Suomen lopetettava asevienti Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin

Kirjoitettu Paavon blogi

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti sunnuntaina 21.10.2018, että Saksa lopettaa toistaiseksi aseviennin Saudi-Arabiaan sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhan vuoksi. Puolustusministeri Jussi Niinistö puolestaan ei vieläkään näe Saudi-Arabian tilanteessa riittävän painavia perusteita myönnettyjen ase- ja sotilastarvikkeiden vientilupien peruuttamiselle.

Puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoitti tiistaina 23.10.2018 blogissaan viitaten Saudi-Arabian tilanteeseen, että ”toistaiseksi ei ole arvioitu, että myönnettyjen lupien peruuttamiselle olisi ollut riittävän painavia perusteluita.” Saudi-Arabiaan on puolustusministeriöstä saatujen tietojen mukaan tänä vuonna myönnetty vientilupa viimeksi maaliskuussa ja Arabiemiratteihin on myönnetty tänä vuonna yhteensä seitsemän vientilupaa.

Vasemmistoliiton mielestä asevienti Saudi-Arabiaan ja muihin Jemenissä sotiviin maihin kuten Arabiemiraatteihin pitää lopettaa välittömästi. On käsittämätöntä, että hallitus ei edelleenkään tunnu näkevän mitään ongelmaa aseiden viennissä Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan, vaikka molemmat maat ovat osallistuneet veriseen sisällissotaan Jemenissä vuodesta 2015. Molempia maita on kritisoitu jo pitkään myös niiden ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Olisi mielenkiintoista tietää mikä puolustusministerin mielestä mahtaa olla riittävän painava peruste ase- ja sotilastarvikkeiden vientilupien peruuttamiselle tai myöntämättä jättämiselle, kun ihmisoikeusrikkomukset tai sotatoimet, joissa kärsijöinä ovat lapset ja siviilit, sitä eivät ole.

Suomen asevientiä säätelevät kansallisen lainsäädännön lisäksi kansainväliset sopimukset, joista tärkeimpiä ovat Euroopan unionin yhteinen kanta ja YK:n asekauppasopimus. Euroopan unionin yhteinen kanta edellyttää, ettei aseille saa antaa vientilupaa, jos asevienti tapahtuu maahan, jossa on “aseellinen konflikti tai sellaisen todennäköisyys”. Euroopan unionin yhteinen kanta edellyttää myös, ettei asevientilupia myönnetä maihin, joissa on todettu vakavia ihmisoikeusloukkauksia, tai joissa on vaarana, että myytäviä sotatarvikkeita voitaisiin käyttää sortotoimiin. Kummatkin näistä ehdoista täyttyvät Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian kohdalla.

Lisäksi 10.7.2017, hallitus myönsi Robonic-yhtiölle sotilastarvikkeiden vientiluvan Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin, vaikka ulkoasiainministeriö antoi hankkeesta kielteisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen arvion.

Hallituksen asevientipolitiikka on täysin moraalitonta. Suomen aseviennin on oltava vastuullisempaa ja kestävämpää. Ei ole yhdentekevää, mihin aseita viedään ja kuka niitä käyttää. Konflikteja voidaan ennaltaehkäistä valvomalla ja rajoittamalla asekauppaa.

Eduskunta on myös todennut yksimielisesti ulkoasianvaliokunnan mietinnössä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, että ”Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin”. Kun puolustusministeri Niinistöltä ei näytä löytyvän moraalista selkärankaa, pitää eduskunnassa tämä asia nostaa esille.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *