Kansanmurha Kobanessa estettävä

Kirjoitettu Paavon blogi

Siviilien joukkomurha uhkaa Syyrian Kurdistanissa, pohjoissyyrialaisessa Kobanen kaupungissa. Monet Syyrian ja Irakin vähemmistöt ovat jo joutuneet pakenemaan väkivaltaisen ääriliike ISISin tieltä, jonka tavoitteena on fundamentalistinen ääri-islamistinen valtio. Pakolaisia on miljoonia sekä Syyrian ja Irakin sisällä että naapurimaissa.

Jos ISIS saa Kobanen vallattua, voi seurauksena olla YK:n Syyrian erityislähettilään Staffan de Misturan mukaan jopa 12 000 siviilin joukkomurha. Nyt tarvitaan välttämättä YK:n turvallisuusneuvoston välitön päätös kansainvälisen yhteisön toimista kansanmurhan estämiseksi. Koko maailman on sitouduttava tähän tavoitteeseen.

ISISin torjumiseksi ja kansanmurhan estämiseksi tarvitaan kaikkien alueen maiden yhteistyötä. Ennen kaikkea kansainvälisen yhteisön on luotava painetta Turkille, jotta voidaan avata sen rajan kautta väylä toimittaa tarvike- ja aseapua Kobaneen.

Suomen ja EU:n pitää ottaa nyt aktiivinen rooli, jotta Kobanen kansanmurha estetään. Srebrenica, Vukovar tai Ruanda eivät saa toistua.

Pitkällä aikavälillä on kyettävä puuttumaan niihin syihin, joiden vuoksi ISIS on saanut valtaa. Irakiin ja Syyriaan on saatava demokraattiset valtiorakenteet. Alueelle suuntautuvaa asekauppaa toivottavasti hillitsee joulukuussa voimaan astuva kansainvälinen asekauppasopimus (ATT).

Suomen ja koko EU:n on myös nostettava pakolaiskiintiöitään ja lisättävä humanitaarista apua alueelle. Esimerkillisesti on vastuutaan kantanut Ruotsi, joka otti yksin viime vuonna yli 16 000 pakolaista Syyriasta.

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *