Suomen Sarah Palin ja Margaret Thatcher

Kirjoitettu Paavon blogi

Timo Soini on kehunut äärikonservatiivista teekutsuliikettä omassa plokissaan. Teekutsuliike muistetaan erityisesti Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjasta ja varapresidenttiehdokas Sarah Palinista, jonka näkemykset vaikuttavat meikäläisestä näkövinkkelistä naurettavan ja käsittämättömän vanhoillisilta.

Arvojen lisäksi Soini näyttää jakavan teekutsuliikkeen kanssa myös ilmastoskeptisyyden. Tiedemaailmassa on varsin laaja yksimielisyys siitä, että ihminen on aiheuttanut omalla toiminnallaan nykyisen, hallitsemattoman nopean ilmastonmuutoksen. Siksi ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on ihmiskunnan suurin haaste.

Jopa George W. Bush uskoo tiedemiehiä, mutta Timo Soinilla näyttää olevan parempaa tietoa. Hän on jo parissa television vaalikeskustelussa kyseenalaistanut ihmisten osuutta ilmastonmuutokseen. 

Ilmastoskeptisyydellään Timo Soini ei puolusta suomalaisia duunareita, vaikka näin puheissaan tekee. Suomalaista työtä puolustetaan nimenomaan kansainvälisellä yhteistyöllä, ei maan rajojen sisään käpertymällä. 

Teolliset työpaikat katoavat Suomesta yhä kiihtyvää tahtia, jos hyväksytään nykyinen suuryritysten armoilla tapahtuva globalisaatio. Työ siirtyy aina uuteen maahan, jossa ei tarvitse välittää ympäristön- tai ilmaston suojelusta, ihmisoikeuksista, minimipalkoista, inhimillisistä työolosuhteista tai työntekijöiden järjestäytymisen vapaudesta. 

Suomen pitää olla maailmassa eturintamassa ajamassa sitovia kansainvälisiä sopimuksia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Samalla ei pidä antaa tilaa ilmaston vapaamatkustajille. 

Nykyisenkaltainen päästökauppa ei toimi, siitä on tullut osa finanssikapitalismin kuplaa. Tarvitaan hiiliveroja. Jos jokin maa ei sitoudu vähentämään päästöjä, pitää maalle lätkäistä hiilitullit. Näin ilmastosta piittaamattomat eivät saa taloudellista hyötyä itselleen. 

Haluan presidenttinä asettaa Suomen ulkopolitiikan kärkiteemaksi ympäristön- ja ilmastonsuojelun. 

Ontoksi jää myös Timo Soinin puhe duunarien puolustamisesta ja ay-liikkeestä. Soini on nimennyt poliittiseksi esikuvakseen Iso-Britannian entisen konservatiivipääministeri Margaret Thatcherin. Soini on vieraillut myös konservatiivien puoluekokouksessa. 

Margaret Thatcher muistetaan nimenomaan ammattiyhdistysliikkeen kyltymättömänä ideologisena vihaajana, joka onnistui lyömään brittiläisen ay-liikkeen polvilleen ja murtamaan hyvinvointivaltion. Tätäkö Suomeen todella halutaan?

Kommentteja (6)
 1. Maria 19.1.2012-22:03

  Hyvä! Nyt on saatava joku tolkku näihin “yhteisiin talkoisiin” ja “raamisopimuksiin” joissa annetaan illusio siitä, että työntekijäpuolen neuvottelijoilla olisi mahdollisuus vaikuttaa ilman lakkoja. Toistaiseksi ollaan vaan puhuttu lämpimikseen ilman todellisia neuvotteluja. Kyllä puheet on kuultu jo moneen kertaan ja ulahdettu lakoista – nyt on aika tahtoa tehdä tekoja joka puolella pöytää! Sakkoja niille, jotka jarruttelevat!

 2. Juhani Harjunharja 20.1.2012-09:59

  Suomi, YK, EU, rauha ja aseistariisunta

  Tv1:n suuressa “vaaliväittelyssä” sattui ehdokas Paavo Väyrynen tuomaan ensimmäisenä esiin yhden keskeisen asian Suomen ulkopolitiikkaa koskevassa mahdollisuudessa: mikäli Suomi pääsee YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi, Suomen tulisi Iranin mahdollista ydinasetta koskevassa ongelmassa huomioida myös muut maat, jolloin ydinaseita ei pitäisi kieltää vain yhdeltä maalta; muiden tulisi tässä ongelmassa tulla myös vastaan esimerkiksi aseistariisunnan muodossa.

  Ihan noilla sanoilla asiaa ei keskustelussa ilmaistu, mutta kun asiaa ajattelee tarkemmin, huomaamme tämän Iranin ydinvoimaan liittyvän asian sisältävän laajemmankin ongelman. Emme ole voineet olla havaitsematta, että esimekriksi Israel on harjoittanut USA:n tukemana Irania kohtaan varsin uhittelevaa ja uhkailevaa politiikkaa, joskin Iran on sitä tehnyt sitten vastavuoroisesti näitä molempia maita kohtaan. Vetoamisessa IAEA:n raportteihin Iranin mahdollisesta ydinasekehittelystä, tulisi tämä asia kytkeä alueen ydinaseongemaan muutoinkin: Israelinhan sanotaan omistavan ydinaseen, vaikka se ei sitä ole tunnustanutkaan.

  Nyt jos halutaan todellista ja pysyvää Lähi-Idän ydinaseratkaisua, tulisi Israel ottaa vastaavaan tarkasteluun Iranin ohessa: IAEA:n tulee saada tarkastaa myös Israelin ydnivoimarakenne. Lisäksi USA:n Lähi-Idän tukikohtien sisältämät ydinasearsenaalit tulisi saattaa vastaavasti IAEA:n tarkastelujen kohteeksi. Kuten myös muidenkin suurvaltojen, Venäjä, Kiina, Intia ym. mahdolliset tukikohdat ja asemat Lähi-Idässä, jos niitä siis siellä on. Yhdysvalloistahan tiedämme, että sillä on tuhansiin nouseva tukikohtaverkosto ympäri maapallon.

  Nyt kun Irania kohtaan suunnitellaan erilaisia pakotteita myös EU:n toimesta ja Suomi on EU:n jäsen, tulisi Suomen nostaa tämä aseistariisunnan ja rauhan asia keskeiseksi osaksi EU:n ulkopolitiikkaa. Yksipuolinen Iranin painostus ei tule tässä asiassa auttamaan, mikäli mm. Venäjä ja Kiina eivät ole mukana ydinaseiden leviämisen rajoittamistoiminnassa kaikissa tilanteissa.

  Kun tämä Iranin mahdollinen ydinase-asia otetaan laajemman tarkastelun alaiseksi Lähi-Idän muita ydinaseita silmällä pitäen ja yhdistettynä yleiseen aseistariisuntaan ja maailmanrauhan vakauttamiseen, saataisiin tämä Iranin ongelma “tasapainoon” maailman muiden ratkaisua huutavien aseongelmien kanssa. Näin ei yksi maa joudu muiden maiden syntipukiksi, mikä tässä tilanteessa on Iranin osalta selvä vaara.

  Suomen tulisi nyt ottaa tämä rauhan ja aseistariisunnan asia ihan tosissaan ja esittää se välittömästi ensinnäkin EU:n päätöselimille ja sitten myös YK:lle, ennen kuin on taasen liian myöhäistä. Irakin ja myös Afganistanin sekä Libyan kokemat kohtalot kaiken kaikkiaan velvoittavat meitä tekemään kaikkemme maailmanrauhan ja aseistariisunnan eteen. Onhan meillä rauhannobelistikin omasta takaa, joten hänet voitaisiin ottaa tässä asiassa mukaan tähän diplomatian tärkeään työhön. Suomi “Rauhan Suurvaltana” tehköön nyt tehtävänsä.

  Nyt myös kaikki presidenttiehdokkaat voisivat näin kamppailujensa viime metreillä tähdentää tätä maailmanrauhan ja aseistariisunnan asiaa!

 3. Juhani Harjunharja 20.1.2012-10:08

  Tarkennuksena veden merkityksestä maapallon lämpimänä pysymiseen voisin tuoda esiin pari tai muutaman muunkin asian:
  1. Mm. Nasan tutkijat ovat todenneet, että ns. kasvihuoneilmiötä kontrolloivat pilvipeite (52%) ja vesihöyry (36%). Muut kasvihuonekaasuiksi sanotut vain pienen murto-osan (3%).
  2. Tämä veden osuus eri olomuotoineen ja niihin liittyvine muutoksineen puuttuu kokonaan tämän hetken ilmaston mallinnuksen matemaattisesta käsittelystä. Ilmeisesti nykyisten tietokoneiden kapasiteetti ei riitä näin monimutkaisen systeemin mallinnan hallitsemiseen.
  3. Hiilidioksidikohu alkoi Margaret Thatcherin (suulas “rautarouva”) käynnistämänä, mutta siirtyi sittemmin laajempaan poliittiseen, mediapainotteiseen sfääriin.
  4. Hiilidioksidihysterian myötä syntyi tuo hiilidioksidikauppakin, jota nyt sitten käydään usein varsin meluisasti ja yhteisvastuuta huutaen. Tämä yhteisvastuu tarkoittaa lähinnä taloudellista vastuuta, jossa köyhät joutuvat todellisen ahdingon kampitukseen.

  IPCC on mielestäni siinä oikeassa, että hiilidioksidi CO2 on ehdottomasti merkittävä kasvihuonekaasu. Nimittäin ilman hiilidioksidia maapalloltamme puuttuisi koko vihreä luonto. Hiilidioksidi on siis veden kanssa merkittävä elämän ylläpitokaasu, mutta ilmaston kannalta sillä on todellakin merkitystä vain tuon biosfäärin kautta: vesi + hiilidioksidi + klorofylli ja auringonvalo -> hiilihydraatti + happi. Ja happi on toiseksi yleisin ilmakehämme kaasuista.

  Nyt on sitten haksahdettu ilmeisesti tuon Margaret Thatcherin suulauden kirvoittamana kammoksumaan tuota hiilidioksidia; tässä on paradoksia kerrakseen!

 4. VL 20.1.2012-11:47

  Soinin puheet vihjaavat entistä enemmän siihen, ettei hän tiedä mistä puhuu koska hän yhdistelee näitä kommentteja enempiä ajattelematta. Jenkeissä hän saisi Teekutsulaisilta turpaansa kommunistina koska kannattaa periaatteessa sosiaaliturvaa (kts. obamacare). Siinä mielessä Vennamo-paran pitäisi parasta aikaa pyöriä kuin väkkärä haudassaan, koska Soinihan ratsastaa SPMn perinteillä.

 5. ristimitta 21.1.2012-19:02

  Terve Paavo, vähän sairastelin ja missasin ennakkoäänestyksen. Huomenna kuitenkin kynnän uurnille. Ja vaikka lopputulos olisi mitä, niin kaveria ei jätetä… Yksi vaali vaalien joukossa. Hyvin olet kuitenkin työsi tehnyt.

  Toivottavasti ei ole vielä oma uurna…
  http://ristimitta.blogspot.com/

 6. Teemu 4.9.2012-05:10

  Ilmastoskeptisyys kun ei kuulu vihervasureiden ajatusmaailmaan. Koska vihreät sekä vasemmistoliitto ollaan jo voideltu ilmastomuutoskorporaatoiden taholta hiljaiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *