Pinnan alla kytenyt ahdistus purkautuu Yhdysvalloissa

Kirjoitettu Yleinen

On ollut järkyttävää seurata, miten Yhdysvaltain suurkaupunkien kadut ovat muuttuneet taistelutantereeksi.

Poliisin silmittömän väkivallan kohteeksi ovat jouneet mellakoitsijat, mutta yhtälailla lehdistön edustajat, sivulliset ja rauhanomaisesti mieltään osoittavat.

Kuvat eri puolelta Yhdysvaltoja kertovat siitä, miten monille poliisi ei merkitse turvaa vaan päinvastoin poliisia pitää pelätä. Poliisi on vaarallinen erityisesti, jos olet musta mies.

Kun video poliisista tappamassa George Floydia lähti leviämään, täyttyivät kadut ihmisistä. Pinnan alla kytenyt pelko, viha ja ahdistus purkautui, George Floydin kuolema oli viimeinen pisara.

Yhdysvaltain kaduilla nähdyt mellakat ovat toisintoa menneiltä vuosikymmeniltä. Yhdysvalloissa on nähty tällaista purkauksia monesti aikaisemmin, valkoisten poliisien mustiin kohdistama väkivalta on ollut usein kipinänä.

Samanlaisia mielenosoituksia ja mellakoita on nähty myös muualla maailmassa, esimerkiksi Lontoon ja Pariisin lähiöissä. Ne kertovat siitä, miten epätasa-arvoisia ja rakenteellisesti rasistia yhteiskunnat edelleen ovat.

Jos ja kun haluamme elää turvallisessa yhteiskunnassa, pitää puuttua eriarvoisuuteen. Ihmisillä pitää olla jokin näkymä tulevaisuudesta, uskoa paremmasta.

Sitä Yhdysvallat ei ole pystynyt tarjoamaan erityisesti afroamerikkalaisille. Sitä ei monet Euroopan maat ole pystyneet tarjoamaan lähiönuorille.

Suomessa ei onneksi ole nähty sellaisia kuvia kuin nyt nähdään Yhdysvalloissa ja on nähty monien muiden maiden kaduilla. Tällaisia kuvia ei nähdä jatkossakaan, jos huolehdimme sosiaalisesta tasa-arvosta, koulutuksesta ja lähiöiden palveluista.

Ja samalla pitää muistaa, että kamppailu rasismia vastaan on kamppailua turvallisemman yhteiskunnan puolesta, ihan kaikille.

Kommentteja (2)
  1. Samppa 2.6.2020-00:06

    näin

  2. Elina Smart 2.6.2020-05:30

    Hyvä Paavo Arhinmäki, jos olisit täällä Yhdysvalloissa seuraamassa tätä kaaosta, niin näkisit niiden vasemmistolaisten linssiesi läpi itsekin että mellakoitsijat eivätkä sen koommin toimittajatkaan ole poliisin silmittömän väkivallan kohteena. Sen sijaan mellakoitsijat, anarkistit tai miksi heitä nyt voi kutsua, polttavat rakennuksia, ryöstävät kauppoja, hyökkäävät ohikulkevien autojen kimppuun, hakkaavat/tappavat kaduilla ihmisiä. Poliiseja ei ole edes riittävästi tämän kaaoksen taltuttamiseen.

    Herra Arhinmäen kannattaisi ottaa asemassaan asioista paremmin selvää ennen kuin kirjoittelee blogiinsa perättömyyksiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *