Hallituksen protestoitava Ruotsin salakuuntelulakia vastaan

Kirjoitettu Paavon blogi

Jätin tänään hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa vaadin hallitusta toimimaan sen puolesta, että Ruotsi luopuu myös suomalaisten perusoikeuksia polkevasta salakuuntelulaistaan. Tässä asiasta lähettämäni lehdistötiedote ja jättämäni kirjallinen kysymys.

Tiedote 2.7.2008
Vapaa julkaistavaksi heti

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki:
Suomen hallituksen protestoitava Ruotsin uutta salakuuntelulakia vastaan

Vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki vaatii, että Suomen hallitus ottaa Ruotsin kanssa esille maan uuden salakuuntelulainsäädännön. Arhinmäki on jättänyt asiasta keskiviikkona kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi.

Ruotsissa vastikään hyväksytty ja ensi vuoden alussa voimaanastuva laki antaa maan sotilastiedustelulaitokselle FRA:lle (Försvarets radioanstalt) oikeuden seurata kaikkea Ruotsin rajat ylittävää sähköistä viestiliikennettä.

Laki avaa käytännössä myös kaikki Suomesta lähtevät ja tänne tulevat lanka- ja gsm-puhelut, tekstiviestit, sähköpostiliikenteen, nettisivujen selaamisen ja erilaisille chatti-palstoille osallistumisen Ruotsin sotilastiedustelun vapaasti katseltavaksi ja kuunneltavaksi, sillä arviolta 95 prosenttia Suomen sähköisestä tietoliikenteestä kulkee länsinaapurin kautta.

– Suomen hallituksen on otettava asia esille Ruotsin hallituksen kanssa. On syntynyt tilanne, jossa toisen maan lainsäädäntö loukkaa räikeällä tavalla suomalaisille perustuslaissa taattua viestinnän yksityisyyttä, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki viittaa myös tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion julkisuudessa esittämään näkemykseen, jonka mukaan Ruotsin salakuuntelulaki voi olla ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kahdeksannen artiklan kanssa. Se takaa jokaiselle oikeuden yksityisyyden ja kirjeenvaihdon salaisuuteen.

– Ruotsin lainsäädäntö vaarantaa myös lähdesuojan, joka on yksi journalismin keskeisiä kulmakiviä. Näin Ruotsi on myös kaventamassa sananvapautta, Arhinmäki arvostelee.

– Ruotsissa asia on johtanut suureen protestiaaltoon, johon on kansalaisjärjestöjen ohella osallistunut myös keskeisiä tiedotusvälineitä. Toivon, että myös Suomessa protestoitaisiin Ruotsin päätöstä vastaan, ja että laki vietäisiin myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja EY-tuomioistuimen tutkittavaksi, Arhinmäki yllyttää.

—-

KIRJALLINEN KYSYMYS

Suomen toimista Ruotsin uutta salakuuntelulakia vastaan

Eduskunnan puhemiehelle

Ruotsin parlamentissa 18.6.2008 hyväksytty laki antaa maan sotilastiedustelulaitokselle FRA:lle (Försvarets radioanstalt) oikeuden seurata kaikkea Ruotsin rajat ylittävää sähköistä viestiliikennettä.

Tämä salakuuntelulaki tarkoittaa sitä, että kaikkien suomalaisten sähköpostiviestit, lanka- ja gsm-puhelut, tekstiviestit, nettisivujen selaushistoria ja internetin erilaisille keskustelupalstoille osallistuminen ovat Ruotsin viranomaisten vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa vuoden 2009 alusta alkaen, jos ne kulkevat Ruotsin kautta.

Laki koskee suurta osaa suomalaisista, sillä arviolta 95 prosenttia kaikista Suomesta ulkomaille menevistä viesteistä kulkee Ruotsin kautta. Esimerkiksi Gmail- ja Hotmail-sähköpostien palvelimet ovat Suomen ulkopuolella, ja niiden avulla lähetettävät viestit kulkevat Ruotsin kautta. Myös osa Suomen sisällä lähetettävistä viesteistä kulkee Ruotsin kautta. Suomen lainsäädännön mukaan tällaiseen telekuunteluun tarvitaan aina erikseen tuomioistuimen lupa.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan Ruotsin tuore salakuuntelulaki voi olla ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kahdeksannen artiklan kanssa. Artikla takaa jokaiselle oikeuden yksityisyyden ja kirjeenvaihdon salaisuuteen. Aarnio myös uskoo, että asia viedään ihmisoikeus- tai EY-tuomioistuimeen.

Suomen hallituksen on otettava Ruotsin salakuuntelulainsäädäntö esille Ruotsin hallituksen kanssa. Hallituksen on ryhdyttävä toimiin, jossa korjataan nyt syntynyt tilanne, jossa toisen maan lainsäädäntö loukkaa räikeällä tavalla suomalaisille perustuslaissa taattua viestinnän yksityisyyttä. Uusi laki vaarantaa myös esimerkiksi journalismin lähdesuojan. Näin Ruotsi on myös kaventamassa sananvapautta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä Ruotsin uutta salakuuntelulakia vastaan ja sen edistämiseksi, että Ruotsi luopuu tästä ihmisten perusoikeuksia polkevasta lainsäädännöstä?

Kommentteja (6)
  1. Pingback: Piraattipuolueen blogi » Arhinmäestä hyvä kulttuuriministeri?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *