Vasemmistomyrsky

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Tänään on viimeinen rutistus vaalikampanjassa Itiksessä ja Herttoniemessä. Huomenna aion nukkua pitkään, käydä äänestyspaikalla koiran kanssa ja katsoa Valioliigan kärkimatsia televisiosta. Vaalipäivänä on mukava ottaa rauhallisesti ennen illan jännitystä.
 
Huomiseksi on luvattu sähköt katkovaa syysmyrskyä. Se ei tiedä hyvää äänestysaktiivisuudelle. Valtakunnallisesti äänestettiin ennakkoon edellisvaaleja aktiivisemmin, mutta Helsingissä jäätiin viimekertaisen ennakkoäänestysprosentin alle.
 
Vasemmisto kärsii perinteisesti matalasta äänestysprosentista. Porvarin on mukava kurvata äänestyspaikalle city-maasturilla syysmyrskyssäkin, mutta lähteväkö tavalliset duunarit ja työttömät talsimaan kaatosateessa?
 
Helsinki ja helsinkiläiset tarvitsevat vahvaa vasemmistoa valtuustossa. Nyt kaikilla on iso rooli puhua, kannustaa ja huolehtia siitä, että ainakin muutama epävarma lähtee äänestämään. Vasemmistolla on mahdollisuus hyvään tulokseen Helsingissä, mutta se vaatii sitä, että kannattajat ja symppaajat lähtevät äänestämään.
 
*
 
Syysmyrskyä on ollut myös eduskunnassa. Hallitus toi keskiviikkona eduskunnalle lakiesityksen, jossa esitetään: ”Valtioneuvosto tai sen määräämillä tarkemmilla ehdoilla valtiovarainministeriö tai valtiokonttori voi vastavakuuksia vaatimatta antaa omavelkaisen valtiontakauksen suomalaisille pankeille … enintään 50 000 000 000 euron määräisten lainojen vakuutena…”.
 
Eduskunnalle esitetään reilun liuskan pituisella paperilla, että me allekirjoittaisimme 50 miljardin euron vekselin takauksen. Jotta summan kokoluokasta saa jonkun käsityksen, voidaan sitä verrata valtion budjettiin. Hallitus esittää takauksia, jotka ovat suuremmat kuin valtion vuoden budjetti!
 
Tämän lisäksi hallitus on esittämässä neljän miljardin euron tuen antamista suoraan vakavaraisille pankeille!
 
Esityksen mukaan valtio ei vaatisi takauksille vakuuksia tai tuelle vastikkeellisuutta. Porvarit haluavat tehdä saman kuin edellisen pankkikriisin aikana. Kansalaiset maksavat pankeille tukea, mutta eivät saa mitään vastineeksi.
 
Vasemmistoliitolle tämä ei käy. Olemme jyrkästi vaatineet, että tuen tai vakuuksien ehtona pitää olla se, että pankkien osakkeita tai osuuksia tulee valtiolle vastaavassa määrin. Lisäksi pankkien tukeminen edellyttää, että valtio saa paikkoja pankkien hallituksissa ja että johtajien kultaisista kädenpuristuksista sekä optio-ohjelmista luovutaan.
 
Eilen äänestytimme asiasta eduskuntaa ensimmäisen kerran, mutta edes vihreät eivät halunneet vaatia takauksien ja tukien vastikkeeksi omistusta. Oli ylipäätänsä mielenkiintoista, miten hiljaa vihreät ja perussuomalaiset olivat pankkikeskustelussa. Keskustelu käytiin lähinnä Vasemmistoliiton ja kokoomuksen välillä.
 
*
 
Perussuomalaisille on povattu mielipidemittauksissa kovaa vaalivoittoa. Se tuleekin varmasti, koska lähtötaso on ollut niin matala. Perussuomalaiset ovat päässeet myös julkisuudessa helpolla. Timo Soini laukoo hauskoja ja hänen alapuolellaan ehdokkaat saavat puuhastella mitä haluavat.
 
Viimeistään näiden vaalien jälkeen perussuomalaiset pitää laittaa myös vastuuseen tekemisistään. Enää ei pidä vain naureskella Soinin letkautuksille vaan vaatia myös vastuuta politiikasta. Perussuomalaisten johto on vastuussa siitä, että puolueen ehdokkaat kalastelevat ääniä sameissa vesissä mm. maahanmuuttajavastaisilla teemoilla.
 
Tämän viikon televisiovaalikeskusteluissa on myös huomattu, että Soinin kasetti alkaa olla puhkisoitettu, molemmilta puolilta. Poliittiseksi ohjelmajulistukseksi ei enää riitä se, että kun valitsette perussuomalaisia, tulee muutos kunnissa.
 
Ainakaan tämän viikon esitykset eivät vahvista kuvaa perussuomalaisista rehteinä suoraselkäisinä politiikan uudistajina. Helsingin kaupunginvaltuuston nykyisistä 85 jäsenestä 84 on tehnyt vaalirahoitusilmoituksen. Se ainoa, joka on jättänyt velvollisuuden täyttämättä, on perussuomalaisten ainoa valtuutettu Olli Sademies.
 
Perjantai-iltana eduskunnassa käytiin kuuma keskustelu pankkituesta ja äänestettiin ensimmäisen kerran pankkien tukemisesta. Köyhää kansaa puolustavien ja pankkiherroja kritisoivien perussuomalaisten olisi luullut olevan taistelun eturintamassa. Kun pankkitukiasioista äänestettiin, ei perjantai-iltana eduskunnassa ollut paikalla ensimmäistäkään perussuomalaisten viidestä kansanedustajasta!
Kommentteja (10)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *