Perusturvaan ei pidä koskea

Kirjoitettu Paavon blogi

Pidin tänään poliittisen tilannekatsauksen Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa Helsingissä. Lähiaikojen suurin poliittinen asia on hallituksen ensi viikolla kokoontuva kehysriihin.

Vasemmiston mielestä kehysriihessä on pidettävä kiinni erityisesti hallitusohjelman tavoitteista, jotka koskevat köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentämistä. Vasemmistolla on riiheen ehtoja, joista se ei ole valmis tinkimään.

Me emme hyväksy perusturvaetuuksien indeksijäädytyksiä. Se olisi tosiasiassa perusturvan leikkaamista. Emme hyväksy myöskään alemmista arvonlisäverokannoista luopumista. Se nostaisi välttämättömyyksien kuten lääkkeiden, ruuan ja bussilippujen hintoja.

Hyväksyttävissä olevia leikkauskohteita ei yksinkertaisesti löydy miljardiluokassa. Liikkumavaraa löytyy kuitenkin pääomatulojen ja muiden suurten tulojen puolella.

Vasemmisto on jo aiemmin esittänyt varallisuusveron palauttamista, solidaarisuusveron laajentamista ja pääomatuloverotuksen kiristämistä. Meidän mielestämme yritystukia pitää karsia, erityisesti ympäristöhaitallisia tukia.

Samalla pitää myös kysyä, millaista politiikkaa oppositio nyt ajaa. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on esittänyt, että kuudessa vuodessa valtiontaloutta pitää sopeuttaa 8-9 miljardilla eurolla.

Mielestäni mittaluokka on niin järjetön, että toivoisi keskustalta konkreettisia esityksiä, joihin ottaa kantaa. Paljonko Sipilä on valmis leikkaamaan kunnilta, opetuksesta, sosiaaliturvasta tai terveydenhuollosta?

Keskustan sopeutus tehtäisiin kaiken lisäksi kokonaan hyvinvointivaltion leikkauksilla, koska he eivät halua koskea suurituloisten verotukseen

Myös perussuomalaisissa riittää leikkausintoa. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini on valmis leikkaamaan jopa kaksi miljardia muun muassa opetuksesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista. Kaiken lisäksi molemmat oppositiopuolueet lisäisivät tuntuvasti rahaa asehankintoihin. Se on erikoinen tärkeysjärjestys.

Koko puheen voi lukea Vasemmiston verkkosivuilta osoitteessa http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/paavoarhinmaki/leikkauksilla-tuhotaan-hyvinvointivaltion-ydin/

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *