Vanhanen ja Zubkov

Kirjoitettu Paavon blogi
Kun viikonloppuna katsoi uutiskuvia Venäjältä, pohdin miksi tapahtumat vaikuttavat niin tutuilta. Hetken päästä ymmärsin mielleyhtymän. Kuvat voisivat olla yhtä hyvin syyskuulta 2006 Kiasman edestä. Venäjän opposition taltuttaminen ja Smash ASEM -operaatio vaikuttavat kuvien perusteella hyvin samankaltaiselta toiminnalta.
 
Suomen ja Venäjän tilanteen välillä on toinenkin yhtäläisyys, jota ihmettelin viime viikolla Euroopan toisesta laidasta Portugalista käsin. Pääministeri Matti Vanhanen osoitti venäläishenkistä demokratiakäsitystään vaatien oppositiolta anteeksipyyntöä pakkotyölain yhteydessä pidettyjen puheiden vuoksi.
 
Tähän asti olen kuvitellut, että opposition tehtävä on haastaa hallitusta, mutta pääministeri Vanhasen mielestä ilmeisesti opposition tehtävä on myötäillä hallitusta. Muuten eivät ovet aukea hallitukseen.
 
Suomen ja Venäjän pääministereillä vaikuttaa olevan myös yhteistä. Heti tuoreeltaan Smash ASEMin jälkeen pääministeri Matti Vanhanen kiitteli poliisin toimintaa. Samoin kiitteli Venäjän pääministeri Viktor Zubkov eilen tuoreeltaan miliisin ja OMONin toimintaa, vieläpä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Vanhasen kanssa.
 
Mielenkiintoista oli myös se, että Zubkov totesi tiedotustilaisuudessa, ettei opposition mielenosoitusten hajottaminen ollut esillä pääministerien tapaamisessa. Tämä siitä huolimatta, että etukäteen Suomessa laajasti haluttiin asia esille.
 
*
 
Tänään apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt julkisti puolueettoman raporttinsa poliisien toiminnasta Smash ASEM -mielenosoituksen yhteydessä. Poliisin toiminta sai osakseen harvinaisen kovaa arvostelua. Lindstedtin mukaan perus- ja ihmisoikeuksia ei ole kunnioitettu riittävässä määrin.
 
Apulaisoikeusasiamies on tehnyt huolellisien raportin ja sen uskoisi poistavan suomut monen silmiltä. Viimeistään tässä vaiheessa pitää kysyä, kuka kantaa vastuun poliisin toiminnasta? Silloinen sisäministeri Kari Rajamäki oli poliittisessa vastuussa tuolloin poliisin operaatiosta ja hänen toimintansa pitäisi kyseenalaistaa.
 
Entä mikä on pääministeri Matti Vanhasen vastuu? Hän vaati viime viikolla oppositiota perumaan puheensa ja pyytämään anteeksi poliittisia näkemyksiään. Pyytääkö nyt Vanhanen anteeksi kehujaan poliiseja kohtaan ja kantaa poliittisen vastuun?
 
Vanhasen anteeksipyyntö olisi vähintäänkin loogista viimeviikkoisten puheiden jälkeen. Nyt kun ei ole edes kysymys poliittisista näkemyksistä vaan perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Kuten Matti Vanhanen eilen Moskovassa sanoi: "Mielenosoitusten taltuttaminen näinkin kovin ottein oli huolestuttavaa, vaikka mielenosoittajat poikkesivat heille osoitetusta paikasta."
 
*
 
Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedtin raportti löytyy täältä:
 
Kommentteja (6)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *