Kallasvuo ja Banksy

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Viime keväänä Lontoossa nousi kohu, kun graffitien puhdistajat olivat iskeneet tunnetun katutaitelijan Banksyn työn kimppuun. "Ammattipuhdistajat eivät ole taidekriitikoita" oli selitys, kun ihmeteltiin miten kaupunki meni tuhoamaan arviolta yli 300 000 punnan arvoisen Banksyn katutaideteoksen.
 
Myös Suomessa ovat innokkaat vartijat tuhonneet taideteoksia. Banksyn tuhottu maalaus oli alun perin laittomasti tehty, mutta koti-Suomessa ovat kyytiä saaneet myös tilaustyöt. Stockmannin rakennusaitaan tilattiin taidejulisteita ja -peilejä. Nämä ehtivät olla paikallaan vain muutaman tunnin, kun innokas vartija oli käynyt repimässä "töhryt" alas.
 
Madventures-kaksikko Tunna ja Riku ehtivät kiinnittää Think about… -magneetteja Rautatieaseman luona muutaman minuutin, kun heidät piiritti jo joukko vartijoita. Nämä kaikki tapaukset tulivat välittömästi mieleeni, kun luin Helsingin Sanomista Kallasvuo-maalauksen poistamisesta.
 
Vallilassa Elimäenkadulla vallatun talon seinään oli ilmestynyt taitavasti tehty sabluunatyö, joka esitti Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuota ja vieressä luki pienellä Kallasvuo Sucks!. Nokia oli vaatinut puhdistamaan taideteoksen mahdollisimman nopeasti seinästä.
 
Jäin miettimään sitä, kuinka kalliin taideteoksen itse asiassa Nokia vaati tuhoamaan. Jos Nokialla olisi pelisilmää, olisi yritys pikemminkin tilannut tältä guerilla-taiteilijalta Kallasvuo Sucks! -maalauksen yrityksen taidekokoelmaan.
 
Suuryritysten halu pitää huolta julkisuuskuvastaan ja taistella guerilla-taidetta ja adbuster-antimainoksia vastaan on jotenkin liikuttavaa. Huonoa julkisuutta ei varmasti tuo niinkään sarkastinen juliste tai seinämaalaus vaan yritys puuttua niihin tiukasti.
 
Tämä ei ollut edes ensimmäinen kerta, kun Nokia puuttui toimitusjohtajansa "arvosteluun". Yliopistolehden päätoimittaja sai huomautuksen kirjoitettuaan, että "Jorma Ollilan hartiat vaikuttivat kapeilta". Tämän innoittamana yliopiston jalkapallosarjaan perustettiin muistaakseni mm. Jorma Ollilan hartiat -niminen jalkapallojoukkue.
 
On parempi, että annan Me Naiset -lehden toimitussihteerin Virpi Salmen kolumnin kommentoida puolestani sitä, että asialle naureskelevaan Facebook-ryhmään liittyminen on "uutinen".
 
 
*
 
Laitetaan tähän vielä lopuksi youtubepätkä, joka voi myös blogin lukijaa huvittaa:
 
Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *