 12. Joni Häkki 2.5.2014-10:49

  Tässä näkyy aika hyvin, millaisia poliisien kuvaamat ”aseet” tai ”astalot” olivat. Kuva on ensimmäisistä kiinniotoista ennen marssin alkua.

  http://www.youtube.com/watch?v=_-J66Do3Xe8

 13. Arja Hurme 2.5.2014-11:25

  On käsittämätöntä, että tämän kaltaista ihmisten mielipiteenvapauden riistämistä ja jalkoihin polkemista voi tapahtua SUOMESSA!
  Ollaanko nyt virkavallan taholta hakemalla hakemassa köyhälistön ja työväestön kyykytystä samoin kuin sata vuotta sitten! Hävetkööt!

 14. Niko 2.5.2014-11:37

  Voi olla, että poliisilla ja yhteiskunnalla on jäänyt jotain hampaankoloon siitä, että itsenäisyyspäivänä rikottiin kalliisti paikkoja Tampereella (esim itse en tätä käytöstä ymmärrä). En oikein ymmärrä miksi iloiseen vappukulkueeseen tulee osallistua kasvot peittäen. Voisitko ottaa tähän myös julkisesti kantaa vai onko mielestäsi anarkia ok?

 15. Pertti Lantta 2.5.2014-12:10

  Onko poliisi ottanut valokuvat näistä astaloiksi väittämistään ja sittemmin tuhoamistaan Vasemmistoliiton Nuoren lipputankoista? Ovatko nämä tuhotut lipputangon pätkät tallessa ja julkisuuteen esiteltävissä?
  Pidän erittäin omituisena, mikäli poliisi tuhoaa toisen omaisuutta omien tulkintojen perusteella, ettei asiaa liittyvistä kohteista ole valokuvallenteita. Näin jo kaikkien osapuoleten oikeusturvan kannalta ajateltuna.

 16. Mauri Leppämäki 2.5.2014-12:20

  Todella hyvä kirjoitus, ja asiakin aivan oikea. Ei meinaa sopia tavallisen ihmisen oikeustajuun tuollainen käyttäytyminen poliisilta. Onkohan kaikilla ammatissa toimivilla asenne ihan kohdallaan, vai onko katsottu liikaa amerikkalaisia poliisi sarjoja televisiosta.
  Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä, että asia on julkisesti selvitettävä.

  Hyvää kesän odotusta toivotellen,

  Mauri Leppämäki, Oripää, Vasemmistoliiton valtuutettu.

 17. J 2.5.2014-14:06

  Paljon kiitoksia tämän asian selvittämisestä. Suomen sananvapauden tila alkoi huolestuttaa tästä tapahtumasta lukiessa. Mielenosoittaminen ei ole rikos vaan laissa taattu perusoikeus.

 18. Joni 2.5.2014-14:25

  Lueppas Paavo uudemman kerran ihan ajatuksella mitä kirjoitat:

  ..Vappumarssin päätyttyä vappukulkueen lippuja oltiin viemässä Vasemmistoliiton ja Vasemmistonuorten yhteiseen varastoon, kun poliisi oli tullut paikalle, katkonut vuosia vappumarsseilla käytetyt lippujen kepit ja ottanut kiinni kolme henkilöä, jotka olivat viemässä vappumarssin tarpeistoa varastoon…

  Ettäkö tosiaan poliisit ilmestyivät paikalla vaikka mitään syytä ja alkoi katkomaan teidän viirejä ja otti vielä huvikseen kolme herttaista nuorisojäsentä kiinni?

  En tiedä oletko huomannut – omalta juhlahumultasi- mutta tämä on sitä samaa porukkaa joka yrittää vuodesta toiseen pilata itsenäisyyspäivän juhlat öykkäröimällä linnan edessä.

  Kuinka paljon näitä nuorisosiiven herranterttujen huutoa pitäisi mielestäsi sietää? Milestäni hienoa ja samalla surullista että poliisin pitää opettaa vasemmistonuorille käytöstapoja.

  Pitäkää mielipiteenne, kantakaa viirejänne ja jatkakaa kapitalistisikojen syyttelyä omasta kurjuudestanne , mutta tehkää se edes välttävällä maulla.

  Hyvää vappua!

  • Teija Puura 16.5.2014-19:47

   Voi hyvä ihminen naiviuttasi ja yleistämistäsi.Ei Suomessa saa rauhallisestikaan arvostella teitä kapitalisteja eikä sitä suurta Itsenäisyyspäivän juhlintaa,kun olette leimaamassa kaikki mielenosoittajat anarkisteiksi.Poliisilla ei älykkyys riitä erottelemaan anarkisteja tavallisista,rauhallisista mielenosoittajaista.
   Vaatetuksen ja hiusmallin mukaan luullaan tietävän,kuka on kuka.Muistutan ettei Suomi ole se itsenäinen valtio,jonka eteen on taisteltu vaan kuulumme EU:hun ja se on kaukana itsenäisyydestä.Eliitin juhlinta on siis tarpeetonta itsenäisyyden häpäisemistä.

 19. Veli Haikarainen 2.5.2014-16:10

  No kysyisin nyt sinulta Paavo että onko nämä nyt sitten sinun mielestä muovikeppejä vai astaloita? Mielestäni Suomen Poliisi tekee erinomaista ennalta ehkäisevää työtä torjuakseen ääriliikeitten, sekä äärivasemmistolaisten kuin äärioikeistolaisten, väkivaltaista käyttäytymistä. Tuleppa tänne Tukholmaan katsomaan joskus kuinka nämä idiootit saavat mellastaa niin ehkä osaat arvostaa sitten paremmin Suomen virkavaltaa.

 20. Pingback: Verta sulissa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *