Kansanmurha Kobanessa estettävä

Kirjoitettu Paavon blogi

Siviilien joukkomurha uhkaa Syyrian Kurdistanissa, pohjoissyyrialaisessa Kobanen kaupungissa. Monet Syyrian ja Irakin vähemmistöt ovat jo joutuneet pakenemaan väkivaltaisen ääriliike ISISin tieltä, jonka tavoitteena on fundamentalistinen ääri-islamistinen valtio. Pakolaisia on miljoonia sekä Syyrian ja Irakin sisällä että naapurimaissa.

Jos ISIS saa Kobanen vallattua, voi seurauksena olla YK:n Syyrian erityislähettilään Staffan de Misturan mukaan jopa 12 000 siviilin joukkomurha. Nyt tarvitaan välttämättä YK:n turvallisuusneuvoston välitön päätös kansainvälisen yhteisön toimista kansanmurhan estämiseksi. Koko maailman on sitouduttava tähän tavoitteeseen.

ISISin torjumiseksi ja kansanmurhan estämiseksi tarvitaan kaikkien alueen maiden yhteistyötä. Ennen kaikkea kansainvälisen yhteisön on luotava painetta Turkille, jotta voidaan avata sen rajan kautta väylä toimittaa tarvike- ja aseapua Kobaneen.

Suomen ja EU:n pitää ottaa nyt aktiivinen rooli, jotta Kobanen kansanmurha estetään. Srebrenica, Vukovar tai Ruanda eivät saa toistua.

Pitkällä aikavälillä on kyettävä puuttumaan niihin syihin, joiden vuoksi ISIS on saanut valtaa. Irakiin ja Syyriaan on saatava demokraattiset valtiorakenteet. Alueelle suuntautuvaa asekauppaa toivottavasti hillitsee joulukuussa voimaan astuva kansainvälinen asekauppasopimus (ATT).

Suomen ja koko EU:n on myös nostettava pakolaiskiintiöitään ja lisättävä humanitaarista apua alueelle. Esimerkillisesti on vastuutaan kantanut Ruotsi, joka otti yksin viime vuonna yli 16 000 pakolaista Syyriasta.

Kommentteja (2)
 1. Keyvan 16.10.2014-12:48

  Kobani on koko maailmaan silmien edessä uhkauksn alle

 2. Ilkka Salonen 19.10.2014-23:30

  Minulle tämä Paavo Arhinmäen blogi ei oikein aukene. Kobanessa käydään juuri nyt kiivaita taisteluita. Vastakkain on kaupunkia puolustavia kurditaistelijoita ja ääri-islamilainen ISIS. Muita Syyrian alueella taistelevia joukkoja ovat käsittääkseni Syyrian hallituksen joukot ja sitä vastustavat muut kapinalliset, ja ISIS:ä pommittaneet Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Qatar.

  Mikä olisi sellainen uusi kansainvälinen koalitio, joka ehtisi paikalle, jos Kobane sortuu parissa päivässä? Naapurimaa Turkin rajalta näkyy Kobanen kaupunki. Turkki olisi paikalla puolessa tunnissa. Turkki ei välttämättä ole kiinnostunut. Turkki pitää vihollisenaan Syyrian hallitusta, jonka kaatamiseen se on ilmoittanut olevansa valmis, jos sellainen koalitio vain syntyy. Lisäksi Turkki käy sotaa omia kurdejaan vastaan.

  Syyrian tilanne on varsin sekava. Venäjä ja Kiina estävät Syyrian hallinnon kaatamisen kansainvälisillä päätöksillä ja Saudi-Arabia ja kumppanit taas rahoittavat hallinnon vastustajia ja saavat ainakin taustatukea länsimaista. Ja ilmeisesti paljon enemmän kuin vain taustatukea. Eikä ole ISIS:kään rahojaan taivaasta saanut.

  Tällä hetkellä mahdollisesti Yhdysvallat tavoittelee suoraa puuttumista Syyrian sisällissotaan. ISIS:in vastaisen toiminnan varjolla voidaan luoda vaikka lentokieltoalue, joka Syyrian hallinnon kannalta saattaa merkitä lopun alkua, niinkuin kävi Irakissa ja Libyassa.

  Mikä olisi sellainen koalitio, joka kykenisi nopeaan toimintaan Syyriassa? Tässä kansainvälispoliittisessa tilanteessa Israelin ja NATO:n voisi sulkea heti pois. Kaikilla Euroopan suurilla mailla ja Yhdysvalloilla on ketunhäntä kainalossa kun on kyse lähi-idän asioista. Asekauppa ja öljy ovat päällimmäisenä mielessä ja ihmisoikeudet enemmänkin kauniita puheita ja propagandaa. Pienillä mailla ei ole resursseja eikä halua. Kaukaa taas ei ehdi.

  YK:n turvallisuusneuvosto voisi pyytää Turkkia suorittamaan rajatun sotilastoimen Kobanen pelastamiseksi. Turkin kannalta se voisi kuitenkin merkitä tulitikun raapaisemista öljytynnyrin vieressä. Siksi se empii. Ja onhan Turkkikin NATO-maa. Muuten, joutuuko koko NATO sotimaan, jos syntyisi vastahyökkäys Turkkiin?

  Itse uskon hyvin vähän siihen, että täältä käsin kannattaa ryhtyä suunnitelemaan ja ehdottamaan nopeita sotatoimia jossakin ja kuvitella että niillä saataisiin aikaiseksi hyvää ihmisoikeuspolitiikkaa. Sodan ja asevarustelun vastustaminen yleensä ja rauhanturvatoiminnan palauttaminen alkuperäiseen tarkoitukseensa voisivat olla nytkin niitä pitkän linjan toimintoja jotka tuottavat parhaiten tulosta rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi.

  Ilkka Salonen
  Helsinki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *