Loppu työehtoshoppaamisille

Kirjoitettu Paavon blogi

Tätä tekstiä kirjoittaessa tuli hyvä uutinen siitä, että sopimuspuolten kesken saavutettiin viime hetkellä sopu kiistassa, joka koski Finnairin ateriapalveluiden työehtoja. Samalla kuljetusliittojen laajamittaiset solidaarisuustoimet peruuntuivat. Asia on periaatteellisesti niin merkittävä, että sitä kannattaa kommentoida vielä jo sovun synnyttyä.

Riidan ytimessä oli se, että saksalainen yritys – jolla kansallinen lentoyhtiömme on ulkoistamassa ateriapalveluita – halusi siirtää työntekijät palvelualojen sopimuksen piiriin pois ilmailualan sopimuksesta. Tämä olisi heikentänyt merkittävästi työntekijöiden työehtoja ja erityisesti heidän palkkojaan. Nyt umpikujasta päästiin, kun työnantaja ja työntekijät sopivat yrityskohtaisesta ratkaisusta. Näin ruokapalvelutyöntekijöihin sovelletaan käytännössä vanhan sopimuksen ehtoja. Järki voitti.

Muut ammattiliitot olivat valmiita pelaamaan kovilla panoksilla, kun ne uhkasivat tarvittaessa pysäyttää suuren osan Suomen liikenteestä. Miksi näin? Siksi että kiistan kohteena oli iso periaate: voiko ulkomaalainen työnantaja tulla Suomeen ja valita uusille työntekijöilleen itselleen edullisimman työehtosopimuksen? Tällainen työehtoshoppailu on räikeä lieveilmiö kansainvälistyvässä taloudessa.

Julkisuudessa on pääosin kauhisteltu sitä, miten 400 ihmisen takia voidaan pysäyttää koko Suomi. Vähemmän on ollut esillä se, että työntekijöiden palkkoja oli tarkoitus leikata jopa 30 prosentilla. Jokainen voi omalla kohdallaan pohtia, miten omaan elämään vaikuttaisi se, jos noin kolmasosa tuloista yhtäkkiä vietäisiin pois. Kyseessä olisi vakava ennakkotapaus.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ehti jo julkisuudessa väittää, ettei SAK hallitse enää joukkojaan. Suurempi ongelma taitaa olla, etteivät työnantajien joukot enää pysy kurissa.

Erityisesti työnantajien – ennen kaikkea Elinkeinoelämän keskusliiton – pitäisi viestittää omalle jäsenkentälleen, että tällainen peli pitää viheltää poikki. Kyse on paitsi konkreettisten ihmisten toimeentulosta, myös koko sopimusyhteiskunnan perusteista. Sitä murennetaan, jos työnantajat luulevat, että ne voivat jatkossa vapaasti työntekijöiden puolesta päättää, millaista työehtosopimusta noudatetaan.

Silloin sopimisen tilalle astuu sanelu. Tällä asenteella on nykyisessä taloustilanteessa vakavat seuraukset. Silloin työnantajat ajavat suomalaiset työmarkkinat epävarmuuden tilaan.

Kommentteja (16)
 1. Työläinen 18.11.2013-20:29

  Hienoa tekstiä Paavolta. Arhinmäki, taitaa olla ainoita hallituksessa, jolla on jalat maassa! Työläiset voitti!!

 2. tomi lyijynen 18.11.2013-20:40

  hienoo kommenttia,.. Paavo!!!!!!

 3. Tino Välkki 18.11.2013-20:44

  Vastaavasti voidaan kysyä miten PAM:iin kuuluvat työntekijät elävät sillä 30% pienemmällä palkalla. Olisikohan PAMilaisten aika nousta vaatimaan nostoa palkkakuopasta.

 4. Esa 18.11.2013-21:09

  No olisiko kuitenkin niin, että työehtosopimuksen tulisi jollain lailla olla kytköksissä itse työhön? Eikö tässä tapauksessa olla kuitenkin enemmin ravintolabisneksessä kuin lentämisessä.

 5. Jukka Salonen 18.11.2013-21:51

  Moikka!
  Ja mikähän se siun rooli tässä oli.

 6. Mikko Nilsson 18.11.2013-22:43

  Saas nähdä mitä maksoi LSG:n työntekijöille.

 7. Tkm Luoma 18.11.2013-22:56

  Kiitos ensimmäisestä, läpensäkotaisen järkevästä kommentista julkisuudessa. Terv. Tkm Luoma LSG työläinen.

 8. JuhaP 19.11.2013-07:14

  Kun kyseessä saksalainen yhtiö, eikä Finnair, sopu on vielä arvokkaampi. Finnairhan tekee tappiota, mutta nyt työntekijät eivät joutuneet kärsimään. Kirjoituksessa ei otettu kantaa siihen, kuinka ne halvemmalla työehtosopimuksella (Pam?) työtä tekevät pärjäävät? Heitä on 400:n sijasta kymmeniä tuhansia. Vaikeassa tilanteessa olevan yhtiön pelastaminen on ehkä pitkän päälle työntekijöiden etu. Vaikka Suomessa ei olekaan aivan Euroopan kovin yleinen palkkataso, joillakin toimialoilla palkkojen alennus voi olla keino pitää työpaikat. Kun luottamus työntekijöiden ja työnantajien välillä puuttuu, päädytään pysäyttämään koko maa. Työntekijöiden kannalta tämä ratkaisu oli hyvä ja toivottava, mutta ei tämä kirjoitus tuonut yhtään mitään uutta ajattelua. Vanhojen asemien puolustamista, kannattajien kosiskelua.

 9. Timo Virkkala 19.11.2013-14:09

  Ensimmäinen ns. julkinen artikkeli,jossa tuotiin esiin sopimusriidan taustalla piillyt laajempi yhteiskunnallinen vaikutus ja tilanteen ratkaisun
  ennakkotapauksen omainen luonne.
  Hyvä Paavo Arhimäki!! Olet aiemminkin tuonut esiin millaiset “keisarin uudet vaatteet” todellisuudessa ovat..(vrt.osinkoverotus)

 10. JOUNI VIIRTALA 19.11.2013-15:45

  Tervehdys 🙂 Kiitos tästä Plogista 🙂 Oli aivan hienoa että julkaisit tämän tekstin tosin myös poliittisessa mielesä itsellesi hyvät pinnat 🙂
  Olen itse vähän komsikomsa tilanteessa koska teen myös viihdeartistin työtä sivutoimena ja siinä pitäisi pomojen kanssa olla hyvää pataa sekä myös päiväduunini listan laatijan kanssa että keikka vapaat onnistuu ja että keikkoja tulisi ja hyvällä hinnalla..:) mutta DUUNARI olen jo 26 vuotta Catering toiminnassa kuormaus puolella ja koskaan ennen ei ole tällaista tilannetta ollut..:(…Suuri kiitos tästä meidän kaikkien duunarien puolesta ja jatketaan tästä 🙂

  JOUNI VIIRTALA

 11. Teresa Winter 19.11.2013-17:12

  Kiitos järjen äänestä. Pidän tätä ennakkotapausta ensisijaisen tärkeänä ammattiliittojen toiminnan pohjan ylläpitämisen kannalta. Toinen ratkaisu olisi murentanut sen. Huolestuttavaa on, että jopa kansalais-solidaarisuus tuntuu kallistuvan 2.5 miljardin tuloksen (2012), multinationaalin korporaation puoleen. Säästöpolittikka kasvattaa siis Saksalaisen firman tulosta. Onko suomalaisella työntekijällä todella riitettävä solidaarisuutta tämän tavoitteen puolesta uhrautumiseen? Meidän kansallinen äänitorvi HS tuntuu myös olevan tätä mieltä. Tällä politiikalla ei paranneta suomalaista hyvinvointia, vaan korporaatioiden toimintamahdollisuuksia tulostahkonnan hengessä.

 12. Jukka 19.11.2013-18:00

  Jokaisen kohdalla palkanalennus, kuinka pieni tai suuri hyvänsä, on aina negatiivinen asia. LSG:n tapauksessa työnantaja on edes yrittänyt neuvotella ja hakea ratkaisua yhtiön ja maan sisällä. Valitettavasti työntekijäpuolella tilanteen vakavuus ymmärretään vasta siinä vaiheessa, kun asiakas ostaa samat eväät jo nyt ravintola-alan yhtiöltä tai LSG teettää samat ruoat jossain muualla, esim. Virossa. Luulenpa, että se julkisuuteen tuotu 20-30%:n palkanalennus olisi loppujen lopuksi kelvannutkin. Näyttää siltä, että paperiteollisuuden ja merenkulun jalanjäljillä tämäkin toiminta saadaan hyvällä menestyksellä ulkoistettua rajojemme ulkopuolelle.

  • Ihmettelijä 19.11.2013-23:56

   Jaa milläköhän tavalla LSG yritti neuvotella tai hakea ratkaisua maan rajojen sisältä? Yksipuolinen ilmoitus palkkojen laskemisesta ei täytä ihan neuvottelun kriteereitä. On kyllä vaikea ymmärtää miten joku kehtaa peesata moista röyhkeyttä. Luonnollisesti olet Jukka ilmoittanut työnantajallesi ja esimiehillesi olevasi valmis pudottamaan palkkaasi 30% suomalaisen työn säilyttämiseksi? Pointsit Arhinmäelle ja muutamalle muulle, jotka ovat tätä ennakkotapausta jaksaneet rummuttaa. Se on nimittäin varmaa, että tätä veivausta yritetään vielä jollain muulla alalla.

 13. Juhani 20.11.2013-09:48

  Onko tiedossa, että IAU:n ammattiosasto Ilmailutietotekniset ILTT ja Airpron työntekijät (~200hlö) aloittivat alustavasti viikon pituiseksi määritellyn lakon Maanantaina 18.11.2013.
  ILTT tavoittelee työehtosopimukseen muutosta, joka mahdollistaisi lennonvarmistuksen ja asematason tehtävissä työskentelevien siirtymisen noudattamaan yhtä työehtosopimusta – Finavian halutessa noudattaa “hajoita ja hallitse” menetelmää.

 14. Juhani 20.11.2013-17:22

  Yksi sopimus on edelleen sopimatta ja
  Lakko jatkuu edelleen
  http://www.iau.fi/uutiset/?a=viewItem&itemid=408

 15. PIETRO jokiheimo 20.11.2013-21:59

  Valtioneuvoston twitterissäkin totesin
  paluu valtio muotoon poistaa,vaivat euroopan
  ja tuo itsenäisen valtion ja verotuoton valtiolle

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *