Punavihreässä Pohjolassa

Kirjoitettu Paavon blogi

Pohjoismaat ovat monella tavalla Suomen läheisin viiteryhmä. Me jaamme samoja arvoja tasa-arvosta, solidaarisuudesta tai vaikkapa työmarkkinoiden pelisäännöistä ja hyvinvointivaltiomallista.

Myös demareista vasemmalla olevat vasemmistopuolueet ovat pohjoismaissa hyvin lähellä toisiaan. Ne ovat yhdistäneet periaatteissaan ja käytännön politiikassaan työväenliikkeen perinteisesti punaiset tavoitteet vihreisiin, ekologisiin arvoihin. Punaisista juurista on kasvanut vihreitä lehtiä.

Tätä korostaa sekin, että europarlamentissa pohjoismaiset puolueet muodostavat Pohjoismaisen vihreän vasemmiston ryhmän NGL:n Euroopan Yhtyneen vasemmistoryhmän GUE:n sisällä. Myös Pohjoismaiden vasemmistopuolueiden yhteistyöjärjestöä kutsutaan nimellä Pohjoismainen Punavihreä Allianssi.

Pääsimme päivittämään pohjoismaista vasemmistoyhteistyötä tällä viikolla, kun pohjoismaiden vasemmistopuolueiden puheenjohtajat ja puoluesihteerit kokoontuivat Oslossa.

Historiallisesti tilanne on ainutlaatuinen siksi, että viidestä pohjoismaasta neljässä – Suomessa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa – vasemmisto on hallituksessa. Vain Ruotsissa sikäläinen Vasemmistopuolue on pidetty hallituksen ulkopuolella kahdesta syystä. Ruotsalainen vasemmistopuolue ei menisi porvarihallitukseen ja toisaalta sosialidemokraatit eivät heitä ole tähän saakka halunneetkaan mukaan.

Tilanne saattaa olla muuttumassa, sillä demarit, vasemmisto ja vihreät muodostavat Ruotsissa punavihreän allianssin, jonka kannatus on mielipidemittauksissa jo tuntuvasti hallitsevaa porvarikoalitiota edellä.

Tämän viikon puoluejohtajakokousta hallitsi euroalueen kriisi, vaikka Pohjolassa on tehty toisistaan poikkeavia ratkaisuja suhteessa EU:hun. Islanti ja Norja eivät ole mukana EU:ssa. Ruotsi ja Tanska ovat, mutta ne ovat jättäytyneet euron ulkopuolelle. Vain Suomi on mukana kummassakin.

Eroista huolimatta on mielenkiintoista, että pohjoismaiden puolueiden arvio kriisin syistä ja ratkaisumalleista on sama. Kyse on finanssikapitalismin ongelmista, jossa reaalitalous ja finanssitalous ovat irronneet toisistaan ja aiheuttaneet keinottelukuplan. Samalla pankeista on tullut niin suuria ja mahtavia, etteivät valtiot voi käytännössä päästää niitä kaatumaan.

Koska kyse on säätelemättömän finanssikapitalismin tuottamasta kriisistä, nyt tarvitaan enemmän finanssimarkkinoiden säätelyä, valvontaa ja rajoittamista. Yhteisen pohdintamme aihe on ollut, miten tämä onnistuneimmin tehtäisiin.

Hyvän pohjan keskustelulle Oslossa tarjosi Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessaan hyväksymä paperi, jossa esitetään kouriintuntuvia keinoja rahoitusmarkkinoiden suitsimiseksi ja tulevien finanssikriisien ehkäisemiseksi.

Tämä on nyt vasemmiston yhteinen tehtävä, paitsi Pohjoismaissa, myös koko Euroopassa ja maailmassa.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *