Väärin äänestetty, kreikkalaiset!

Kirjoitettu Paavon blogi

Ranskassa ja Kreikassa viikonloppuna pidettyjen vaalien jälkijäristykset tuntuvat vieläkin eri puolilla Eurooppaa. Kreikassa hallitustunnustelut ovat tätä kirjoitettaessa kesken, kun vuorossaan jo kolmas puolue yrittää saada hallitukseen kasaan.

Kreikan politiikan erikoisiin pelisääntöihin kuuluu se, että kullakin hallituksen muodostajalla on vain kolme päivää aikaa koota hallitus. Koska Kreikan poliittinen kulttuuri ei ole niitä kaikkein konsensushakuisimpia Euroopassa, ovat hallituksen muodostajat käytännössä tuomittuja epäonnistumaan ennennäkemättömän sekasortoisessa poliittisessa tilanteessa. Vahvan konsensuskulttuurin Suomessakin nykyisen hallituksen kokoon saaminen kesti pari kuukautta.

Kreikan systeemin taustalta paistaakin vuosikymmeniä käytännössä jatkunut kaksipuoluejärjestelmä, tätä vahvistanut vaalijärjestelmä ja näiden poliittista kulttuuria mädättänyt vaikutus. Kun maan pääpuolueet sosialidemokraattinen Pasok ja Suomen kokoomuksen veljespuolue Uusi demokratia ovat vuosikausia vuorotellen muodostaneet yksin hallituksen, on ministeripaikkojen jakaminen ollut helppoa.

Kreikkalaiset kuitenkin äänestivät tämän valtatandemin ulos vallasta. Vaalitulos merkitsi maan vanhan, väsyneen ja osin korruptoituneen poliittisen johdon vaihtumista.

Siksi onkin mielenkiintoista, miten muualla Euroopassa, myös meillä Suomessa on vaalitulosta kommentoitu. On korostettu, että Kreikka ei saa muuttaa vaalien jälkeen poliittista linjaa, joka on ajanut maan konkurssin partaalle ja kansan kaduille. Asialla ovat olleet niin poliitikot kuin niin sanottujen markkinavoimienkin edustajat.

Kommenttien jonkinlainen pohjavire vaikuttaa olevan: väärin äänestetty.

Vasemmistolaista vaalivoittajaa Syrizaa on julkisuudessa – väärin perustein – nimitelty äärivasemmistolaiseksi ja rinnastettu se samanlaiseksi ääriliikkeeksi Kreikan parlamenttiin nousseen siirtolaisvihamielisen puolueen kanssa.
Syriza on Vasemmistoliiton sisarpuolueen ympärille rakentunut koalitio. Vanhakantaisilla kommunisteilla on oma puolue, joka ei juurikaan edennyt vaaleissa.

Varsinkin kokoomuksen Eurooppa- ministeri Alexander Stubb iski kirveensä pahasti kiveen, kun hän sanoi julkisuudessa, ettei äärioikeistolla ja äärivasemmistolla ole enää mitään eroa. Tämä käsitys on mahdollisimman kaukana totuudesta. Stubbille voisi suositella tutustumista perusasioihin.

Sekä Ranskassa että Kreikassa äärioikeisto ajaa äärimmäistä siirtolais- ja ulkomaalaisvihamielistä linjaa, jossa syntipukkeja maan taloudellisiin vaikeuksiin haetaan maahanmuuttajista. Euroopan vasemmisto päinvastoin puolustaa maahanmuuttajia, jokaisen ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta.

Myös EU-politiikassa on eroja. Äärioikeisto vastustaa yleisesti sitä, että ”ne siellä” päättävät ”meidän asioista täällä”. Vasemmisto sitä vastoin puhuu analyyttisesti demokratian puolesta markkinavoimien ja rahoituslaitosten ylivaltaa ja lainapakettien kohtuuttomia ehtoja vastaan.

Monet vasemmiston ja äärioikeiston rinnastajat eivät näe, että Kreikassa nimenomaan sosialisteilla ja konservatiiveilla ei ole ollut mitään eroa. Siksi ne äänestettiin nyt ulos vallasta.

Kreikkalaiset haluavat nyt toisenlaista politiikkaa kuin mitä markkinat ja ulkopuoliset rahoittajat edellyttävät.

Ylivelkaantunut maa joutuu toki elämään myös rahoittajiensa ehdoilla. Silti voi kysyä, miten maan pelastamista auttaa se, että nuorten minimipalkkoja leikataan kolmanneksella.

Demokratia on kreikkaa ja – kuten tunnettua – tarkoittaa kansan tai monien valtaa. Kansanvallassa ihmiset eivät voi äänestää väärin.

Kommentteja (7)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *