Mistä valtuusto päättää paperittomat-aloitteessa?

Kirjoitettu Paavon blogi

Tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa käsitellään aloitetta siitä, saavatko paperittomat oikeuden välttämättömään terveydenhoitoon. Kysymys on lopulta kaupungin näkökulmasta hyvin pienestä asiasta teknisesti ja taloudellisesti, mutta poliittisesti asia on kasvanut valtavan isoksi.

Kysymykseen paperittomille tarjottavien palveluiden parantamisesta sisältyy isot yhteiskuntaa puhututtavat asiat: ihmisoikeudet, tasa-arvo, maahanmuutto, pienituloisten asema…

*

Perussuomalaiset ovat leikanneet eduskunnassa pienituloisten toimeentulosta ja palveluista, Helsingin budjettineuvotteluissa he eivät esittäneet lisää rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Ja nyt he pelottelevat, miten paperittomat ovat köyhien helsinkiläisten pahin vihollinen.

Se on vastenmielistä ja vastuutonta politiikkaa. Käytetään ihmisten perusteltua hätää hyväkseen oman poliittisen edun nimissä, usutetaan ihmisiä toisia ihmisiä vastaan.

Annetaan ymmärtää, että paperittomille annettaisiin jotain sellaista, mihin muut helsinkiläiset eivät ole oikeutettuja. Tämä ei pidä paikkaansa. Helsinkiläiset ovat oikeutettuja kaikkiin näihin palveluihin ja paljon laajempiin palveluihin.

*

Mihin uuteen paperittomat olisivat oikeutettuja, jos aloite menee läpi valtuustossa? Mitä ovat nämä välttämättömät palvelut?

Paperittomat saisivat samat rokotukset kuin muutkin, välttämättömän terveydenhoidon (esim. lääkityksen diabetekseen tai antibiootit), mielenterveyspalvelut, ettei sairaus etenisi ja oikeudellista neuvontaa. Nämä kaikki olisivat koko yhteiskunnan kannalta kannattavia, esim. rokotuskattavuudesta huolehtiminen.

Propagandan mukaan nämä palvelut leikkaavat köyhiltä helsinkiläisiltä. Jokainen järkevä ihminen ymmärtää, ettei näin ole. Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat niin mittavat ja niitä käyttävät sadat tuhannet ihmiset. Tämä ei heilauta niitä palveluja mihinkään suuntaan, uppoavat huomaamattomasti osaksi palvelukokonaisuutta.

Propagandan mukaan se, että paperittomille tarjotaan näitä välttämättömiä palveluita johtaisi ”ihmisvyöryyn” Helsinkiin. Jokainen järkevä ihminen ymmärtää, ettei kukaan tule tuhansien ja tuhansien kilometrien takaa Helsinkiin vain siksi, että karkotuspäätöksen jälkeen saavat patjan hätämajoituksessa lattialta ja antibiootit sairastuessaan.

*

Kysymys aloitteessa ei ole siis loppujen lopuksi ole mistään muusta kuin siitä, turvaammeko ihmisoikeuksien ja inhimillisyyden toteutumisen vai ovatko ne vain sanahelinää.

*

Koko aloitetta ei tarvitsisi käsitellä, jos entinen kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.) ei olisi tehnyt viime eduskuntakaudella likaista temppua, jossa onnistuttiin siirtämään vaalikauden yli laki, joka olisi tarjonnut saman koko Suomessa mitä Helsinki olisi valtuustoaloitteen mukaan tarjoamassa.

Kysymys ei ole siitä, että Helsinki ottaisi kantaa siihen, saako paperittomat jäädä Suomeen tai pitääkö heidät karkottaa. Se ei kuulu Helsingin kaupungille eikä kaupungilla ole valtaa siihen.

Paperittomia on Helsingissä ja tulee jatkossakin olemaan, todennäköisesti nykyistä enemmän. Paperittomat eivät poistu todellisuuden kieltämisellä.

Nyt valmisteltu vastaus aloitteeseen on tehty huolella asiantuntijoiden kanssa. Päätöksenteon hidastaminen palautuksella ei palvelisi ketään muuta kuin niitä, jotka haluavat levittää vihaa ja valheita.

Varsin maltillinen aloitevastaus on syytä hyväksyä nyt.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *