Valtionyhtiön sijoitus hiiliyhtiöön on paha virhe

Kirjoitettu Paavon blogi

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti antaa luvan myydä Fortumin sähköverkot, alueellisen monopolin, ulkomaalaisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle joulukuussa 2013.

Vasemmistoliiton edustajana jäin yksin ministerivaliokunnassa, kun vastustin omistajaohjausministeri Pekka Haaviston (vihr.) esitystä. Tulokset valitettavasti tiedämme. Siirtohinnat ovat nousseet ja Caruna välttelee veroparatiisien avulla verojen maksamista voitoistaan.

Eikä tässä vielä kaikki. Sähköverkkojen myynnin jälkeen Fortumin kassa pullisteli likvidiä varallisuutta. Sitä piti sijoittaa kuulemma kotimaahan ja uusiutuviin.

Nyt Fortum on käyttänyt tyhmästä sähköverkkomyynnistä saamiaan varoja ostamalla lähes puolet saksalaisesta Uniper-yhtiöstä. Uniper on hiilenmusta energiayhtiö, joka tuottaa ison osan energiasta fossiilisilla polttoaineilla.

Tästä huolimatta hallitus ja omistajaohjausministeri Lintilä (kesk.) eivät aio puuttua valtionyhtiön kauppaan.

Tämä on ilmaston kannalta kestämätöntä, mutta samalla myös kansallisomaisuuden kannalta erittäin riskialtista. Fossiiliyhtiöiden osakkeiden kupla voi puhjeta koska tahansa.
Virhettä ei korjata tekemällä toista virhettä, ministeri Lintilä.”

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *