Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku

Kirjoitettu Paavon blogi

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kertoi tiistaina sen, mitä on pitkään ennakoitu. Hänen mukaansa Kreikka tarvitsee kaikella todennäköisyydellä vielä kolmannen tukipaketin kahden aiemman päälle.

Sitä vastoin Schäuble sulki pois Kreikan velkojen uudelleen järjestelyn eli käytännössä niiden ehtojen löysentämisen tai yli pyyhkimisen. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että Saksassa pidetään liittopäivävaalit kuukauden kuluttua. Niiden jälkeen Saksan äärikireäksi vedettyyn eurokriisipolitiikkaan on ennustettu muutoksia.

Kreikan tuki on asia, johon Suomessakin joudutaan pian taas ottamaan kantaa.

Tilanne Kreikassa on lohduton. Maa on vajonnut koko Euroopan historiassa ennätyksellisen pitkään ja syvään lamaan. Yhä todennäköisemmäksi käy, etteivät kreikkalaiset mitenkään selviä kaikista veloistaan.
Toistaiseksi maksajiksi ovat joutuneet ennen muuta tavalliset, kriisiin syyttömät kreikkalaiset. Maassa toteutettu leikkauspolitiikka on johtanut inhimilliseen katastrofiin.

Julkiselta sektorilta on irtisanottu kymmeniä tuhansia ihmisiä ja lopuilta palkkoja on alennettu 20 prosenttia. Sama viidenneksen leikkaus on tehty eläkkeisiin. Jokainen suomalainen voi kuvitella, miltä tuntuisi, jos tuloista otettaisiin yhtäkkiä viidennes pois.

Sosiaaliturvaan ja terveyspalveluihin on tehty valtavia leikkauksia, noin 2 000 koulua on suljettu, veroja on kiristetty ja työehtoja heikennetty.

Kurjistaminen on vienyt monen epätoivoon. Itsemurhat ovat lisääntyneet ja lapsia on hylätty lastenkoteihin, koska vanhemmilla ei ole enää varaa ruokkia heitä.

Massiivisista mielenosoituksista ja levottomuuksista huolimatta toistaiseksi on ollut suhteellisen rauhallista. Edessä voi silti olla vielä todellinen sosiaalinen räjähdys. Silloin voivat palaa muutkin kuin autot.

Kreikan parlamentissa meuhkaava uusnatsipuolue ei tyydy pelkästään syyttelemään maahanmuuttajia maan ongelmista. Sen kannattajat vainoavat avoimesti ja väkivaltaisesti kaikkia muualta tulleita.
Vasemmiston mielestä suhdetta Kreikan tukemiseen on katsottava ennen muuta tästä näkökulmasta.

Ensimmäinen tukipaketti annettiin Matti Vanhasen porvarihallituksen aikana. Vasemmisto vastusti sitä muun muassa siksi, että siinä ei ollut mukana sijoittajavastuuta. Jo silloin vaadimme velkojen leikkaamista ja epäilimme, ettei lainattuja rahoja nähdä koskaan.

Kolmannen tukipaketin kokoaminen ei välttämättä auta, jos sen ehdot ovat samat kuin ennenkin. Siksi parempi tapa nostaa Kreikka takaisin jaloilleen, voisi olla pyyhkiä yli ensimmäisessä tukiohjelmassa annetut lainat. Tähän joudutaan todennäköisesti menemään joka tapauksessa.

Kreikkalaisille pitää antaa mahdollisuus nousta jaloilleen. Kreikan kriisiin syytöntä kansaa ei voi ikuisesti sitoa kurjuuteen, köyhyyteen ja velkavankeuteen.

Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *