EK:n ja kokoomuksen verolinja jyrää

Kirjoitettu Paavon blogi
Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen johtaman valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotyöryhmä julkisti väliraporttinsa maanantaina. Ehdotukset ovat kuin suoraan Etelärannassa EK:n ja kokoomuksen kirjoittamia. Ehdotukset poikkeavat täysin siitä, mitä ihmiset kokevat oikeudenmukaiseksi. 
Olen kuvitellut, että Suomessa on jonkinlainen konsensus siitä, että veropohjaa pitää laajentaa ja verotuloja kasvattaa sekä isotuloisten ja omistavan luokan verotusta tulee nostaa. Olen ollut väärässä. Hetemäen veroryhmä nimittäin esittää omistavan luokan ja isotuloisten verotuksen keventämistä ja reilun miljardin euron kuopan kaivamista verotuloihin! 
Eduskunnassa Vasemmisto on useasti tivannut, suunnitteleeko valtiovarainministeriö Jyrki Kataisen johdolla yritysten maksaman yhteisöveron alentamista 2-3 prosenttiyksiköllä. Katainen on tiukasti kiistänyt tämän. Periaatteessa Katainen on kai ollut rehellinen. Hän on vain jättänyt kertomatta, että valtiovarainministeriö on suunnitellut itse asiassa vielä suurempaa puhallusta, neljän prosenttiyksikön alennusta yhteisöveroon. 
Yritykset maksavat yhteisöveroa voitostaan. Yhteisöveron alentaminen on siis puhdas kädenojennus omistajille. 
Vasemmisto on vaatinut EU:lle minimitasoja verotukseen, jotta maat eivät lähde epäterveelliseen verokilpailuun yrityksistä. Yritysverolle pitäisi tulla minimitaso EU:ssa. Nyt Suomi haluaa lähteä itse mukaan hyvinvointiyhteiskuntaa rapauttavaan verokilpailuun. 
Ja tämä ei edes esityksessä riitä. Hetemäen veroryhmä esittää myös isotuloisten verotuksen keventämistä ja progression loiventamista. Sen sijaan pienituloiset jäävät esityksessä täysin ilman veronkevennyksiä. 
Pienituloisten verotus itse asiassa kiristyisi arvonlisäveron korottamisella kahdella prosenttiyksiköllä. Arvonlisävero, kuten muut tasaverot, on regressiivinen. Pienituloiset maksavat arvonlisäveroa suhteessa enemmän kuin isotuloiset. 
Hetemäen verotyöryhmän esittämä pääomaverotuksen kiristäminen kahdella prosenttiyksiöllä ja osinkoverotuksen tarkastaminen eivät muuta sitä tosiasiaa, että paketti lihottaa hyvin pärjäävien lompakkoa entisestään. Maksu lankeaa pieni- ja keskituloisille leikkauslistojen muodossa. 
Hetemäen veroryhmän esitys osoittaa konkreettisesti, mitä seuraavalla eduskuntakaudella on odotettavissa, jos punavihreät voimat eivät nouse valtaan. Sillä ketkä ovat hallituksessa, on todella merkitystä. 
Vasemmiston viikonloppuna puoluekokouksessa esittämä vaihtoehto talous- ja veropolitiikkaan tuli päivässä entistä ajankohtaisemmaksi. Me haluamme laajentaa veropohjaa ja kerätä enemmän veroja julkisten palveluiden parantamiseen ja perusturvan korottamiseen. 
Pääoma- ja osinkotulot pitää muuttaa progressiiviseksi, isotuloisten verotusta tulee nostaa ja varallisuusvero palauttaa. Vaihtoehto on olemassa. Vasemmisto on se vaihtoehto.
Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *