Sipilän ja Soinin törkeä petos

Kirjoitettu Paavon blogi

Ennen viime eduskuntavaaleja keskustan puheenjohtaja Sipilä lupasi ja vannoi: perusturvasta ei leikata.

Mutta ei Sipilä ollut ainoa, joka antoi tällaisen lupauksen. Vielä paljon tiukemman lupauksen antoi silloinen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Soini totesi, että Suomessa on noin miljoona ihmistä, jotka elävät alle tuhannella eurolla. Vielä ennen vaaleja Soini sanoi, että heiltä ei voi, ei saa eikä ole varaa leikata.

No, mitä perussuomalaiset ministerit ovat tehneet hallituksessa? Ensin perussuomalainen ministeri Hanna Mäntylä ja sen jälkeen perussuomalainen ministeri Pirkko Mattila ovat leikanneet perusturvasta jäädyttämällä indeksit. Se on ollut leikkaus mm. eläkeläisiltä, työttömiltä ja sairailta.

Indeksijäädytys on perusturvaleikkaus. Indeksijäädytys leikkaa ostovoimaa. Indeksijäädytys vaatii aktiivisen päätöksen. Indeksit tulevat automaattisesti, jos ei erikseen päätetä toisin.

*

Mutta Sipilän hallitus ei ole tyytynyt vain jäädyttämään indeksejä. Se on tehnyt myös perusturvan tasoleikkauksia.

Kun vuoden 2016 indeksi meni miinukselle, niin indeksijäädytystä ei tehtykään, vaan perusturvaan tehtiin 0,4 prosentin tasoleikkaus. Vuonna 2017 ei vain jäädytetty indeksikorotusta ja jätetty näin tekemättä 0,4 prosentin korotusta vaan lisäksi tehtiin 0,85 prosentin tasoleikkaus. Vuonna 2017 leikattiin siis 1,25 prosenttia päätösperäisesti.

Tämä oli historian ensimmäinen kerta, kun kansaneläkkeisiin tehtiin tasoleikkaus. Ja sen on tehnyt hallitus, jonka pääministeri lupasi, että perusturvasta ei leikata. Sen on tehnyt hallitus, jonka asiasta vastaavien ministereiden puolueen puheenjohtaja lupasi, että ei voi, ei saa eikä ole varaa leikata.

Nyt perusuomalaiset silmät kirkkaina tuntuvat syyttävän vain sinisiä perusturvan leikkaamisesta. Perussuomalaisten ja sinisten rooli tai synti on sama. Molemmat ovat hyväksyneet hallitusohjelman, ja yksikään nykyinen perussuomalainen ei äänestänyt vastaan, kun perusturvantasoa leikattiin 2016 ja 2017.

Hallituksen leikkaukset tarkoittavat sitä, että kansaneläkeläiset saavat noin 25 euroa vähemmän eläkettä kuukaudessa ja työmarkkinatukea saavat työttömät lähes 30 euroa kuukaudessa vähemmän kuin muuten olisivat saaneet.

*

Hallitus on tehnyt yhteensä 300 miljoonan euron leikkaukset perusturvaan. Lisäksi hallitus on mm. leikannut noin 100 miljoonaa opintorahasta. Leikkausten kohtuuttomuutta kuvaa se, jos vertaa viime kauteen, jolloin hallitus teki isommat sopeutustoimet kuin nykyinen hallitus.

Vaikka edellinen Kataisen hallitus leikkasi ja sopeutti isosti, paransi se perusturvaa 400 miljoonalla eurolla. Lisäksi indeksikorotukset tehtiin täysimääräisesti niin kauan, kun Vasemmistoliitto oli hallituksessa. Edellinen hallitus paransi perusturvaa, tämä hallitus on sitä leikannut.

Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat yrittäneet selittää, miten Suomen talous on jouduttu laittamaan kuntoon ja sen on vaatinut ikäviä päätöksiä. Tosiasiassa kysymys on ollut ideologisesta valinnasta. Samaan aikaan kun perusturvasta on leikattu 300 miljoonaa euroa ja koulutuksesta lähes 1000 miljoonaa euroa, on veroja kevennetty 1500-2000 miljoonalla eurolla

Onneksi vaalit on jo kuuden kuukauden päästä, vai vasta?

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *