Jyrki Yrttiahosta

Kirjoitettu Paavon blogi

Vasemmistoliitossa saa ja pitää olla kritiikkiä. Se kuuluu keskeisenä osana vasemmistolaiseen poliittiseen kulttuuriin. Esimerkiksi Vasemmistonuoret ja monet puolueen jäsenet esittävät asioihin liittyvää kritiikkiä, ja niin on hyvä olla jatkossakin.

Toisaalta puolueessa toimimiseen kuuluu myös puolueen sääntöjen kunnioittaminen ja puolueen menestyksen edistäminen. Erityinen vastuu tästä on Vasemmistoliiton listoilta valituilla kansanedustajilla, koska he ovat näkyviä puoluetoimijoita.

Vasemmistoliitto päätti sääntöjensä mukaisesti ja demokraattisesti hallitukseen menosta puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. Jyrki Yrttiaho ei tätä yhteistä päätöstä kunnioittanut vaan äänesti sekä hallitusohjelmaa että ministereitä vastaan. Hän ilmoitti äänestävänsä näin myös jatkossa. Ja niin Yrttiaho on myös tehnyt, äänestänyt satoja ja satoja kertoja puolueen eduskuntaryhmän kantoja vastaan.

Samaan aikaan kun Vasemmistoliitto piti oman puoluekokoustaan, valitsi Yrttiaho kilpailevan puolueen SKP:n puoluekokouksen ja piti siellä poliittisen tilannekatsauksen kehuen SKP:n ohjelmaa ja arvostellen ”hallitusvasemmistoa”. Kun kysymys on kansanedustajasta ja toisen puolueen puoluekokouksesta, voidaan tätä pitää jo harkittuna irrottautumisena ja puoluetta vahingoittavana toimintana. Tässä meni kuppi lopullisesti nurin hyvin monelta.

Kysymys oli puoluekokouksen poliittisesta tilannekatsauksesta, ei mistään yleisestä keskustelutilaisuudesta. Ja kysymyksessä oli kansanedustaja, näkyvä puolueen jäsen.

Tämän vuoksi puoluehallituksen päätti esittää Yrttiahon puolueosastolle hänen erottamistaan äänin 11-3. Vastaesityksenä oli varoituksen antaminen. Kukaan ei pitänyt Yrttiahon toimintaa asianmukaisena.

Puolueosaston pitää varata Yrttiaholle mahdollisuus tulla kuulluksi. Jos hänen puolueosastonsa ei päädy erottamaan Yrttiahoa, palaa asia uudelleen puoluehallituksen seuraavaan kokoukseen. Silloin puoluehallitus voi erottaa puolueosaston. Tästä asiasta päättää puoluehallitus ja sen aika on elo-syyskuun vaihteessa.

Kommentteja (12)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *