Rikkaimpien jättipotti peruttiin

Kirjoitettu Paavon blogi

Hallitus on tänään aiemmin sovitun lausuman seurauksena poistanut osinkoverotukseen lipsahtaneet virheet, joiden korjaamisvaatimuksen me nostimme esille ja josta käytiin tämän myötä kovaa yhteiskunnallista keskustelua.

Hallitus on ollut alusta asti yhtä mieltä verouudistuksen peruslinjauksesta, jossa verotetaan mieluummin omistajien voittoja kuin yritysten voittoja. Siten omistajia kannustetaan työllistämään ja investoimaan, sen sijaan, että he ottaisivat suurimmat mahdolliset tulot yrityksistään vuosittain.

Yhteisöveron laskun kustannus valtiolle on valitettavasti suurempi kuin osinkoveron noston tuotto. Lopputulos oli meille siedettävä, kun samaan aikaan hallitusohjelman perusteella vaaditut miljardien leikkaukset pienennettiin 300 miljoonaksi ja etenkin pienituloisten työntekijöiden verotuksen keventämistä jatkettiin.

Isoon muutokseen sisältyi ansa, jonka nostin esiin heti kun paperit esiteltiin meille. Liian nopea valmistelu johti siihen, että saamamme tiedot johtivat harhaan ja kaikkein rikkaimpien yritysten omistajien veroastetta laskettiin tuntuvasti. Koska tämä olisi haitallista sekä työllisyydelle että oikeudenmukaiselle tulonjaolle, päätimme yksimielisesti palata asiaan.

Muutkin puolueet tarttuivat pian toiseen esiin nostamaamme epäkohtaan, holding-yhtiöillä tehtävän veronkierron lisääntymiseen. On tärkeää, että se mahdollisuus poistetaan. Meille tärkeää oli myös estää rikkaimpien listaamattomien yritysten veroale.

Asiaan palattiin ja sovittiin, että listattujen yritysten osinkoja verotetaan 85 prosentin osuudesta ensimmäisestä eurosta lähtien. Samalla päätettiin, että listaamattomista yrityksistä kevyemmän verotuksen osinkoja saa maksimissaan 150 000 euron rajaan asti. Sen jälkeen on maksettava nykyinen korotettu pääomatulovero 85 prosentin osalta.*

Tärkeintä oli, että kaikkein rikkaimpien suosiminen estettiin katolla ja osinkoverotuksella kerätään vuosittain 350 miljoonaa euroa aiempaa enemmän. Tämän ansiosta yritys- ja osinkoveromuutokset tulevat laskelmien mukaan pienentämään tuloeroja. Jatkovalmistelun yhteydessä tullaan vielä tarkasti arvioimaan kaikki yksityiskohdat ja huolehditaan samalla, ettei porsaanreikiä jää.

* Toiseksi viimeistä kappaletta korjattu. Aikaisempi muotoilu oli epäselvä.

Kommentteja (9)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *