Kaivoslaki ja kaivosvero, nyt!

Kirjoitettu Yleinen

Suomen kaivoslaki on vanhentunut ja se pitää uudistaa pikaisesti. Tätä vasemmistoliitto on ajanut pitkään ja saimmekin kaivoslain uudistamisesta kirjauksen hallitusohjelmaan.

Suomi on kiinnostava kohde kansainvälisille kaivosjäteille. Nykyinen kaivoslaki antaa kaivosfirmoille paljon oikeuksia, mutta vähän vastuita.

Lähtökohtaisesti maamme rikkaudet kuuluvat kansalle ja asukkailla pitää olla mahdollisuus päättää siitä, minkälaista kaivostoimintaa suunnitellaan saati sitten perustetaan omaan asuinympäristöön.

Erityisen kiireinen kaivoslain uudistus on siksi, että eduskunta on omalta osaltaan hyväksynyt EU:n ja Kanadan välisen kauppasopimuksen CETA:n, vasemmistoliiton vastustaessa. Monet kansainväliset kaivosjätit ovat juuri kanadalaisia.

CETA ei ole kuitenkaan astunut vielä voimaan, koska kaikki EU-maat ja alueparlamentit eivät ole sitä ratifioineet. Siksi nyt pitää toteuttaa sopimuksen hyväksymisen yhteydessä eduskunnassa yksimielisesti päätetty lausuma kaivoslain uudistamisesta. Edellinen Sipilän hallitus ei kaivoslakia uudistanut vaan hidasteli asian kanssa.

Maaperän rikkaudet kuuluvat lähtökohtaisesti kansalaisille ja yhteiskunnalle. Suomessa toimivat kaivosyhtiöt saavat hyödyntää tätä kansallisomaisuutta lähes ilmaiseksi. Valtaosa Suomessa toimivista metallimalmikaivoksista kuuluu ulkomaisille yrityksille.

Esimerkiksi vuosina 2011–2014 Suomen maaperästä louhittiin malmeja 4 miljardin euron edestä, mutta samalla ajanjaksolla metallikaivosyhtiöt maksoivat yhteisöveroa vain 92 miljoonaa euroa. Summan pienuuden taustalla on aggressiivista kansainvälistä verosuunnittelua.

Verovälttelyyn tulee puuttua esimerkiksi korkovähennysoikeutta rajaamalla ja muita veropohjan aukkoja tiivistämällä, kuten nykyinen hallitus on tehnytkin. Tämän lisäksi Suomessa tulee ottaa käyttöön kaivosvero, jotta yhteiskuntamme saa kohtuullisen ja oikeudenmukaisen korvauksen uusiutumattomien luonnonvarojemme käytöstä ja ympäristön tilan heikentämisestä.

Hallitusohjelmaan kirjattu kaivoslain uudistus otti perjantaina taas yhden askeleen eteenpäin, kun hallitusohjelmassa edellytetty kaivosveroselvitys valmistui. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT), Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja KPMG:n tekemä tutkimus antaa hyvät eväät kaivosveron käyttöönotolle.

Vastaavia veroja peritään kymmenissä maissa. Esimerkiksi louhittujen mineraalien arvoon perustuvan rojaltin sekä kaivosyhtiön voittoon perustuvan voittoveron yhdistelmä tuottaisi selvityksen valossa kohtuullisen ennakoitavan verotuoton vääristämättä yrityksen toimintaa.

Seuraavaksi on hallituksen tehtävä valmistella vero ja panna se toimeen.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *