Lex Nokia hylkyyn

Kirjoitettu Paavon blogi

"Lex Nokiasta" on tulossa taas uusi esimerkki siitä, kuinka päättäjät eivät ole ihan ajan tasalla siinä, mitä tulee sähköiseen maailmaan ja sähköisiin oikeuksiin.

Lex Nokia tai urkintalaki antaisi työnantajille mahdollisuuden penkoa työntekijöidensä sähköpostien tunnistetietoja tapauksissa, joissa epäillään liikesalaisuuksien vuotoa. Koko lakiesityksen tarpeellisuus on kyseenalainen ja siinä näkyy erään suuryrityksen lobbaus omiin tarpeisiinsa.

Kuten EFFI (Electronic Frontier Finland) on tuonut toistuvasti esiin, laki ei koske vain työnantajia, vaan kyseessä on kaikkia ns. yhteisötilaajia (Internet-operaattorit, koulut, kirjastot, taloyhtiöt, työpaikat – jopa eduskunta) koskevasta sääntelystä.

Yritysten huoli yritysvakoilusta on perusteltu, mutta uuden lain vaikutus vakoilun ehkäisyyn jäisi todennäköisesti vähäiseksi. Sen sijaan laki avaa vakoilun uhkan varjolla oven massiiviselle työntekijoiden, opiskelijoiden ja jopa kirjaston käyttäjien verkonkäytön tarkkailulle ja urkinnalle.

Kaikkein pahinta urkintalaissa ovat ehkä sen alitajuiset vaikutukset jokaisen meistä verkon käyttöön. Jo tarkkailun mahdollisuus voi johtaa siihen, että työntekijät eivät kahvitauollakaan uskalla kirjoittaa henkilökohtaisia sähköposteja tai klikkailla facebookia. Haluammeko vähä vähältä luoda sellaista yhteiskuntaa, jossa joka hetki täytyy pelätä isoveljen tarkkailevia silmiä selässämme?

Toivon mukaan liikenne- ja viestintävaliokunta tai eduskunta kuitenkin päätyy hylkäämään kyseenalaisen urkintalain. Orwellilaisessa urkintalaissa mitataan myös vihreiden kantti puuttua todella huonoihin hallituksen esityksiin. Kansanedustaja Jyrki Kasvi on varmasti näiden asioiden paras asiantuntija eduskunnassa. Uskaltaako hän olla sitä mieltä kuin on ja saako hän mukaan muutkin vihreät. Tämä on lain hyväksymisen kannalta iso kysymys.

Vasemmistoliiton edustajat ovat joka tapauksessa jo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä hallintovaliokunnassa esittäneet lain hylkäämistä.

Kommentteja (5)
 1. Anonyymi 3.12.2008-00:11

  Älä nyt viitsi, edes konsensuksen seuraamisen nimissä. Lex Nokia ei ole perusteltu edes tuotekehitykseen tms. prosesseihin liittyvien yrityssalaisuuksien varjelemisen näkökulmasta. Kuka hyvänsä tietää että yrityssalaisuudet kulkevat ulos firmasta parhaiten joko pään sisällä, tai USB-muistilla joita saa kaupasta parilla eurolla.

  Nokia tietää sen myös. Tässä asiassa päämääränä on ehkäistä AY-aktivismia Nokian sisällä: “tiedetään ketkä on niitä likaisia kommareita” ja sitten annetaan turvallisuusosastolta joko porkkanaa tai, jos se ei riitä, keppiä.

 2. Yrjö Rosendal 5.12.2008-00:43

  Sananvapauden kannalta todella pelottava laki.Ei toisaalta mikään yllätys maassa, jossa Kimmo Sasi johtaa perustuslakivaliokuntaa.

 3. Sampo Villanen 10.12.2008-14:43

  Kuten on tässäkin jo moneen kertaan todettu, tässä ei estetä mitään vakoilua. Sen sijaan vakoilua halutaan juuri [i]tuoda[/i] työpaikoille, kirjastoihin, koteihin ja kouluihin. Tätä ei saa hyväksyä missään nimessä.

  Nykyhallitus rikkoo perustuslakia mennen tullen ja pyytää siihen oikeutuksen puoluepoliittiseksi käsikassaraksi muuttuneelta perustuslakivaliokunnalta. Kirjesalaisuuden tuhoaminen ja ihmisten yksityiselämän avaaminen kenelle tahansa taloyhtiön, kirjaston tai työpaikan kyttääjälle on toimintaa, josta on kerrottava ihmisille. Myöskään media ei ole vieläkään tajunnut, mitä tässä oikein ollaan tekemässä.

 4. RG 16.12.2008-22:42

  Asiasta kahdeksanteen. Pitäisikö mielestäsi olympiastadionia kehittää, vai pitäisikö se jättää rappeutumaan kuten museovirasto haluaa?

  VASTAUS: Tänään yritin saada kyselytunnilla ns. häntäkysymystä, jossa olisin ministeri Wallinilta kysynyt, kuinka hallitus edistää Olympiastadionin kehittämistä. Hienoa arkkitehtuuria pilaamatta kenttää varmasti voidaan suurentaa ja palveluita parantaa.

 5. K.S. 4.3.2009-21:00

  Olen hyvin pettynyt että olit poissa Lex Nokia äänestyksestä. Sinänsä lain sisältö on naurettava eikä estä yrityssalaisuuksien vuotoja tai edes mahdollista kunnollista urkintaa, mutta kyse on periaatteesta. Taas astuttiin pieni askel lähemmäs valvontayhteiskuntaa. Joudun harkitsemaan uudemman kerran ketä äänestän seuraavissa vaaleissa.

  VASTAUS: Vaikka olen vastustanut lakia aktiivisesti, en valitettavasti päässyt eilen äänestämään. Olen ollut nimittäin koko viikon työmatkalla Englannissa eduskunnan sivistysvaliokunnan kanssa.

  On todella harmillista, että äänestys osui samalle viikolle tämän työmatkan kanssa. Meillä on jonkin verran työmatkoja, mutta yleensä niiden aikana ei järjestetä tärkeitä äänestyksiä. Alunperinhän Lex Nokiasta piti äänestää jo ajat sitten. Jos tilanteesta hakee jotain positiivista meidän lain vastustajien näkökulmasta, niin tällä työmatkalla oli kaksi kertaa enemmän edustajia hallituksesta kuin oppositiosta…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *