Lihaton lokakuu 19. kerran

Kirjoitettu Paavon blogi

Eilen alkoi lihaton lokakuu. Minun kohdallani se on järjestyksessään 19.

Ryhdyin kasvissyöjäksi eläinoikeusliikkeen nousun myötä syksyllä 1999. Seurasin kiinnostuneena julkista keskustelua. Ymmärsin, että kysymys ei ole vain ituhippien terveydellisestä valinnasta.

*

Minulle kasvissyönnissä on kysymys henkilökohtaisesta eettisestä valinnasta. Se on protesti eläinten hyväksikäyttöä vastaan, erityisesti tehomaataloudessa.

Kysymys on myös ilmastosta. Maapallo ei kerta kaikkiaan kestä sitä, jos lihankulutus ja sen myötä lihantuotanto jatkavat vain kasvuaan.

Lihantuotannossa kuluu moninkertainen määrä luonnonvaroja ja tulee moninkertainen määrä ilmastopäästöjä, jos vertaa siihen kun vastaava määrä proteiinia tuotetaan kasviperäisesti.

*

Minulle kasvissyöjänä jokainen kuukausi on siis lihaton kuukausi. Vuosi vuodelta se on ollut helpompaa. Lähes jokaisen ravintolan listoilla alkaa olla vegaanisia vaihtoehtoja ja kaupoissa on koko ajan kasvavat valikoimat vegaanituotteita.

Nyt on paljon helpompaa ja maukkaampaa ryhtyä kasvissyöjäksi kuin parikymmentä vuotta sitten.

En ole koskaan halunnut enkä halua julistaa kasvissyöntiä. Pikemminkin haluan toimia esimerkkinä, että yli satakiloinen mieskin voi elää kasvisruualla paksusti. Mielelläni vastaan, jos kysytään, mutta en halua tuputtaa.

Olen aina sanonut, ettei tarvitse ryhtyä täysin kasvissyöjäksi tai vegaaniksi, jos se tuntuu liian hankalalta. Alkuun on hyvä, jos vaikka vain vähentää lihansyöntiä.

*

Emme me suomalaiset ole syöneet ennen näin paljon lihaa. Liha oli pikemminkin juhlaan kuin arkeen.

Jos lihasta kokonaan luopuminen tuntuu mahdottomalta, mitä jos syö lihaa vain kerran tai pari viikossa jokapäivän sijaan?

Lihaton lokakuu on hyvä tapa kokeilla, josko itsekin voisi ryhtyä kasvissyöjäksi tai ainakin vähentää lihankulutusta.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *