Kielletään kaikki!

Kirjoitettu Paavon blogi

Eduskuntaan on tuntunut pesiytyneen vahva uuskonservatismi, jonka mukaan rajoittamalla, valvomalla ja kieltämällä luodaan parempaa yhteiskuntaa. Kysymys on nimenomaan ihmisten yksilönvapauteen puuttumisesta.

Helmikuussa suureen saliin käsittelyyn tuleva Lex Nokia (jota myös Lex Sasiksi on politisoidun perustuslakivaliokunnan myötä kutsuttu) on esimerkki laista, jossa valvontaa halutaan lisätä ihmisten perusoikeudet sivuuttaen. Ja kaiken lisäksi vielä valvontaoikeuksia ei olla edes antamassa viranomaisille, vaan ne halutaan antaa yrityksille.

Myös alkoholilainsäädännön uudistamiskeskustelussa on samoja piirteitä. Kaikki varmasti jakavat huolen siitä, ettei nuorten pitäisi alkaa juoda alkoholia liian varhain. Mutta ovatko nyt esitetyt keinot aidosti sellaisia, joilla parannetaan tilannetta vai pahentaako uuskonservatismi ongelmaa?

Uuden lakiesityksen mukaan 15-17-vuotiaita voitaisiin rangaista sakoilla alkoholin hallussapidosta. Perustuslakivaliokunnan kriittisestä lausunnosta huolimatta lakivaliokunnassa olisi myös suuria haluja antaa poliisille oikeus henkilötarkastukseen, jos epäillään alaikäisen pitävän hallussaan alkoholia.

Tällaisilla esityksillä saadaan puhtoiset mielet ja kansanedustajat voivat osoittaa olevansa yhteiskunnan tukipylväitä, jotka välittävät nuorista. Tosiasiassa lainsäädäntö loisi vain turhaa vastakkainasettelua poliisin ja nuorten välille sekä ajaisi nuoret käyttämään alkoholia poissa näkyviltä paikoilta. Tampereen nollatoleranssikokeilu on tästä varoittava esimerkki.

Samassa hengessä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esittää nuuskan täyskieltoa Suomeen. Nuuskan valmistus ja myynti oli sallittua Suomessa aina EU-jäsenyyteen asti ja sen jälkeenkin nuuskaa on käytetty hyvin laajasti Suomessa. Nyt nuuskankäyttäjistä halutaan tehdä rikollisia.

Vaikka tutkimustulokset nuuskan haittavaikutuksista ovat keskenään ristiriitaisia, itse ainakin uskon nuuskan olevan epäterveellistä ja lisäävän mm. syöpäriskiä. Kuitenkin tupakka on kiistämättä selvästi haitallisempaa kuin nuuska. Eikö olisi loogista kieltää haitallisempi aine?

Jostain syystä kiihkeästi nuuskakieltoa kannattavat poliitikot eivät kuitenkaan esitä tupakan täyskieltoa. Ehkä siksi, että silloin astuttaisiin jo liian suuren joukon varpaille. On paljon helpompaa vaatia nuuskakieltoa ja osoittaa moraalista oikeamielisyyttä pienemmän ihmisryhmän kustannuksella. Toki nuoria käytetään jälleen tässäkin asiassa ykköshuolenaiheena.

Televisiossa kollegani Arja Karhuvaara (kok.) väitti, että nuuska on nuorilla portti tupakkaan (ja varmaan myös viinaan, huumeisiin ja graffiteihin). Hän vain unohti, että reilu kymmenen vuotta sitten Suomesta vielä sai ostaa nuuskaa ihan laillisesti ja silti nuoret aloittivat tupakointinsa ilman nuuska-välivaihetta. Toki nuuskayritykset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana pyrkineet brändäämään tuotettaan, mutta onttona perustelut kolisivat silti.

Pyrkimys vähentää tupakan tai nuuskan käyttöä on oikea, mutta kieltolait eivät ole toimineet aikaisemminkaan.

Luulenpa, että monet kiihkeimmistä uuskonservatiiveista eivät kuitenkaan halua tiukentaa aselainsäädäntöä. Onhan oikeus aseen hallussapitoon "perusoikeus".

Kommentteja (22)
 1. Joonas 18.12.2008-23:48

  Hyvä Paavo, ihmetyttää muuten miksi vasemmistolaisia aina sanotaan kukkahattutädeiksi vaikka suurin osa rajoituksista tulee yleensä oikeistolaisten toimesta..

 2. Tommi Nieminen 19.12.2008-00:24

  Erinomaista, Paavo! Olen ilolla ja ylpeydellä pannut merkillä, että Vasemmistoliitto on puolueista ainoana pysynyt jämerästi Lex Nokiaa vastaan. Lakialoite on käsittämättömän typerä tekele, jonka seuraamuksia ei kukaan sen puolustajista näytä tajuavan. Jos se hyväksytään, siihen tarvitaan taatusti korjauksia jo vuoden sisään; ja silloinkin pahin vika eli perustuslainvastaisuus jätettäisiin kylmästi huomiotta. Viime aikojen vimma purkaa työllä ja tuskalla hankittuja perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia Euroopassa ja Yhdysvalloissa herättää suurta ihmetystä. Voittivatko totalitarismia ajavat terroristit sodan, eikä meille kerrottu? Totalitarismi tuntuu ainakin olevan nykyisten lex nokioiden selvä määränpää.

 3. Mauno Aatos 19.12.2008-00:48

  Oletkos Paavo huomannut, että 5/9 Paula Risikon asettamasta työryhmästä kuuluvat tupakkayhtiöihin. Tästä ei olekkaan vaikeaa päätellä, mikä on tupakkayhtiöiden johtajien agenda, = Kilpailijoiden saaminen pois ja uusien asiakkaiden haaliminen (osa nuuskan käyttäjistä saattaisi vaihtaa tupakkaan).

 4. Juuri näin 19.12.2008-02:54

  Hienoa Paavo, löytyy sieltä eduskunnasta sentään vielä joku jolla liikkuu jotain pään sisällä! Karhuvaara kävikin jo tekemässä itsestään pellen a-talkissa.

 5. Kommentoin kirjoitusta 19.12.2008-03:26

  Oho, pisteet kotiin sinulle, kansanedustajista siis löytyy nykyään myös Itsenäisesti Ajattelevia, Aivojaan käyttäviä ihmisiä. ko lakiehdotus mielestäni aivan naurettava, kuten itsekin sanoit, holhoamis-/kieltolait eivät ole aiemmin toimineet, miksi ne nyt toimisi? Lisää kaltaisiasi edustamaan kansaa o/

 6. Tommy 19.12.2008-09:43

  Hyvin järkiperäistä päättelyä. Mainitussa A-talkin keskustelussa oli ikävä kyllä epärealistiset mahdollisuudet kunnon väittelylle ja Paavon esittämille järkiperäisille kommenteille. En pyri olemaan mitenkään rasistinen, mutta oli ikävä huomata, että johtavaa ylilääkäriä vastustamaan oli otettu äidinkielenään ruotsia puhuva henkilö. Tästä syystä järkiperäiset argumentit jäivät kovin laihoiksi puolesta puhujien puolelta. Mukana olleet naiskansanedustajat jäivät keskustelussa pelkiksi seinäkukkasiksi. Toki Karhuvaara osoitti päättelykykynsä tason toteamalla, että nuuska on kissanpissa ja kakan makuista ja ällöttävää. Moni asia on ällöttävää eri ihmisten mielessä, mutta riittääkö ällöttävyys uuden kieltolain perusteeksi?

 7. Antti 19.12.2008-10:36

  Hyvää tekstiä. Kokoomuksen äänestäjänä ei ole mukavaa lukea vasemmalta näin järkeviä mielipiteitä. Toivottavasti eduskunta ei tällaista naurettavaa holhoamislakia hyväksy.

 8. Tommi 19.12.2008-11:59

  Kuuleehan sitä jostain fiksujenkin kansanedustajien puhetta. Jatka samaan malliin!!

 9. Teijo 19.12.2008-21:08

  Vasemmistosta löytyy vielä sitä aitoa vapautta,(veljeyden ja tasa-arvon lisäksi :=), joka näyttää olevan Kokoomukselle lähinnä mainoslause.

 10. Signor Milanese 19.12.2008-21:38

  Hyvä Paavo, pojot sulle tästä kirjoituksesta. Tiesin että osaat olla myös oikeiden asioiden puolesta.

 11. Yrjö Rosendal 20.12.2008-01:39

  Oikeistosta tuntuu löytyvän vain taloudellista liberalismia.Ei kaikkea ratkaista kielloilla, joita kaiken lisäksi on mahdoton valvoa.Itsekin söin lapsena piipun muotoista lakritsia, eikä minusta silti tullut tupakoitsijaa.Onneksi Paavo tuo eduskuntaan myös kansalaisvapauksia puolustavan näkökulman kaiken holhonnan keskelle.

 12. RG 20.12.2008-14:25

  Täyttyvätkö Haaparannan kaupat suomalaisagenteista, jotka lähettävät Tornion poliisille nuuskan ostajien tuntomerkkejä? =)

 13. Jaatinen 20.12.2008-19:42

  Paavo, pidä meidän nuuskamiesten puolta siellä eduskunnassa!

 14. Sammaa miältä! 22.12.2008-01:24

  Kohta meiltä kielletään suola, sokeri, rasva ja auringon otto. Ne vasta vaarallisia onki!

  Voin jo kuvitella mielessäni poliisit tarkastamassa vastaantulijoiden ylähuulet nuuskan varalta.

 15. Markus Marttunen 22.12.2008-17:48

  "Kiitos kieltolaista t: Diileri" Viittauksesi kieltolakiin oli erinomainen. Nähtiinhän se jo kieltolain voimassaoloaikana, ettei laki vähentänyt alkoholin käyttöä, alkoholi vain painui maan alle. Samoin tulee käymään nuuskallekin. Täytyy vain toivoa ettei tässä käy samoin kuin vaikkapa päihde ja huumelainsäädännön kiristyessä 50- ja 60-luvuilla, jolloin syntyi nykyään tuntemamme huumeongelma ja siitä johtuvat sosiaaliset ongelmat. Toivottavasti nuuska ei saa samanlaista imagoa kuin kielletyt huumeiksi luokitellut päihteet, vai onko niin jo käynyt?

 16. Nuuska huulessa jo 26 vuotta 23.12.2008-02:35

  Hyvä arssi!! me nuuskajat aletaan luultavasti kommareiksi. RKP:n riveihin ajattelin siirtyä mutta parempi olisi varmaan VAS. Kiva huomata että teidän puolueesta löytyy ainakin 1 joka omaa suunnilleen kokopäisen ajattelutavan. RKP:stä löytyy tässä nuuska asiassa muutama. Kyllä se vaan niin on , että sinä pvnä kun nuuska kriminalisoidaan niin tämä töröhuuli ryhtyy ISON D:n isoisän jalanjäljille samana punaisena minuutilla ja ryhtyy raijjaamaan ruskeaa "elintarviketta" nuuskanhimoisille samalla ankstilla, kuin janoisten sankari isoiso D kieltolain aikaan. Onhan se sama saako rikosrekisterin 10 purkin tuomisesta omaan käyttöön vaiko kokonaisen elinkeinon luomisesta .. rikos kuin rikos (ainakin tupakkasmurffityöryhmiön ajattelutavalla) Nytkin jo nuuskaparoonit saavat samoja tuomioita kuin kaksois raiskaajat)Eipä taida olla nyt ihan loppuun asti mietitty taas näitä ryhmiön lakeja.. =0))

 17. eija.suomi 24.12.2008-02:59

  Nuuska huulessa…

  Tarkoitat että vasemmistöliittoa voidaan käyttää hyväksi Olen 62v aina ollut lapsesta asti enkä ole hylännyt,mutta jotenkin tuo on oikeiston puppua sekä jonkun p: kirjoittamsta

 18. Nuuska huulessa jo 26 vuotta 26.12.2008-12:53

  Eija.suomi en tietenkään tarkoita pahaa kenellekään.. vaan pelkästään hyvää itselle ja ennen kaikkea KAIKILLE.

 19. Tarkasta vaan faktat, emcdda auttaa 29.12.2008-20:55

  Helsingissä on ihan kappalemääräisestikin enemmän kovien huumeiden käyttäjiä kuin Amsterdamissa.

  Riittääkö se, että ongelma pidetään kovalla lailla piilossa perheissä ja yksityisasunnoissa?

  Suomessa on noin seitsemän kertaa enemmän huumekuolemia kuin Unkarissa, Slovakiassa, Bulgariassa, Tsekeissä ja Ranskassa.

  Suomessa on noin 3,5 kertaa enemmän huumekuolemia kuin Puolassa, Alankomaissa ja Latviassa.

  Suomessa on noin 2 kertaa enemmän huumekuolemia kuin Italiassa, Romaniassa ja Belgiassa.

  Suomessa on noin puolet enemmän huumekuolemia kuin Kyproksella, Ruotsissa, Kreikassa, Saksassa ja Maltalla.

  Suomessa on enemmän huumekuolemia kuin Liettualla, Slovenialla ja Portugalilla.

  Itävallan kanssa ollaan tasoissa.

 20. Nuuska huulessa jo 26 vuotta 30.12.2008-12:04

  Miksi höpötät jostain huumekuolemista? se ei liity millään lailla tähän keskusteluun vai liittyykö? Nuuska ja tupakka(savuke) ei ole huume jos siihen jotenkin ontuvasti koitat vertailla.

 21. Tarkasta vaan faktat, emcdda auttaa 31.12.2008-00:33

  vai liittyykö? Kyllä se liittyy. Huumeongelma on suurimmaksi osaksi yhteiskuntamme luomaa ongelmaa. Tekemällä sosiaali- ja terveyspuolen ongelmasta jotain, mitä koitetaan hallita rangaistuksin aiheuttaa suomen huonon tilanteen. Jos nuuska laitetaan laittomaksi, niin nuuskakauppa siirtyy samaan osoitteeseen muun huumekaupan kanssa. Se taas tuo kaikki huumeet entistä lähemmäs normaalia kansaa. Huumeeksi määrittely on poliittinen päätös. Tupakka ja nuuska eivät ole huumeita, vaikka huumeina on niitä vaarattomampiakin aineita.

 22. pinewood 7.1.2009-10:51

  Jossain päin maalimaa on kannabiskin laillista. Nuuska ja tupakka myrkkyineen on lekurien mukaan paljon hamppua vaarallisempia ja aiheuttavat riippuvuuden paljon helpommin…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *