Suomen tuettava kurdien demokratiakamppailua Irakissa

Kirjoitettu Paavon blogi Yleinen

Eduskunta keskusteli tänään Suomen osallistumisen jatkamisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyössä Irakissa. Todellinen vastavoima ISIS:lle sekä Irakissa että Syyriassa ovat olleet kurdit, joita Suomi on Irakissa kouluttanut.

On aivan käsittämätöntä, että samaan aikaan kun ISIS:n vastainen koalitio kouluttaa Pohjois-Irakissa kurdien Peshmerga-joukkoja, annetaan Nato-maa Turkin pommittaa ilman suurempia vastalauseita ISIS:iä vastaan taistelevia kurdeja sisäpoliittisista syistä, niin omassa massaan kuin naapurivaltioiden alueella, koko kansainvälisen yhteisön katsoessa vain hiljaa sivusta.

Turkin vaalit olivat jälleen osoitus siitä, etteivät Turkin valtaapitävät itsevaltaisen presidentti Erdoganin johdolla kunnioita demokratiaa, sananvapautta eivätkä ihmisoikeuksia.

Ulkoministeri Soinin kritiikitön suhtautuminen Turkkiin ihmetyttää. Puolitoista vuotta sitten Soini antoi Turkin vierailullaan lausunnon, jonka mukaan Suomi ja Turkki jakavat samat demokraattiset arvot. Nyt näiden Turkin vaalien jälkeen Soini on todennut, että Erdogan on kansansa valitsema presidentti ja että vaalituloksia on aina kunnioitettava.

Ulkoministeri oli kyllä aivan toista mieltä kansan tahdosta silloin kun demokraattinen EU-maa selvin luvuin hyväksyi aborttilain. Epädemokraattisen Turkin kohdalla kyllä pulistaan kansan tahdosta.

Valtioneuvoston selonteon mukaan Suomi on vähentämässä joukkojaan noin 100 sotilaasta noin 80 sotilaaseen. Tämä on hyvä suunta, sillä Suomen tulisi ryhtyä kohdentamaan apuaan myös muille sektoreille, kuten jälleenrakennukseen, siviilikriisinhallintaan ja humanitaariseen apuun.

Hallitus toi selonteon eduskunnan lähetekeskusteluun vain muutamia päiviä ennen kesätaukoa ja selonteko käsitellään valiokunnissa siis vasta syksyllä. Irakin turvallisuustilanne muuttuu koko ajan ja syksyllä tilanne voi olla aivan toinen kuin nyt. Jostain syystä hallituksella on kiire tässäkin asiassa.

 

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro kokonaisuudessaan

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *