Ei negatiivista ikiliikkujaa

Kirjoitettu Paavon blogi

Seuraavat kolme viikkoa ovat ratkaisevan tärkeitä Suomen lähivuosien politiikan suunnalle.

Hallituksessa käydään tiukkaa kädenvääntöä sopeutustarpeen suuruudesta ja keinoista. Tällä viikolla strategiaistunnossa kuultiin talousennusteita, mutta sopeutuksen mittaluokkaa tai sisältöä ei vielä lyöty lukkoon. Tavalliselle pieni- ja keskituloiselle suomalaiselle on tärkeää, että Vasemmisto ajaa näissä neuvotteluissa oikeudenmukaisempaa politiikkaa.

Suomen taloudellinen kokonaistilanne on huonontunut jo vuosia. Nyt päälle on tullut poikkeuksellisen haasteellinen eurooppalainen ja maailmanlaajuinen finanssikriisi samaan aikaan, kun Suomesta tullaan lopettamaan kokonaan iso osa ICT-alan töistä.

Suomen tilanne on koko maailman mittakaavassa silti kohtuullisen hyvä. Velkaa on vähän ja työttömyys on yhä vähentynyt. Rajusti kasvaneet lomautukset kuitenkin uhkaavat muuttua irtisanomisiksi, jos tilanne ei muutu.  Siksi tarvitaan elvyttävää politiikkaa.

Suomeen pitää syntyä uusia työpaikkoja. Meidän on luotava uutta vientiä ja käännettävä kauppatase positiiviseksi.  Erityisesti on huolehdittava siitä, että emme jatka viennin tökkimisen aiheuttamaa taantumaa kotimaisin toimin ja aja Suomea lamaan jäädyttämällä kotimaista kysyntää.

Euroopan konservatiivien lääkkeet finanssikriisin aiheuttamiin ongelmiin ovat kova talouskuri ja leikkaukset. Ne saattavat tappaa koko potilaan. Jos aletaan rajusti leikata, leikataan samalla julkisen sektorin työpaikkoja ja kotimarkkinakulutusta.

Leikkausten synnyttämä työttömyys- ja talouslaskukierre johtaa entistä suurempiin ongelmiin ja aiempaa suurempiin leikkauksiin. Tästä on tuoreita huonoja esimerkkejä Iso-Britanniasta ja kriisimaista.

Rajuilla toimilla luodaan pahimmassa tapauksessa negatiivinen ikiliikkuja.  Leikkauksilla pyritään luomaan taloudellista tasapainoa, mutta kasvun hyytyessä tavoite karkaa vain yhä kauemmaksi ja tarvitaan yhä uusia leikkauksia.

Toki säästötoimiakin tarvitaan. Vasemmisto on johdonmukaisesti ollut sitä mieltä, että armeijalta voi säästää. Me emme hyväksy esimerkiksi ilmasta maahan ammuttavien ohjuksien hankintaa hornetteihin. Perussuomalaisten johtaja Timo Soini on valitettavasti liputtanut asehankintojen puolesta. Vasemmisto vastustaa nyt lähes yksin ohjushankintoja. Sen sijaan esimerkiksi sosiaaliturvasta ei meidän mielestämme saa, eikä voi leikata.

Sopeutustoimissa on painotettava verotusta. On jatkettava linjaa, jonka pää avattiin hallitusneuvotteluissa. Laman maksumiehiksi ei saa laittaa pienituloisia tavallisia ihmisiä, joten tarvitaan oikeudenmukaisempaa verotusta. Näiden tavoitteiden puolesta Vasemmisto taistelee.

Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *