Väkivallan edessä emme taivu

Kirjoitettu Paavon blogi

Jyväskylässä keskiviikkona tapahtunut isku suomalaista äärioikeistoa esittävän kirjan esittelytilaisuuteen on järkyttänyt monia. On oikein, että tällainen väkivalta on myös tuomittu laajasti.

On selvää, että kun lyödään ihmisiä puukolla, on henki aina vaarassa. Tämä tekee tapauksesta erityisen vakavan. Samalla se osoittaa, että poliittisesti motivoitunut väkivalta ja sen uhka on viety nyt uudelle tasolle.

Kyse ei nimittäin ole yksittäistapauksesta. Vaikka poliisi ei ole vielä selvittänyt iskun motiivia, vaikuttaa selvältä, että kyseessä on suunnitelmallinen, poliittisesti motivoitunut viharikos, jonka jäljet johtavat äärioikeistolaisiin uusnatsipiireihin. Niiden tavoite on väkivalloin muuttaa yhteiskuntaa ja rajoittaa ihmisten vapautta mielipiteensä ilmaisemiseen. Kohteena ovat olleet maahanmuuttajat, seksuaalivähemmistöt ja vasemmisto, joka on ollut suomalaisessa yhteiskunnassa eturivissä puolustamassa vähemmistöjen oikeuksia ja ihmisten yhdenvertaisuutta.

Muistissa ovat kaasuisku Helsingin Gay Pride – kulkueeseen kesällä 2010 sekä kaasusumutteella tehty pahoinpitely Vasemmistonuorten entistä puheenjohtajaa Dan Koivulaaksoa vastaan Oulussa kesällä 2012.

Kyseessä ei ole silti väkivalta vain vasemmistoa vaan koko vapaata yhteiskuntaa vastaan. Oulussa alkuvuodesta 2011 uusnatsien väkivallan kohteena olivat kokoomuksen vaalityöntekijät.

Kyse on siitä, että väkivallalla tai sen uhalla halutaan rajoittaa ihmisten mielipiteen- ja ilmaisunvapautta, kokoontumista ja toimintaa. Erityisen raukkamaista tämä on siksi, että se kohdistuu ihmisiin, jotka toimivat ihmisten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta ja yrittävät samalla varoittaa syrjinnän ja rasismin vaaroista.

Väkivallan uhka saati sen uhriksi joutuminen panevat ihmisen ajattelemaan, uskallanko sanoa ääneen sen, mitä ajattelen. Rohkenenko mennä keskustelutilaisuuteen tai mielenosoitukseen, jossa voin mahdollisesti joutua pahoinpitelyn uhriksi tai tappeluun? Jyväskylän tilaisuudessa läsnä olleet ihmiset ovat mediassa kertoneet tapahtumista pääosin nimettömänä. Syyksi he ovat maininneet, että he eivät halua nimensä tulevan julki tällaisessa yhteydessä. Pelon siemeniä on jo kylvetty. Itämään niitä ei saa päästää. Pelolle ei pidä antautua.

Väkivallan pelolla ei saa olla minkäänlaista sijaa suomalaisessa politiikassa tai yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Siihen ei saa tottua eikä sen edessä pidä taipua.

Kaikkien demokraattisesti toimivien poliittisten voimien pitäisikin tehdä selväksi, ettei mielipiteen vapauteen kohdistuvalle viharikollisuudelle ei ole paikkaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Sellainen on saatava kerta kaikkiaan loppumaan. Toistaiseksi väkivallan kohteeksi ovat joutuneet seksuaalivähemmistöt, vasemmisto ja kokoomus. Kuka on seuraava kohde?

Väkivalta on aina tuomittavaa. Mutta pöyristyttävää on sekin, että parlamentaarisesti toimivan puolueen sisältä poliittista väkivaltaa vähätellään. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola on jopa julkisesti vihjaissut, että väkivaltainen hyökkäys demokratiaa ja sananvapautta vastaan olisi tilattu mainoskikka.

Tällainen kommentointi on parlamentaariselta puolueelta täysin sietämätöntä. Ovatko Perussuomalaiset näin valinneet puolensa? Aikooko puheenjohtaja Timo Soini jälleen luikerrella pois vastuustaan?

Väkivaltaisille uusnatseille ei voi vastata poliittisin argumentein. Kyse on viranomais- ja turvallisuusasiasta. Siksi viranomaisten pitääkin olla nyt liikkeellä, jotta tällainen väkivalta loppuu Suomessa alkuunsa. Siihen tarvitaan kaikkien demokraattisesti toimivien ja demokratiaa puolustavien kansalaisten yhteistyötä, poliittisista mielipiteistä riippumatta.

Kommentteja (11)
 1. Hanna Sylvia 1.2.2013-10:20

  Hyvä kantaaottava kirjoitus!! Perussuomalaisiin kannattaa suhtautua varauksella. Puolue muistuttaa Saksan kansallissosialisteja ja toivottavasti ihmiskunta on ottanut opikseen menneisyydestä. Ihmisten hengen uhkaaminen julkisuuden hakukeinona on tuomittava!!

 2. Jorma M. 1.2.2013-12:39

  Tilaisuuden järjestäneillä tahoilla – joihin kuului myös tunnettuja vasemmistonuoria – oli etukäteisaavistus mahdollisesta välikohtauksesta. Siitä huolimatta he eivät ilmoittaneet asiasta poliisille, vaan – uusimpien tietojen mukaan – perustivat itse aseistetun järjestyskaartin.

  Onko tällaisen järjestyskaartin toiminnalla Vasemmistoliiton johdon siunaus ja suostumus?

 3. Sari Uusivirta 1.2.2013-17:15

  Tähän en voi kommentoida muuta kuin että olen 110 prosenttisesti samaa mieltä Paavon kanssa. Eihän tässä voi mitään muuta kuin peräänkuuluttaa kansalaisrohkeutta seisoa julkisesti oman arvomaailmansa ajatusten takana. Tai siis tässä ajatuskuviossa edessä.

  • Janne 8.2.2013-08:15

   Joo, olet samaa mieltä Paavon kanssa tapauksesta josta ei vielä tiedetä kaikkia faktoja.

   Olisi hauskaa näpäyttää teitä kun poliisi ilmoittaa että suurin syyllinen oli tapahtuman järjestäjä, ns portsari…

 4. Joni Hiisivirta 1.2.2013-19:41

  “Väkivallan edessä emme taivu” on hyvä kirjoitus. Eikö ole kuitenkin hieman halpa-arvoista käyttää joidenkin junttien hyökkäystä hyväksi taas kerran propangandassa Perussuomalaisia vastaan? Miten he nyt taas tähänkin liittyvät? Jos te ette lopeta tuota avointa rasismianne ja kiihottamistanne kansanryhmää vastaan, niin joskus heidänkin pinnansa voi katketa ja syyte nousta. Sinä Paavo olet itse syyllistynyt vakavampiin rikoksiin, kuten jalkapallohuliganismiin ja jossain ydinvoimalan pihallakin oli jotakin kärhämää, eikö totta?

  • Mikko Vuorinen 7.2.2013-15:07

   Kysyisin, mihin “vakavampiin rikoksiin” Arhimäki on syyyllistynyt. Siis puukotusta vakavampiin?

 5. Pingback: Äärioikeisto vai äärivasemmisto, kas siinä pulma | Jussi Karin blogi

 6. Markku Lämsä 2.2.2013-13:06

  Paavo, nyt painetta sisäministerille, suopolle, poliisille, että selvittävät juurian myöten Jyväskylän hyökkääjien taustat.
  Sekä että lopettavat vähttelyt, ja sivuseikoista selittelyt, juorujen tyyliin.

 7. Iso P 6.2.2013-00:48

  Sanoutuuko herra Ministeri nyt irti teleskooppipamputuksesta?

 8. Jorma M. 6.2.2013-09:49

  Toivottavasti Paavo Arhinmäki, Vasemmistoliitto sekä Vasemmistonuoret irtisanoutuvat Vasemmiston tilaisuuksien järjestystä valvovasta, teleskooppipatukoilla ja teräaseilla varustautuneesta järjestyskaartista.

  Toivottavasti ministeri Arhinmäki laittaa painetta sisäministerille, jotta vasemmiston tilaisuuksissa toimivan järjestyskaartin henkilöiden ja perustajien taustat selvitetään.

  On mielenkiintoista, että vasemmisto haluaa suunnata keskustelun perussuomalaisiin, jolla ei ole esitetty olevan minkäänlaista roolia Jyväskylän tapauksen kanssa.

 9. Juhani Harjunharja 6.2.2013-12:57

  Olen Paavo Arhinmäen kannalla ja allekirjoitan hänen ajatuksensa. Miten olisi myös tuon SUPO:n “kansallistaminen” eli asettaminen eduskunnan valvontaan? Minusta se olisi asiallista, kun puhutaan demokratiasta eli kansanvallasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *