Vasemmistoliitto hallitukseen

Kirjoitettu Yleinen

Suomessa muodostetaan koalitiohallituksia. Mikään puolue ei saa sellaisenaan omia näkemyksiään läpi hallituksessa, ja varmaan hyvä niin. Hallitusohjelmia pitääkin peilata ennen muuta sitä vasten, onko puolueelle tärkeät asiat menossa eteenpäin ja otetaanko joissain asioissa takapakkia.

SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n koalitiohallituksen ohjelma julkistettiin tänään. Jos katsoo ohjelmaa, voi sanoa, että lähes kaikissa asioissa on menty parempaan suuntaan. Osassa asioista otetaan suuria harppauksia, toisissa pienempiä askelia. Mutta suunta on tärkein, se on vasemmalle.

*

Hallitusohjelmassa on joitain suuria vuosikymmeniksi eteenpäin vaikuttavia ratkaisuja. Tärkein on oppivelvollisuuden laajentaminen toiselle asteelle, mikä merkitsee myös toisen asteen opintojen maksuttomuutta. Tästä vasemmistoliitto teki ensimmäisenä puolueena aloitteen jo kymmenen vuotta sitten.

Oppivelvollisuuden pidentämisellä pyritään huolehtimaan siitä, ettei yhtäkään lasta ja nuorta päästettäisi syrjäytymään. Kokoomus vastustaa asiaa raivokkaasti, aivan kuten vastusti aikoinaan myös peruskoulua.

Koulutukseen panostetaan muutenkin laajasti. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan täysimääräisesti ja ryhmäkokoja pienennetään. Lisärahoitusta panostetaan niin varhaiskasvatukseen, toiselle asteelle kuin korkea-asteelle. 

Kuntien valtionosuudet nousevat lähes miljardilla eurolla, joten koulutukseen ja muihin kuntien palveluihin löytyy paremmin mahdollisuuksia.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla tehtiin historiallisen suuret leikkaukset koulutukseen. Nyt näitä leikkauksia pyritään paikkaamaan kansanrintamahallituksen toimesta.

*

Toinen todella suuri ja ongelmallinen leikkauskohde Sipilän hallituksessa oli perusturva. Indeksit jäädytettiin, tehtiin tasoleikkaus ja työttömille lätkäistiin vielä päälle aktiivimalli.

Jatkossa indeksit tulevat täysimääräisesti, perusturvaan tehdään pieni tasokorotus ja aktiivimalli puretaan, mikä oli vasemmistoliiton kynnyskysymys.

Sekä koulutukseen että perusturvaan olisimme halunneet ohjata vielä huomattavasti suuremmat parannukset. Tämän olisimme rahoittaneet huomattavasti kunnianhimoisemmalla veropolitiikalla. Tässä näkyi kuitenkin koalitiohallitus. Verotuksessa ja sitä kautta rahapuolella emme päässeet niin pitkälle kuin halusimme.

Sipilän hallitus kuritti työntekijöitä ja työttömiä. Työntekijöiltä leikattiin ns. kiky-sopimuksella. Kiky-sopimuksen leikkaukset lomarahaan loppuvat tämän vuoden jälkeen. Jatkossa hallitus ei sanele vaan neuvottelee työntekijöiden kanssa.

Ympäristö ja ilmastopolitiikassa otimme selvästi askelia eteenpäin ja tämä hallitus ryhtyy toimiin, joilla tähtäämme ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen alle 1,5 asteeseen. Sen sijaan eläinpuolella emme oikein edenneet, emme tosin takapakkiakaan ottaneet.

*

Itse olin Säätytalolla yksi vasemmistoliiton virallisen neuvotteluryhmän jäsenistä. Lisäksi olin meidän pääneuvottelija ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ryhmässä. Hallituksen ulkopoliittisessa linjassa näkyy myös selvä positiivinen suuntaus.

Hallitusohjelmassa mainitaan, että Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton yhdessä Ruotsin kanssa. Sotilaallisen liittoutumattomuuden termi palasi hallitusohjelmaan 12 vuoden tauon jälkeen. Samalla myös lievennettiin ”Nato-optiota” ja Nato-kumppanuutta ei enää samalla tavalla hehkuteta kuin edellisessä hallitusohjelmassa.

Asevienti sotaakäyviin ja ihmisoikeuksia polkeviin maihin kielletään tiukasti. Myös ydinasekieltosopimukseen liittymistä pidetään mahdollisena. Ylipäätänsä ulkopolitiikan linja painottaa ihmisoikeuksia, naisten ja tyttöjen oikeuksia ja rauhaa. Kehitysyhteistyössä painotetaan järjestöjä ja ilmastoa.

*

Yksi selvä takapakki hallitusohjelmassa on. Tarpeellisia ja hyviä investointeja mm. raiteisiin ja muihin ilmastohankkeisiin ja koulutukseen rahoitetaan valtion tuottavaa omaisuutta myymällä. Vasemmistoliiton mielestä investointeja olisi järkevää rahoittaa mieluummin lainalla, jota saamme käytönnössä nollakorolla.

Valtionomaisuuden myyminen tulee pidemmällä tähtäimellä kalliiksi. Valitettavasti vasemmistoliitto on ollut eduskunnassa tulevista hallituspuolueista ja tulevista oppositiopuolueista käytännössä ainoa, joka on kritisoinut valtionomaisuuden myyntiä. Yksin emme tätä pysty taistelemaan muita vastaan.

Toinen pettymys on veropolitiikka ja sitä kautta se, kuinka paljon voimme osoittaa määrärahoja palveluihin, koulutukseen ja perusturvaan. Se on selvästi sovittu ja kirjattu, että hallituksen politiikan pitää olla tuloeroja tasaavaa. Mutta joka tapauksessa tuloeroja ei tasata niin paljon kuin me haluaisimme.

*

Ministerijaossa saimme todella kovat salkut. Vasemmistoliitto sai opetusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön ykkössalkut. Kun tähän vielä lisää päälle sen, että eduskunnassa vasemmistoliitolla on työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajuus, on meillä hyvä mahdollisuus viedä eteenpäin meille oleellisia asioita.

Työ ei päättynyt hallitusohjelman valmistumiseen, siitä se vasta alkoi. Siksi äänestin vasemmistoliiton jäsenäänestyksessä hallitukseen menon puolesta. 


Video hallitusohjelman oleellisista asioista

Yhteenveto hallitusohjelmasta

Hallitusohjelma kokonaisuudessaan

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *