Ympäristösääntelyn purulla Suomi nousuun?

Kirjoitettu Paavon blogi

Politiikassa nousee ajoittain esiin joitain ajatuskukkasia, joita kaikki alkavat toistelemaan. Ilman, että kukaan pysähtyy niitä tarkemmin miettimään. Erityisesti pääministeri Alexander Stubb ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat suorastaan haltioissaan sääntelyn ja normien purusta ratkaisuna Suomen talousongelmiin.

Suomessa on paljon sääntelyä, normeja ja byrokraattisia tapoja, joita on todellakin syytä perata ja purkaa. Esimerkiksi tullin laintulkinnan mukaan aurinkoenergiasta on käytännössä maksettava veroa, vaikka sitä tuottaisi vain omaan käyttöön. Monet yritykset ovat joutuneet luopumaan ympäristöystävällisen aurinkoenergian käytöstä tämän takia. Suoramyyntioikeuden salliminen pienpanimoille taasen helpottaisi yritystoimintaa tai vaikkapa löyhemmät säädökset terassien kalusteista ja rajaamisesta.

Tällaisen sääntelyn purku on järkevää ja kannatettavaa. Erilaisten lupien hakeminen pitää helpottaa ja nopeuttaa. Tosin tämä ei toteudu vain sääntelyä purkamalla vaan myös huolehtimalla siitä, että esimerkiksi ympäristöhallinnossa on riittävästi työntekijöitä.

Mutta jokaisen luulisi ymmärtävän, että ei tällaisella sääntelyn purulla Suomen taloutta pelasteta. Innokkaimmilla sääntelyn ja normien purkajilla voi hyvinkin olla ihan toiset tarkoitusperät.

*

Kun käydään keskustelua sääntelyn ja normien purkamisesta, unohtuu helposti, miksi normeja on tehty. Kunnallisten palveluiden normit ovat takaamassa alueellisesti tasa-arvoisia palveluja. Normeilla määritellään esimerkiksi lastentarhanopettajien määrää päiväkodeissa.

Sääntelyä on esimerkiksi taas se, että työstä pitää maksaa työehtosopimuksen mukainen palkka tai se, että työnantaja ei saa syrjiä tai suosia ketään työntekijää tämän sukupuolen perusteella. Myös lakisääteisen terveydenhuollon takaaminen työntekijöille on sääntelyä.

Toisaalta sääntelyllä ja normeilla estetään myös ympäristön kuormittaminen ja tuhoaminen. Pidän huolestuttavana sitä, että pääministeri Stubb ilmoitti uuden ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen vastaavan hallituksessa lanseeraamasta sääntelynpurkutalkoista.

Isojen yritysten suurin ”sääntelykritiikki” kohdistuu ennen muuta nimenomaan ympäristölainsäädäntöön. Onko pääministeri Stubb antanut siis uuden ympäristöministerin tehtäväksi purkaa ympäristölakeja ja määräyksiä, joilla huolehditaan esimerkiksi siitä, että yritykset eivät saa laskea jätteitään vesistöihin tai tuprutella saasteita taivaalle?

*

On selvää, että Suomesta löytyy paljon tarpeetonta sääntelyä, mutta ei niitä purkamalla Suomea taantumasta nosteta. Sääntely ei ole vain huono asia, vaan riittävä sääntelyn ja normien taso on osaltaan tehnyt Suomesta sellaisen tasa-arvoisen hyvinvointiyhteiskunnan, jossa yrityksillä on tietty vastuu työntekijöistään ja ihmisiä kohdellaan ainakin pääsääntöisesti tasavertaisesti. Sääntelylle on aina syynsä.

Lisäksi on hyvä huomata, että Suomi on amerikkalaisen Heritage-foundationin mukaan jo nyt yksi vapaimmista maista yrityksille. Jos ei olla varovaisia, niin kaiken autuaaksi tekevien sääntelynpurkutalkoiden nimissä työlainsäädäntöä on heikennetty työnantajien valtaa lisääväksi ja työntekijöiden oikeuksia kaventavaksi. Tai yrityksille annetaan voitontavoittelun nimissä oikeus tuhota yhteistä luontoamme.

Kommentteja (3)
  1. Pingback: Säännellään vähemmän sääntelyä | Niko Peltokangas

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *