Pomoportaan ahneus kuriin

Kirjoitettu Paavon blogi

Takana on jälleen suuri vaalikeskustelu kaikkien presidenttiehdokkaiden kanssa. Kaksi ja puoli tuntia MTV3:n studiolla meni siivillä. Vasta nyt aletaan hiljalleen päästä asiaan, kun ehdokkaiden väliset erot tulevat todella esiin. Pääsin ensimmäistä kertaa väittelemään suoraan vaalien ennakkosuosikin Sauli Niinistön kanssa, joka on aivan ensimmäisen kierroksen loppumetreillä ryhtynyt puhumaan työnantajien suulla.

Hän tuomitsi edelleen niin sanotut laittomat lakot. Suomessa ei kuitenkaan tunneta pakkotyötä. Kollektiivinen työstä kieltäytyminen ei siksi ole lain rikkomista. Työmarkkinoiden pelisääntöjä pitää noudattaa, mutta niitä pitää voida myös muuttaa. Sitä kutsutaan demokratiaksi.

Niinistö on myös lausunut monta kaunista sanaa ahneutta vastaan. Hänen mukaansa on tultu jonkinlaiseen ahneuden valtakuntaan, jossa on opittu nyppimään irti kaikki, mitä löytyy. Hän toivoi, että ahnehtijoilla omatunto kolkuttelisi ja että he jopa luopuisivat kahmimistaan eduista.

Pelkäänpä, että toivo on turha. Miksi kohtuuteen vetoaminen toimisi nyt, jos se ei ole aikaisemminkaan auttanut? Juuri ahneus on se kapitalismin kuolemansynti, joka on suistanut nyt päälle kaatuvaan finanssikriisiin koko Euroopan. Siitä ei selvitä vain moralistisella sormen heristämisellä.

Hölmö ei ole se, joka pyytää vaan se, joka antaa.

Suomalaiset ovat ymmärrettävistä olleet viime aikoina suuttuneita yritysjohtajille maksettavista kohtuuttomista lisäeläkkeistä. Monesti talouselämän pomoportaan eläkkeet nousevat kuukaudessa summiin, joita kohtuullisen hyvätuloinen suomalainen tienaa töissä vuoden aikana.

Tällä viikolla on käynyt ilmi, että ylimääräisten jättieläkkeiden maksamiseen pääsevät osallistumaan kaikki työssäkäyvät suomalaiset. Tavalliset duunarit rahoittavat johtajiensa eläkkeitä noin sadalla miljoonalla eurolla vuodessa. Tämä ei voi olla oikein.

Erityisesti valtionyhtiöissä – jotka ovat kaikkien suomalaisten omistamia – pitää kiinnittää tarkkaa huomiota siihen, millä perusteella ylimääräisiä palkkioita ja eläkkeitä maksetaan. Varsinkin monopoliyhtiöihin kohtuuttomat kannusteet sopivat huonosti.

Siksi olen tehnyt päätöksen, että omalle hallinnonalalleni opetus- ja kulttuuriministeriöön kuuluvassa valtionyhtiössä Veikkauksessa ei seuraavalle toimitusjohtajalle enää makseta ylimääräisiä eläkkeitä. Veikkauksen kaltaiseen valtion kokonaan omistamaan lisäeläkkeet eivät sovi ollenkaan.

Nyt tarvitaan päätöksiä, ei puheita. Jos valtionyhtiöissä palkkioita maksetaan, niiden pitää koskea koko henkilöstöä eikä vain ohutta herrakerrosta. Perusteena pitää silloin olla yhtiön pitkän aikavälin menestys.

Kommentteja (10)
 1. airi vanhanen 19.1.2012-04:30

  täs itekää saa ylimäärästä…alle tonnin per kk on elettävä seriitä mihikää.ei ihminen määräänsä enepää tarvii.enepää ei jaksa syödä eikä vaatetta viittii montaa kerrosta.ruoka sais olla ravitsevampaa.

 2. Ilpo Iso-Peura 19.1.2012-07:55

  Hyvä Paavo!

  Nyt on aivan oikea suunta.

  Eläkkeistä puheen ollen, yritä saada suomeen
  ELÄKEKATTO esim. 3000 euroa kuukaudessa
  eiköhän ala eläkerahat riittämään.

  Herrat on huolissaan omista suurista eläkkeistään, siksi ne vouhottavat
  työurien pidentämisestä, vaikka nyt pitäisi järjestää nuorisolle töitä.

  Olet ministeri, sulla on valtaa, ei muuta kuin
  hommiin.

  Kokoomus ja Rkp ja EU toki panevat hanttiin mutta TAISTELE hallituksessa näiden asioiden puolesta. Ehkä asiat vielä voidaan muuttaa.

  On hyvä että susta ei tule “Wallatonta” presidenttiä , olet maalle paljon arvokkaanpi
  ministerinä, kun vaan käytät valtaasi.

  http://personal.inet.fi/taide/iso-peura/index.html

 3. Maria 19.1.2012-13:59

  Juuri näin! Kaikenmaailman bonukset ja palkankorotukset yhteisestä potista menee aina kultapossukerholaisille, vaikka miten on paperilla sovittu että jokaiselle jotakin. Eläkkeissä näemmä sama touhu: yhteisestä potista muutamalle paljon.

  Veikkaus jakaa rahaa yhteiseen hyvään joten se voisi olla esimerkkinä hyvästä työilmapiiristä, henkilöstön kohtelusta ja johdon palkkioista. Niin sitä pitää! Kiitos, Paavo!

  • Perusduunari itsekin 26.1.2012-14:07

   Juu mutta eiköhän nämä “kultapossukerholaiset” ole maksaneet myös niitä verovaroja siihen yhteiseen pottiin myös hippasen enemmän kun perusduunari, joten ansaitsee myös suhteessa hiukan isomman eläkkeen!

 4. Kieppi 19.1.2012-17:27

  Kyllä Suomessa pakkotyö tunnetaan, se on pienyrittäjien hoidettavana joten siitä ei puhuta. Siinä ei lakkoilut laittomat tai lailliset auta, jos et jotain sovittua hommaa tee niin huonosti käy ja maksumieheksi joudut. Työt on tehtävä eikä sairauslomia tunneta. Eikä suurimmalle osalle pienyrittäjistä ole kertynyt sitä paljon parjattua pääomaa joten on elettävä kädestä suuhun eikä ole liittoa eikä yhtään poliitikkoakaan tukena. Miten olisi yrittäjien lakko-oikeus jonka aikana valtio maksaisi päivärahan?

 5. Markku Lämsä 19.1.2012-18:07

  YLE:n AamuTV:n haastattelussa Niinistö tulkitsi, että näihin puutuminen on perustuslaillinen asia.
  Ei muuta kun säätämään perustuslakia uusiksi kiirellisenä, jotta kyseiset vääryydet korjataan.
  Kiirellsinä, jos laki käsitellään kaksilla valtiopäivillä, niin ei kukaan muista toisella kierroksella mistä on kysymys.
  Ei Peruslakikaan ole luonnonlaki.
  Sitähän muutellaan ja tulkitaan päivittäin tarpeenmukaan.

 6. Tauno Hovirinta 20.1.2012-14:06

  Lisäeläkkeitä on voitava leikata!

  Lakesitys on pantava vihdoin vireille jostakin päivämäärästä alkaen. Eläkekatostakin voitava keskustella. Mutta ei missään nimessä yhteisistä varoista kustannettuja työeläkkeen päälle tulevia eläkkeitä enää työeläkerahoista!

  Tauno Hovirinta
  Turku

 7. Olen samaa mieltä 21.2.2012-19:59

  Tässä asiassa plen samaa mieltä.
  Jos kerran joku yhtiö tekee sellaisen sopimuksen toimitusjohtajan tms. kanssa että hän saa niin ja niin suuren eläkkeen sekä pääsee eläkkeelle ennen akoijaan, niin maksakoon myös ao. yhtiö erotuksen normaalista työmiehen eläkkeestä eteenpäin omasta pussistaan.
  Tällainen kähmintä ja hävytön eriarvoistaminen ei pitäisi kuulua nykyaikaan.
  Tuntuu että nämä epäisänmaalliset johtajat, jotka kutsutaan joka vuosi mukamas jostain erityisestä isänmaallisesta syystä itsenäisyyspäivän juhliin, eivät pätkääkään ymmärrä mikä on isänmaallista ja kunnioitettavaa.
  Heillä on pelkästään yletön rahan- ja vallanhimo mielessään, jossa ei jollain tämän maan edun kanssa ole mitään tekemistä.
  Johan he ovat saaneet ruhtinaalliset palkat, jotka todennäköisesti on turvattu jossain verottomassa “kohteessa”, eikö nuo pitäisi jo riittää heidän ylelliseen elämäntavan ylläpitämiseen. Mistä hitosta tällaiset voivat saada jotain kunniamerkkejä ja muita kunnianosoituksia viedessään oman edun vuoksi työmahdollisuudet johonkin ns. halpamaahan, jossa sumeilematta käytetään ihmisten ahdinkoa hyväksi, jopa lapsityövoimaa. Eikä samalla pidä unohtaa, että samaisissa maissa voidaan helposti luistaa luonnonsuojelusta. Että vaan kaiket paskat ja myrkyt suoraan ja helposti luonnon rasitteeksi.
  Mitähän tulevat polvet ajattelevat tällaisista tolvanoista?

 8. anssi 23.2.2012-21:56

  neuvostoliitossa ahneutta ei ollut siinä määrin kun markkinamaissa , sosiaaliset suhteet olivat paremmat.mutta auta armias kun länsimainen höpötys rantautui -70 -80 luvulla syntyi materialistista ahneutta ja tällä hetkellä , ihan mahotonta menoo.siis kommunismi ei toimi kuin maailmanlaajuisesti.

 9. iloinen veronmaksaja 3.1.2013-19:14

  Niinistö alensi omaa palkkaansa.

  Sinä voit alentaa vaikka Veikkauksen johtajan palkkaa, mutta omaasi et?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *