Hei, me yksityistetään!

Kirjoitettu Paavon blogi

Lumi tulee joka vuosi Suomeen ja erityisesti Helsinkiin yhtä yllättäen. Ensilumen sataessa vakio-otsikko on: lumi yllätti autoilijat. Suomi ei mene sentään yhtä sekaisin kuin Englanti, jossa lentokentät ja koulut suljetaan eivätkä junat kulje, jos tulee muutama sentti lunta.

Toki erityisesti tänä ja viime talvena lunta on tullut huomattavasti enemmän kuin pitkiin aikoihin, mutta sietämättömän huonosti Helsingin kaupunki on selvinnyt lumesta. Vaikuttaa myös siltä, että lähiöt on jätetty oman onnensa nojaan, kun keskustasta on siivottu kaupungin toimesta kiinteistöyhtiöiden vastuulle kuuluvat lumet.

Minä hyväjalkaisena vielä pärjään liukastellen, mutta moni vanhempi ihminen on ollut kotinsa vankina, kun ulos ei ole uskaltanut lähteä.

Uusliberalistisen ideologian mukaan yksityinen hoitaa asiat aina paremmin, tehokkaammin ja halvemmalla. Jos näin on, pitäisi asioiden olla parhaalla tolalla siellä, missä kaupunki ei vastaa lumesta.

Kaikkein huonoin tilanne on ollut julkisuuden mukaan Herttoniemen, Herttoniemenrannan ja Laajasalon alueella. Minuun on otettu yhteyttä taloista, joihin taksit eivät ole suostuneet ajamaan ja esimerkiksi roska-autot eivät ole päässeet hakemaan jätteitä, koska kadut ovat olleet niin huonossa kunnossa.

Yksityinen olisi hoitanut hommat varmasti paremmin kuin Helsingin kaupunki. Paitsi, että nimenomaan näiden kaupunginosien lumesta huolehtiminen on ulkoistettu RTA-yhtiöille.

*

Lumi on myös pannut VR:n liikenteen sekaisin. Junavuoroja on vähennetty ja nekin junat, jotka kulkevat, tulevat milloin sattuu. Kaiken kruunaa kuulutus- ja opastejärjestelmä, joka lienee hankittu Irakin propagandaministeriöstä.

Lumikaaoksen myötä ovat jälleen kerran nousseet esiin vaatimukset yksityistää henkilöliikennettä. Yksityistäjille mikä tahansa käy perusteeksi ajaa eteenpäin omia tavoitteitaan.

VR on kieltämättä hoitanut huonosti talvisen junaliikenteen ja surkeasti tiedottamisen, mutta olisiko yksityinen toimija pystynyt hoitamaan homman paremmin ahtaan Helsingin ratapihan ja aikansa eläneen ohjauslaitteiston avulla?

Verrataan tilannetta Englantiin. Siellä junaliikenne on yksityistetty, joten kaiken pitäisi toimia moitteettomasti. Tosiasiassa junaliikenne on ollut Englannissa täysin sekaisin. Välillä junia ei kulje ollenkaan tai sitten ne ovat tuhottomasti myöhässä, ja lunta satoi vain jokunen sentti.

Normaalisti junamatka Lontoosta Oxfordiin kestää vajaan tunnin. Kun oli vähän huonoa ilmaa ja henkilöstövajetta, menomatka kesti kaksi tuntia ja takaisin menikin jo neljä.

*

Autokatsastus päätettiin yksityistää muutama vuosi sitten. Seurauksena oli katsastusmaksujen roima nousu. Nyt katsastuksen laatua on tutkittu. Kohonneille maksuille ei ole saatu katetta. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan katsastustoiminta ei täytä kaikilta osin edes lakisääteisiä vaateita.

Auto on pakko katsastaa, ylisuurista maksuista käärittävät voitot menevät omistajien haalarintaskuun.

Myös hoito- ja hoivapalveluita halutaan kovaa vauhtia yksityistää. Helsingin kaupunki ulkoisti kauppakassipalvelun. Seurauksena vanhukset eivät saaneet tilaamiaan ruokia, ruuat kallistuivat ja jääkaappeihin alkoi ilmestyä viimeisen päivän tuotteita. Kun yksityinen firma alkoi pyörittää vanhusten ja vammaisten kuljetuspalvelua, mummot jäivät lumeen odottamaan autoa tulevaksi.

Kuntien yrityksiltä ostamat terveyspalvelut ovat paljastuneet kalliiksi. Yksityinen kuorii kermoja verokakun päältä ja jättää vaikeat ja kalliit operaatiot julkisen puolen hoidettaviksi. Laatu huononee ja hinnat nousevat. Kulut maksavat kansalaiset, voitot menevät bisnesmiesten taskuun.

Lista on pitkä.

*

Kuntien ja valtion tehtävä on tuottaa hyviä peruspalveluja. Yritysten tehtävä on tuottaa osakeyhtiölain mukaan mahdollisimman isoa voittoa osakkeenomistajilleen. Jostain yritykset keräävät voittomarginaalin: huonontamalla palveluja, nostamalla maksuja tai maksamalla huonompia palkkoja.

Kaupunkilaisjärki jo sen sanoo. Peruspalveluita ei saa alistaa yksityiselle voitontavoittelulle.

Nuoruuteni hauskimpia elokuvia oli Hei, me lennetään! Se on parodia katastrofielokuvista. Vasemmisto toimii kaikin tavoin sen puolesta, että julkisilla palveluilla ei tehdä parodiaa Hei, me yksityistetään!

  • Share/Bookmark
Kommentteja (6)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *