Trump kuin pahainen talebaani

Kirjoitettu Yleinen

Viime vuosikymmentä leimasivat talouskriisi ja karmeat sodat mm. Syyriassa ja Jemenissä. Odotan tältä vuosikymmeneltä parempaa, mutta alku ei näytä erityisen lupaavalta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hyväksymä ja juhlima isku, jolla tapettiin Iranin valtiojohtoon kuulunut Qassim Suleiman sekä muita Iranin ja Irakin keskeisiä hahmoja, on erittäin monella tavalla väärin ja tuomittava.

Iran on syyllistynyt vuosien ja vuosikymmenien ajan ihmisoikeusloukkauksiin ja vähemmistöjen sortoon sekä sotiin rajojensa ulkopuolella. Suleiman on yksi keskeinen syyllinen tähän. Se että maa ja sen johto toimivat väärin, ei kuitenkaan oikeuta valtionjohdon tappamiseen. Silloin suistutaan yhä syvemmälle ongelmiin.

Yhdysvallat haluaa esiintyä vapaan ja demokrattisen maailman johtajana. Mikä on sellainen vapaa maailma, jossa sen johtaja antaa samanlaisia tappokäskyjä kuin diktatuureissa?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puhunut viimepäivinä muutenkin kuin pahainen talebaani uhoamalla tuhoavansa kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden tuhoaminen täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

Yhdysvaltain presidentin toiminta ei lisää rauhaa vaan epävakautta koko maailmassa. Mutta eihän tämä Trumpia kiinnosta, vaan häntä kiinnostaa ilmeisesti tulevat presidentinvaalit. Suurvallan presidentti tarvitsee ilmeisesti sotaa tullakseen uudelleen valituksi. Niin hän ilmeisesti ainakin luulee.

Donald Trump aiheuttaa sekasortoa koko Lähi-idässä. Jo ennen tätä tappoiskua hän on pettänyt kurdit ja antanut Turkille ”luvan” hyökätä Syyrian kurdien kimppuun. Yhdysvallat on myös tukenut Saudi-Arabiaa, joka on syyllistynyt vähintään samanlaisiin ihmisoikeusrikkomuksiin ja terrorismin tukemiseen kuin Iran.

Jo aikaisemmin Trump vastoin kaikkien muiden länsimaiden suosituksia ja toivomuksia irtisanoi Iranin ydinsopimuksen ja näin kärjisti jo valmiiksi tilannetta.

Yhdysvaltain presidentti Trumpin politiikka vaikuttaa suoraan myös Suomeen. Irakissa on suomalaisia sotilaita ollut kouluttamassa kurdeja ISIS-terroristijärjestön vastaiseen taisteluun.

Nyt Suomi joutuu harkitsemaan, pitääkö sen vetää kouluttajat pois Irakista Trumpin ja Yhdysvaltain politiikan takia.

Yhdysvallat on tehnyt traagisia virheitä Iranissa ja Irakissa vuosikymmenien aikana. Toivottavasti tämä vuosikymmen ei toista edellisten vuosikymmenten virheitä.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *