Vasemmisto esittää hallitukselle keinot veroparatiisien sulkemiselle

Kirjoitettu Yleinen

Suomi menettää vuosittain miljardeja euroja tuloja veronkiertoon, aggressiiviseen verosuunnitteluun ja harmaaseen talouteen. Jos verotulot saataisiin kerätyksi täysimääräisesti, ei meidän tarvitsisi leikata palveluista ja ottaa velkaa.

Hallitus keskittyy vääriin asioihin, kun se keskittyy palveluiden karsimiseen ja jopa pyrkii mahdollistamaan veronkierron lisääntymisen hallintarekistereillä. Veroparatiisitalous estää myös reilun kilpailun yritysten välillä ja syventää taantumaa siirtäessään rahaa pois kotimaisesta kierrosta.

Suomen pitää välittömästi itse säätää lakeja joilla veronkiertoa estetään. Suomen pitää myös EU:ssa tehdä kaikkensa, jotta yhteisellä lainsäädännöllä veroparatiisitalous lopetetaan kokonaan – merkittävin osa veroparatiiseihin piilotetusta rahasta tulee Euroopasta. EU on hyväksynyt sisälleen veroparatiisitoiminnan ja mm. euromaat Luxemburg ja Alankomaat kuuluvat pahimpien veroparatiisien joukkoon.

Keinoja veronkierron estämiseen:

1. Säädetään lain mahdollistama haitallinen verosuunnittelu laittomaksi ja varmistetaan viranomaisten tiedonsaanti lain valvonnassa. Estetään mahdollisuutta veronkiertoon vakuutuskuorilla, holding-yhtiöillä, yms. järjestelyillä. Laajennetaan väliyhteisölain soveltamista siten, että alhaisen verotuksen maassa keinotekoisesti näytetty tulo verotettaisiin Suomessa.

2. Poistetaan porsaanreiät korkojen verovähennysoikeutta rajoittavasta säädöksestä.

3. Säädetään sanktiot omistusten piilottamisesta hallintarekistereihin. Suomen hyvä malli pyritään laajentamaan koko Euroopan unioniin.

4. Säädetään 30 % lähdevero ulkomailta hallintarekisteröityjen osakkeiden osingoille silloin, kun lopullinen osingonsaaja ei ole maksajan tiedossa siten, että se voi toimittaa vuosi-ilmoituksen osingoista verottajalle.

5. Neuvotellaan pikaisesti uudelleen vanhentuneet verosopimukset, jotka mahdollistavat verojen maksamatta jättämisen. Irtisanotaan verosopimukset yhteistyöhaluttomien maiden kanssa välittömästi.

6. Säädetään maastapoistumisvero alhaisen verotuksen maahan siirtyville verovelvollisille.

7. Säädetään EU:ssa 35 % minimiyhteisöverokanta sekä toteutetaan kattavasti komission ehdottama veronkiertodirektiivi.

8. Velvoitetaan EU:ssa toimivat yritykset avaamaan tiedot niiden voitoista, työntekijöistä, varoista ja maksamista veroista maakohtaisesti.

9. Liitetään Suomi rahoitusmarkkinaveroa valmistelevien maiden joukkoon.

10. Pyritään saamaan aikaan kansainvälinen sopimus verokaavasta, jolla poistettaisiin ylikansallisilta yrityksiltä siirtohinnoittelun hyödyt.

11. Tukitaan tänä vuonna käynnistyvän automaattisen tietojenvaihdon aukot.

12. Painostetaan maita, jotka kieltäytyvät automaattisesta tietojenvaihdosta, esimerkiksi säätämällä lähdevero kaikille näihin maihin maksettaville rahansiirroille.

Kommentteja (7)
 1. Sami Pöyhönen 4.4.2016-13:04

  Näistä laeista tulisi järjestää kansanäänestys, jotta muidenkin kuin rikkaiden ääni vaikuttaa ja oikeudenmukaisuus olisi se mikä määrää.
  Korruptio on pahaksi päässyt ja jokainen koettaa päästä hyötymään ja saada osansa.

  Tällä hetkellä “eliitiksi” itseään kutsuva kansanosa vain saa hiljaisuudella jatkaa itsekästä toimintaansa kenenkään voimatta puuttua.
  On outoa, että tällainen yleensä on olemassa tänä päivänä.
  Ei voi olla niin, että raha määrää. Sen tulisi olla viisaus

 2. Elias 4.4.2016-18:04

  En ymmärrä tätä teidän ideologiaa jonka mukaan ihminen joka viitsi tehdä jotain elämällä häntä täytyy rangaista siitä. Minkä takia ei saa olla muita parempi? Näiden sinun ehdotuksesi jälkeen kukaan Suomessa ei lähtisi enää tekemään yhtään mitään. Uusia työpaikkoja ei syntyisi ja hyvinvointi laskisi, mutta menot vain kasvaisi. Se olisi hyvästit Suomelle.Sitäkö haluat. Sinun ehdotuksillasi lähennytään jo pohjoiskorean mallia jos ei henkilö saa tehdä mitään. Aivan käsittämätöntä joku maastapoistumisvero. Minkä takia henkilö joka on kovalla työpanostuksellaan menestynyt elämässään, minkä takia häneltä täyty ottaa pois se hyvä ja antaa niille jotka eivät ole viitseet tehdä samaa vaan vain lusmuillut?

 3. Jukka Järvinen 4.4.2016-23:59

  Olet valitettavasti ymmärtänyt koko kohkatun uutisen väärin. Surullista vihanlietsontaa. 🙁
  Ainoa toimiva ratkaisu on päinvastainen. Rajojen sulkeminen ja kotimarkkinoihin tukeutuminen ei ole enää vaihtoehto. Avoimuutta on lisättävä ja se on aloitettava täältä kotimaasta käsin. Jokaisen julkisen instanssin on avattava omistamiensa yhtiöiden kirjanpito, varallisuus ja liiketoiminta. Vika ei ole verokertymässä, jos Suomi ei 130Mrd€ julkisen talouden turvin pysy pystyssä. Musta Talous Suomen kaatoi.

 4. Jouko Juutistenaho 5.4.2016-11:18

  Hei
  Kannattaisi varmaan jullkistaa miten Suomen edustajat ovat toimineet EU:ssa käsiteltäessä veroparatiisiasioita. Tietääkseni esim. perussuomalaisten meppien äänestyskäyttäytyminen on ihan mielenkiintoinen.

 5. kari 5.4.2016-15:28

  05.04.2016 hyvä puheenvuoro klo. n.15.20 täysistunnossa (heh, missä muut?)Hyvä Paavo! Tzemppiä tuulimyllyjä vastaan.

 6. Voitto Kotiaho 6.4.2016-15:44

  Mitä tuo “maastapoistumisvero” (kohta 6) oikein tarkoittaa? Tulee mieleen Neuvostoliitto tai DDR joissa ihmisillä ei ollut oikeutta poistua maasta milloin haluavat. Mun mielestä vapaus poistua maasta on perusihmisoikeus. Voisiko tuollainen maastapoistumisvero olla ristiriidassa tämän perusihmisoikeuden kanssa? Sen ymmärrän että suurten rahojen ja omaisuuksien siirtämiseen ulkomaille puututaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *