Perusturvaindeksin leikkauksia ei peruttu

Kirjoitettu Paavon blogi

Katsoin hallitusneuvottelujen tuloksesta pidetyn tiedotustilaisuuden ja luin Alexander Stubbin hallituksen ohjelman läpi. Hallitusohjelman yhteydessä ei julkistettu mitään lukuja ja ohjelmassa on varsin vähän konkretiaa.

Alexander Stubbin tuleva hallitus ei korjaa kehysriihen pahimpia epäkohtia, joiden takia Vasemmisto joutui lähtemään hallituksesta. Työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden perusturvaan kohdistuva indeksileikkaus pysyy voimassa.

Myös lääkkeiden Kela-korvauksia leikataan. Peruskoulun luokkakokojen pienentämiseen ja kouluviihtyisyyden lisäämiseen tarkoitetusta erillismäärärahasta leikataan pois puolet.

Myös huononnuksia jopa kehysriihen tulokseen nähden on. Erityisesti Vasemmiston ja Vihreiden pitkään ajamasta ja alkuperäiseen hallitusohjelmaan kirjatusta Windfall-verosta luopuminen on erittäin huono päätös. Vanhoja ydinvoimaloita ja vesivoimaloita omistaville yhtiöille annettava lahja ei millään lailla kannusta työllistämään, vaan se valuu omistajien voittoihin. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan tämä aukko verotuloissa korvataan mahdollisesti ympäristö- ja kulutusverolla. Eli tavalliset kuluttajat maksavat suurten teollisuusyritysten omistajille tehtävän verohelpotuksen.

Lapsilisäleikkaus pidetään voimassa. Sitä pehmennetään lapsiperheille tulevalla verovähennyksellä. Mallia ei vielä tiedetä, mutta lapsiperheiden verovähennys on paluuta menneisyyteen. Kun malli tiedetään, nähdään miten oikeudenmukainen se on.

Kasvupaketissa on onneksi hyviä asioita. Länsimetroon, Pisara-rataan ja Tampereen raitiovaunuihin osoitettavat määrärahat ovat ehdottomasti kannatettavia. Tämä päätös jatkaa Merja Kyllösen liikenneministerinä tekemää työtä, jossa rahoja on ohjattu raideliikenteeseen. Näistä kaikista hankkeista on ollut jo aiemmat kirjaukset, mutta rahaa ei ole ollut.

Sen sijaan ongelma on se, että raide- ja tierahoista kehyksissä leikataan edelleen 100 miljoonaa euroa joka vuosi nykyisestä (jo nyt liian matalasta tasosta), joten raiteiden ja teiden kunto heikkenee entisestään. Koko maan liikenneverkon ja erityisesti pohjoisemman Suomen kannalta paketti ei myöskään ole paras mahdollinen.

Asuntorakentamiseen ja korjausrakentamiseen tehtävät lisäpanostukset tulevat todella tarpeeseen ja luovat työpaikkoja.

Koska mitään varsinaisia lukuja ei julkistettu, jää paketin rahoitus auki. Kun kehyksistä pidetään kiinni, erityisesti kiinnostaa millä rahoitetaan veronkevennykset. Onko edessä leikkauksia budjettiriihessä, jotta saadaan veronkevennykset rahoitettua?

Kommentteja (7)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *