Kiitos- vai kateuspäivä?

Kirjoitettu Yleinen

Tänään viime vuoden verotiedot ovat julkisia. Tätä päivää ovat jotkut halunneet nimittää ”kateuspäiväksi”. Tällä nimityksellä on haluttu vähätellä julkisen tiedon merkitystä yhteiskunnassa.

Verotietojen avoimuudella on suuri merkitys yhteiskunnassa. Niistä näkee miten yhteiskunnallinen tulonjako muuttuu ja erityisesti, missä muodossa suurituloiset nostavat tulojaan.

Verotiedot paljastavat, miten monet suurituloiset nostavat tulojaan matalammin verotettuina pääomatuloina kuin normaaleina ansiotuloina. Matalamman veroprosentin lisäksi niistä ei makseta esim. kuntaveroa.

Julkiset verotiedot ovat paljastaneet myös verotuksen porsaanreikiä, joita on pyritty tukkimaan tietojen myötä. Verotiedot ovat kertoneet yhteiskunnan muutoksesta, esimerkiksi viime vuosina siitä, minkälaisia voittoja voidaan tehdä meidän pääosin julkisesti rahoittamillamme sote-palveluilla.

Kateuskorttia käyttävät he, jotka haluavat suojata suurituloisten mahdollisuuksia käyttää hyväkseen verotuksen aukkoja, ja jotka eivät halua julkista avointa keskustelua yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta.

Suomen peilikuva on ollut Yhdysvallat, jossa maailman suurimman vallankäyttäjän, maan presidentin, verotiedotkin voidaan piilottaa.

Nyt valitettavasti Suomessa ollaan menossa pieniltä osin Yhdysvaltain suuntaan. Hyvätuloisilla on mahdollisuus kieltää heidän tulojensa julkistaminen kootusti. Noin 4400 ihmistä on käyttänyt tätä mahdollisuutta hyväkseen.

Kaikki verotiedot ovat edelleen julkisia, mutta niitä pitää kerätä yksi kerrallaan. Pitää osata etsiä oikeita nimiä. Tämä mahdollistaa, että moni asia jää pimentoon.

Monet lehdet ovat ilmoittaneet, että avaavat verokoneensa vasta kuukauden päästä. Tässä välissä ilmeisesti tekevät tutkivaa journalismia ja pyrkivät kaivamaan esiin mahdollisimman monen näistä 4400 ihmisestä.

Itse asiassa tulossa on siis toinen veropäivä kuukauden päästä, paljon kiinnostavampi. Ketkä ovat halunneet piilottaa verotietonsa ja erityisesti miksi.

Tätä päivää voisi yhtä hyvin kutsua myös ”kiitospäiväksi”. Kiitämme kaikki niitä suurituloisia, jotka maksavat veronsa asianmukaisesti ilman kikkailua.

Esimerkkinä tästä on Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja, jotka ovat sanoneet voisivansa kyllä ”suunnitella” verojaan eli harjoittaa laillista veronkiertoa, mutta maksavat mielellään ansiotuloveroja kuten suurin osa muistakin suomalaisista.

Heidän menestyksensä ei olisi ollut mahdollista ilman verovaroilla rahoitettua yhteiskuntaa. Harvoilla on.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *