Pankkien moraalikato jatkuu veronmaksajien piikkiin

Kirjoitettu Paavon blogi
Vasemmiston puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki arvosteli ankarasti hallituksen halua tukea brittiläisiä ja saksalaisia pankkeja irlantilaisten tukemisen varjolla. Arhinmäen mukaan Irlanti-tukipaketti mahdollistaa maan epäterveen politiikan jatkumisen.
 
– Puhuminen Irlannille annettavasta avusta on harhaanjohtavaa. Apupakettia ei ole tehty tavallisten irlantilaisten ihmisten hyväksi. Irlantilaisilta leikataan muun muassa työttömyyskorvauksia ja lapsilisiä sekä minimipalkkaa eurolla tunnilta. Me haluamme mieluummin olla solidaarisia Irlannin kansalle kuin pankeille.
 
Arhinmäki muistutti, että pankeilla on suuri yhteiskunnallinen valta, josta tulee seurata suuri yhteiskunnallinen vastuu.
– Pankkiirit ja omistajat ovat tehneet jättimäisiä voittoja. Voitot ovat perustuneet suureen huijaukseen, talouskuplan paisuttamiseen luomalla monimutkaisia rahoitusinstrumentteja.Meille on rakennettu järjestelmä, jossa voitot ovat yksityisiä ja tappiot yhteisiä.
 
Irlannin vakavien ongelmien taustalla on Arhinmäen mukaan maan äärimmäisen oikeistolainen talouspolitiikka.
– Irlannin kansa joutuu nyt maksamaan keinottelijoiden voitot ja poliitikkojen epäonnistuneen talouspolitiikan seuraukset. Irlannin päättäjiltä olisi pitänyt vaatia takauksen ehtoina verokilpailun lopettamista ja verotuksen nostamista kohtuulliselle tasolle. Vain siten Irlannissa voitaisiin kestävästi rakentaa hyvinvointivaltiota, joka ei perustu velalle tai lyhytnäköiselle verojen polkumyynnille.
 
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei hyväksy Suomen valtiontakausta Irlannin lainapaketille, jossa kansalaiset pannaan maksamaan pankkien pelastaminen. 
***
Koko puheenvuoroni hallituksen tiedonannossa Irlannin lainoituksesta
Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *