Asuntoja tuottojen vai asukkaiden näkökulmasta?

Kirjoitettu Paavon blogi

Kallio oli vielä 1970-luvulla Euroopan tiheiden asuttu alue. Vaikka sitä muistellaan nykyään myös nostalgisesti, ei pieniin asuntoihin suurien perheiden ahtaminen ollut erityisen hyvä asia.

Asuntopolitiikan yksi tavoite onkin ollut jo vuosikymmenien ajan tarjota riittävän kokoisia asuntoja, oli ne sitten yksiöitä, kaksioita tai suurempia perheasuntoja.

Tässä politiikassa on tehty myös virheitä. Kokoomus ja vihreät ajoivat aikoinaan Helsinkiin 75 neliön keskikokovaatimuksen, mistä myöhemmin on luovuttu, koska Helsingissä tarvitaan myös yksiöitä ja kaksioita.

Nyt sitten ollaan menossa päinvastaiseen suuntaan, ojasta allikkoon, ainakin jos annetaan vain rakennuttajien päättää.

Pienistä asunnoista saa suurimman tuoton, joten pieniä koppeja rakennetaan, jos siihen annetaan lupa.

Pienet kopit ovat myös haluttuja, mutta harvoin kuitenkaan niinkään asumisviihtyisyyden vuoksi. Kopeista on kysyntää, koska vuokrat ovat kohtuuttoman korkeat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla.

Sen sijaan, että kohtuuttomien vuokrien ongelmaa ratkaistaan paluulla menneisiin aikoihin ja pieniin koppeihin, pitää rakentaa enemmän omakustannevuokraisia kohtuullisen kokoisia yksiöitä ja kaksioita.

Helsingissä asutaan edelleen ahtaasti verrattuna muihin eurooppalaisiin kaupunkeihin. En näe erityistä syytä, miksi alle 30 neliön yksiöitä pitäisi rakentaa.

Pieniä koppeja perustellaan myös ekologisuudella. Tiheä kaupunkimainen rakentaminen on todellakin ekologisempaa kuin mattona levittäytyvä haja-asutus.

Kerrostaloasuntojen pinta-alan sijaan ratkaisevampaa asumisen kannalta ovat toimivat joukkoliikenneyhteydet, talojen lämmitysmuoto ja energiatehokkuus sekä erityisesti millä polttoaineilla tuotetaan energiaa.

Helsingin ei pidä lähteä koppirakentamisen tielle vaan panostaa kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon. Asuntojen pitää olla myös kohtuullisen kokoisia, oli sitten kysymys yksin asuvasta tai perheestä.

Markkinat ja rakennuttajat eivät ratkaise Helsingin asunto-ongelmia. Sen ratkaisevat päättäjät järkevällä kaavoitus- ja asuntopolitiikalla.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *