Vihapuheelle ei pidä antaa enää tilaa

Kirjoitettu Paavon blogi

Perjantain terrori-isku Norjassa pysäytti varmasti meistä jokaisen. Koko illan ajan herkeämättä seurasimme yhä karmeammaksi muuttuvia tietoja Norjasta. Yöllä oli vaikea saada unta. Kaikkein järkyttävintä oli poliittinen hyökkäys, jonka kohteena olivat vielä lapset ja nuoret.

Suomalaiset osallistuivat norjalaisten suruun ja Pohjoismaat olivat yhtä. Lähetin heti lauantaina ministeriön ja puolueen puolesta osanottomme Norjaan.

*

Meidän pitää tehdä kaikkemme, että tällaiset murhenäytelmät eivät toistu. Ei pidä tuudittautua ajattelemaan, että kysymys oli vain yksittäisen mielipuolen sairaasta hyökkäyksestä. Pitää puuttua myös siihen liikehdintään, joka toimii sytykkeenä ja innoittajana tällaisten hirmutekojen tekijöille.

Ääriliikkeet ovat vahvistuneet myös Pohjoismaissa, sekä äärioikeistolaisuus että ääri-islamismi. Yhteiskunnan tehtävä on puuttua tähän ja kitkeä ääriliikkeiden juuret. Se on tehtävä myös Suomessa.

Maahanmuuttajavastaisuus ja rasismi ovat lisääntyneet viime vuosina Suomessa. Samoin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja heidän puolustajansa joutuvat kohtaamaan vihapuhetta. Vihaa lietsotaan erityisesti internetin keskustelupalstoilla. Keskusteluissa hyökätään yhä voimakkaammin myös puolueita ja yhteiskuntaa vastaan.

Kysymys ei ole vain yksittäisestä keskustelufoorumista vaan propagandistiset ja perättömät väitteet täyttävät kaikki erilaiset palstat. Maahanmuuttajavastaisuutta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vihaamista ja eri puolueita sekä niiden kannattajia herjaavia kirjoituksia tunnutaan suoltavan lähes ammattimaisesti eri palstoille ja lehtien verkkokeskusteluihin.

*

Liian usein vihapuheeseen ei puututa. Nyt meidän kaikkien on otettava vastuuta. Keskustelupalstojen ylläpitäjien pitää puuttua herjaaviin teksteihin nykyistä paljon tiukemmin, isojenkin lehtien sivuilta saa lukea vihaa lietsovia tekstejä.

Verkossa käytävä keskustelu heijastuu myös kaduille. Toreilla ja ostareilla pidettävissä tilaisuuksissa joutuu taistelemaan tiukasti maahanmuuttajavastaisuutta ja vääriä väitteitä vastaan. Ihmiset käyttävät maahanmuuttajista kieltä, jota kukaan ei olisi vielä muutama vuosi sitten hyväksynyt.

Jokaiseen tällaiseen puheeseen on vastattava. On näytettävä, ettemme hyväksy vihapuheita. Vääristelevät väitteet pitää jaksaa ja pystyä korjaamaan aina. Poliitikoilla on tässä tärkeä rooli.

Nyt myös mitataan maahanmuuttovastaisuudella ratsastaneiden kansanedustajien todellinen luonne. Ei riitä, että pahoitellaan tapahtunutta. Nyt pitää jyrkästi irtisanoutua vihapuheista. Hiljaisuus on hyväksyntää.

Kommentteja (53)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *