Antti Rinteen pitää tehdä konserniverotukseen pikainen lakimuutos

Kirjoitettu Paavon blogi

Tiedote 5.7.2014
Julkaisuvapaa heti

Yli puolet maailmankaupasta käydään nykyään ylikansallisten yhtiöiden sisällä. Suuret konsernit näyttävät kirjanpidollisesti voittonsa matalan verotuksen ja heikon järjestelmän maissa sen sijaan, että voitoista maksettaisiin veroa siellä missä voitot on oikeasti tehty.

Veronkierto on pois sekä hyvinvointivaltion rahoituspohjasta että pienemmiltä yrityksiltä, jotka eivät voi kilpailla järjestelmää hyväksikäyttävien suuryritysten kanssa.

Korkein hallinto-oikeus päätti toissapäivänä sallia kahdessa maassa toimivan yhtiön sisäisen lainan korkojen verottomuuden. Tämä johtanee siihen, että verottaja joutuu muuttamaan käytäntöään myös muiden yhtiöiden kohdalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii, että hallitus ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin lakien saattamiseksi kuntoon. Hän haastaa erityisesti valtiovarainministeri Antti Rinteen turvaamaan hyvinvointivaltion rahoituspohjan.

”Oikeuden tulkinta aiheuttaa pikaisen muutostarpeen lainsäädäntöön, mutta ongelma on tätä yhtä yksityiskohtaa laajempi. Suomen on otettava Eurooppa-politiikkansa kärkiteemaksi verokikkailun pysäyttäminen mm. maakohtaisen kirjanpidon avulla, joka on alkuperäisessä Kataisen hallituksen ohjelmassakin. Tarvitaan myös automaattista verotietojen vaihtoa”, toteaa Arhinmäki.

”On käsittämätöntä, että samaan aikaan tehdään vaikeita leikkauksia ja annetaan satojen miljoonien verotulojen valua pois Suomesta. Pelkästään Fortumin verohyöty on samaa luokkaa kuin lapsilisäleikkauksesta saatava säästö”, Arhinmäki laskeskelee.

Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *