Toimeentulotukeen määräaikainen korotus

Kirjoitettu Yleinen

Yritystuet ovat puhuttaneet julkisuudessa paljon. Aihe onkin tärkeä kahdella tapaa. Ensinäkin yrittäjiä ja yrityksiä pitää tukea, jotta työttömyys ei kasva eivätkä terveet yritykset mene turhaan nurin.

Toisaalta täytyy käydä huolella läpi, että tuet kohdentuvat niitä eniten tarvitseville, eivätkä valu esimerkiksi veroparatiiseihin tai yrityksiin, joiden liiketoimintaan pandemialla ei ole ollut vaikutusta. Kaikilta osin tässä ei ole onnistuttu ja korjauksia pitää tehdä.

Li Anderssonin ehdottama elvytysseteli olisi yksi keino ohjata yritystukea tarkkarajaisesti nimenomaan kulttuuri- ja palvelualoille, jotka ovat kriisin suurimpia kärsijöitä. Seteli auttaisi paitsi yrittäjiä, hyödyttäisi se ostettavien palvelujen muodossa meitä kaikkia.

Kun elvytysseteli olisi kaikille samansuuruinen, tukisi se erityisesti pienituloisten mahdollisuuksia käyttää palveluita, joihin heillä ei etenkään tässä tilanteessa muutoin olisi varaa.

Kaiken keskellä koronakriisin valtavat vaikutukset pienituloisiin ovat jääneet aivan liian vähälle keskustelulle. Samalla kun tuetaan yrityksiä, tulisi tukea myös pienituloisia ihmisiä.

Pienituloisen kustannukset ovat nousseet, kun liikkumista rajoitetaan ja esimerkiksi ruuanjakelua supistetaan. Punaisten hintalappujen etsiminen ja tarjousten seuraaminen vaikeutuvat samalla, kun lapsiperheiden ruokamenot kasvavat kouluruokailujen jäädessä pois. Etätyö ja -opiskelu vaativat tehokkaamman ja kalliimman laajakaistan.

Yksi vasemmistoliiton tavoitteista täyttyi, kun työttömyysturvan suojaosuutta päätettiin korottaa 500 euroon. Tällä toimella helpotetaan työttömän mahdollisuutta työn vastaanottamiseen ilman toimeentulon heikkenemistä. Vielä heikommassa asemassa olevia se ei kuitenkaan kasvaneissa kustannuksissa auta.

Siksi myös toimeentulotukeen pitäisi tehdä väliaikainen korotus, aivan kuten tehdään työttömyysturvan suojaosuuteen. Pienituloisia pitää tukea selviämään kriisin yli siinä missä muitakin. Inhimillisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan tunnistaa siitä, kuinka se huolehtii haavoittuvimmassa asemassa olevista.

Hallitus on tuomassa ison lisätalousarvioesityksen vielä tämän kuun aikana. Se sisältää paketin muun muassa kunnille, lapsille ja nuorille, sekä mahdollisia yritystukia. Näiden ohella tulisi tuoda esitys myös sosiaalisesta paketista, jolla tuettaisiin kaikkein heikoimmassa asemassa olevia.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *