Vihapuheelle ei pidä antaa enää tilaa

Kirjoitettu Paavon blogi

Perjantain terrori-isku Norjassa pysäytti varmasti meistä jokaisen. Koko illan ajan herkeämättä seurasimme yhä karmeammaksi muuttuvia tietoja Norjasta. Yöllä oli vaikea saada unta. Kaikkein järkyttävintä oli poliittinen hyökkäys, jonka kohteena olivat vielä lapset ja nuoret.

Suomalaiset osallistuivat norjalaisten suruun ja Pohjoismaat olivat yhtä. Lähetin heti lauantaina ministeriön ja puolueen puolesta osanottomme Norjaan.

*

Meidän pitää tehdä kaikkemme, että tällaiset murhenäytelmät eivät toistu. Ei pidä tuudittautua ajattelemaan, että kysymys oli vain yksittäisen mielipuolen sairaasta hyökkäyksestä. Pitää puuttua myös siihen liikehdintään, joka toimii sytykkeenä ja innoittajana tällaisten hirmutekojen tekijöille.

Ääriliikkeet ovat vahvistuneet myös Pohjoismaissa, sekä äärioikeistolaisuus että ääri-islamismi. Yhteiskunnan tehtävä on puuttua tähän ja kitkeä ääriliikkeiden juuret. Se on tehtävä myös Suomessa.

Maahanmuuttajavastaisuus ja rasismi ovat lisääntyneet viime vuosina Suomessa. Samoin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja heidän puolustajansa joutuvat kohtaamaan vihapuhetta. Vihaa lietsotaan erityisesti internetin keskustelupalstoilla. Keskusteluissa hyökätään yhä voimakkaammin myös puolueita ja yhteiskuntaa vastaan.

Kysymys ei ole vain yksittäisestä keskustelufoorumista vaan propagandistiset ja perättömät väitteet täyttävät kaikki erilaiset palstat. Maahanmuuttajavastaisuutta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vihaamista ja eri puolueita sekä niiden kannattajia herjaavia kirjoituksia tunnutaan suoltavan lähes ammattimaisesti eri palstoille ja lehtien verkkokeskusteluihin.

*

Liian usein vihapuheeseen ei puututa. Nyt meidän kaikkien on otettava vastuuta. Keskustelupalstojen ylläpitäjien pitää puuttua herjaaviin teksteihin nykyistä paljon tiukemmin, isojenkin lehtien sivuilta saa lukea vihaa lietsovia tekstejä.

Verkossa käytävä keskustelu heijastuu myös kaduille. Toreilla ja ostareilla pidettävissä tilaisuuksissa joutuu taistelemaan tiukasti maahanmuuttajavastaisuutta ja vääriä väitteitä vastaan. Ihmiset käyttävät maahanmuuttajista kieltä, jota kukaan ei olisi vielä muutama vuosi sitten hyväksynyt.

Jokaiseen tällaiseen puheeseen on vastattava. On näytettävä, ettemme hyväksy vihapuheita. Vääristelevät väitteet pitää jaksaa ja pystyä korjaamaan aina. Poliitikoilla on tässä tärkeä rooli.

Nyt myös mitataan maahanmuuttovastaisuudella ratsastaneiden kansanedustajien todellinen luonne. Ei riitä, että pahoitellaan tapahtunutta. Nyt pitää jyrkästi irtisanoutua vihapuheista. Hiljaisuus on hyväksyntää.

Kommentteja (53)
 1. Siiri Silkkinen 26.7.2011-09:55

  Kyllä pitää voida keskustella asioista, maahanmuutosta ja ulkomaalaisista jotka raiskaavat ja tekevät rikoksia. Ei pidä tehdä asiaa sellaiseksi ettei siitä voida keskustella. Ulkomaalaista ei voida puhua ettei leimaannu rasistiksi !!?? Näin on asianlaita.
  Onhan ulkomaalaisissa itsessäänkin vikaa rikokentekijät pois suomesta jos eivät osaa kyttäytyä.
  Norjan tappaja oli yksin asialla samoin Jokelan surmaaja, ihan turha on leimata mitään muita ryhmiä tähän koska tämä on yhden ihmisen aivoitus. Tullaanko Kiinaksi jossa ei saa sanoa yhtään mitään kansa on tossun alla!! Johtajat vaan porskuttaa. Tämä ei ole vihapuhe vaan ihan tällaista. Hinnat nousee yms. Pienellä ihmisellä on tiukkaa, Eri maihin pitää antaa rahaa vaikka itsellekin tarvitaan, pieni suomi auttaa isoa venäjää, venäläiset saavat ostaa ja ovat ostaneekin isoja aloja suomesta!! Mutta ei myy maataa suomalaisille. Että tällälailla suomalainen vikamies on ettei vaan pyllistä ja ole epäkohtelias, myydään maatakin ihan kenelle vaan. Ettei kukaan vaan loukkaannu. Pitää pitää suomesta huolta eikä myydä halvimmalla mahdollisella hinnalla. Venäjä saastuttaa itämerta oikein olan takaa ja pienen suomen pitää antaa rahaa sinnekin, outoa on.

 2. Pirkko Välimäki 26.7.2011-10:19

  hyvä kirjoitus, tehkäämme kaikkemme niin yksilö- kuin yhteiskunnankin tasolla, jotta saisimme tämän onnistumaan.

 3. KIMMO KOVANEN 26.7.2011-10:27

  Tarvitsemme selkeää ajatusta ja tahtotilaa sekä kärsivällisyyttä. Hallitus voi näyttää myös esimerkkinsä. Kun eduskunta palautuu laitureilta ja laitumilta duuniin , niin tämä ilmapiiri ja nettilkirjoittelun rajat, – ja laillisuus keskustelu … on käytävä (… jonka päässä häämöttää valoa). Uskon , toivon ja vaadin , että nyt tosi korkea aita … eiku AIKA ! Kansalaisvalmiutta varmasti on.

 4. Juha Savolainen 26.7.2011-10:32

  Erinomainen kannanotto. Demokraattisen oikeusvaltion ja vapaan kansalaisyhteiskunnan tulee puuttua, omien periaatteidensa ja arvojensa mukaisille tavoilla, vihankylvöön ja totalitarismin ilmentymiin. Tällöin voimme käydä järkevää, rehellistä ja avointa keskustelua kaikkein hankalimmistakin kysymyksistä.

 5. dogma00 26.7.2011-10:50

  Sanoit: “Jokaiseen tällaiseen puheeseen on vastattava. On näytettävä, ettemme hyväksy vihapuheita. Vääristelevät väitteet pitää jaksaa ja pystyä korjaamaan aina.”

  Olen miettinyt ihan samaa. Pitäisi kyllä, pitäisi.

  Mutta se on aika raskasta jobia tarttua joka kerta jokaiseen nettifoorumeilla heitettyyn vihapökäleeseen. Ei pelkästään ajankäytöllisesti – touhupeppufoorumilaisethan ovat yleensä liikkeellä joukkona ja pystyvät tykittämään kakkaa nettiin käsittämättömiä määriä – vaan myös henkisesti.

  Jo vihatekstien lukeminen on masentavaa, puhumattakaan ajan käyttämisestä niihin vastaamiseen. “Keskustelu” muukalaisvihalla itsensä täyttäneen henkilön kanssa on usein yhtä hedelmällistä kuin maan lituskaisuuteen jääräpäisesti uskovan ihmisen kanssa.

  Mutta pitäisi kyllä silti, sillä suurin osa samoilla foorumeilla notkuvia ihmisiä ei ole vihan täyttämiä kiihkoilijoita. Lannistumatta pitäisi jaksaa muistuttaa meitä muita taviksia siitä, että meitä on edelleen enemmän. Suvaitsevaisuus on normi, vihapuheet äärihihhulointia marginaalissa. Ja vääristellyt “faktat”… no, paskapuhetta.

  Mitäpä jos suvaitseva ja moniarvoinen jengi organisoisi puoluerajat ylittävän nettivahtijoukon, joka järjestelmällisesti ampuisi alas vihapuheita ja pökäleväitteitä eri foorumeilla? Jos joukkion koko olisi riittävä ja henk. koht. vahtivuoron pituus siedettävä, urakan henkinen taakka pysyisi aisoissa. Ei tarvitsisi tuntea taistelevansa tuulimyllyjä vastaan.

  Olisiko siinä mitään ideaa?

 6. Terve mieli 26.7.2011-11:12

  Voisimme myös viimeinkin alkaa panostamaan mielenterveyspalveluihin Suomessa ja maailmalla. Syrjäytyneisyys, päihdeongelmat, köyhyys ja koulukiusaaminen ovat myös konkreettisia ponnahduslautoja mielen horjumiselle.

 7. Viveca 26.7.2011-11:27

  Kyllä, voimme olla yhtä mieltä siitä että vihapuheisiin on puututtava. Mutta yllätyin kyllä siitä että vasemmistolainen ei puutu siihen yhteiskunnalliseen tilanteeseen joka yllyttää tällaisiin vihapuheisiin. Yhteiskunnan väkivaltaistuminen ei ole sattuma, eikä johdu vihapuheista. Oikeiston voitto koko maailmassa on johtanut tähän. Siitä on puhuttava. Kun yhteiskunta ei enää kanna vastuuta mekanismeistään eikä enää tee mitään eriarvoisuuden poistamiseksi tai edes tasaamiseksi tulemme tähän. Nyt tasrvitsemme kunnon analyysiä emmekä tarvitse kieltoja pelkästään. Jätän tämän analyysin sinulle Paavo. Se on sinun toimenkuvaasi. Hoida hommasi. Me tarvitsemme sinua!

 8. Moerkoe 26.7.2011-12:43

  Neljä pointtia;

  1) Tässä tapauksessa ääriliike tuntuu olevan tällä hetkellä koko maailmassa vallalla oleva äärikonservatismi. Esimerkiksi perussuomalaiset
  ovat erittäin konservatiivisia, mutta vasemmistopuolue.

  2) Viekää maahanmuuttokeskustelu keskustelupalstoilta politiikkaan, niinkuin alunperin olisi pitänyt. Keskustelkaa asiasta oikeasti kattavasti ja järkevästi asiargumenteillä, älkääkä vain politikoiko. Tämä tosin saattaa osoittautua melkoiseksi haasteeksi.

  3) Pitäkää kieli todella keskellä suuta, ettei sananvapauteen kosketa. Puuttuminen ja vastaaminen ei saa rajoittaa ilmaisuvapautta. Ei vaikka näitä iskuja tulisi vielä viisi lisää.

  4) Viimeinen kappale menee sitten myös sinun kohdallasi politikoinni puolella – joka taas ei enää rohkaise tässä asiassa avoimeen keskusteluun. Tulemme pian näkemään aivan käsittämättömän, jopa “senkin rasisti” huutelun ylittävän “vihapuhetta” syyttelyn jo tämän mediamyllynkin jälkeen. Ja jälleen rakentava keskustelu tulee estymään.

  Ja tästä johtuen luultavasti tässäkin maassa hyvin suositun konservatiivi-liikkeen vihan punavihreitä kohtaan. Ja juuri tästähän vaikuttaa olleen alunperin kysymys.

  Nyt varovasti.

 9. Ari Rusila 26.7.2011-12:49

  Olen mainitsemistanne asioista samaa mieltä. Vihapuheeseen puuttumisen ensisijaisena toimintakenttänä näen elävät tosielämän foorumit, kansalais-/toritapahtumat, yksityistilaisuudet eli ylipäätään kaikki se alue,jossa vuorovaikutus tapahtuu naamakkain. Internetin ongelmana on toisaalta samanmielisten toisiaan tukeva hehkutus ja toisaalta avoimilla foorumeilla näkemysten henkilöityminen ja kärjistyminen ilman mitään mahdollisuutta edetä dialogiin. Pieni parannus saattaisi olla vaatimus kirjoittamisesta aina omalla nimellä.

  Omassa pääblogissani julkaisemassani kirjoituksessa After Norwegian massacre – Way forward to prevent similar actions ( http://arirusila.wordpress.com/2011/07/24/after-norwegian-massacre-way-forward-to-prevent-similar-actions/ ) totesin problematiikasta tiivistetysti seuraavaa:

  Personally I think that one essential underlying cause for the violent outbursts, such as now in Norway, is the more or less imaginary powerlessness of individual or group to have influence to society around them. Extremism, xenophobia and racism can only slightly be limited by state- or top-level actions, besides this approach would lead towards controlled security based police-state with limited civil liberties. More effective and only sustainable way in my opinion is concentrating to grass roots. In general subsidiarity principle should finally began implemented. When people directly can debate about topics related their every day life, when local democracy and citizen participation channels are developed from pseudo-democracy to decisive power then people don’t have feeling that their needs and thoughts are ignored. Today for many people states, the EU, political parties, civil service elite, and even city management may appear inaccessible, anonymous organizations; to correct situation the principle of subsidiarity in decision-making should be the central value and practice. Internet Forums and social media are not enough as there can more than dialogue get only support their own prejudices from like-minded people. From my point of view “face to face” debates can really via dialogue have influence over attitudes, also hate speech is not so easy to live person than to pc-screen. If debate will develop from a debate into a dialogue the outcome is even better. To prevent similar event in future applying peace building methods in peaceful society and implementing subsidiarity principle could be good strategy.

 10. ääripää 26.7.2011-12:59

  “Ääriliikkeet ovat vahvistuneet myös Pohjoismaissa, sekä äärioikeistolaisuus että ääri-islamismi. Yhteiskunnan tehtävä on puuttua tähän ja kitkeä ääriliikkeiden juuret. Se on tehtävä myös Suomessa.”

  Entäpä äärivasemmistolaisuus? Viimeisimpänä vaikka VR tuhotyöt suomessa, puhumattakaan muusta euroopasta jossa valitettavasti meno on ollut vähän rajumpaa.

 11. Tero Hyttinen 26.7.2011-15:02

  Tuohon ei ole juuri lisättävää…

 12. Pekka Isoluoma 26.7.2011-15:22

  Selkeästi sanottu! Olet ensimmäinen ministereistä, joka ottaa asian omalle kontolle. Viha ja vihaan oikeuttavista puheista on vahvasti sanouduttava irti. Ilmassa on ikäänkuin pelkoa tai ainakin arastelua, jos sanoo suoraan joutuu maalitauluksi. Nyt ihmiset tarvitset rehellisiä, kunnioituksen ansaitsevia esimerkkejä. Pidän ihanteista ja haluan ihanteita.

  Pekka

 13. Tuomas 26.7.2011-15:35

  “Liian usein vihapuheeseen ei puututa. Nyt meidän kaikkien on otettava vastuuta. Keskustelupalstojen ylläpitäjien pitää puuttua herjaaviin teksteihin nykyistä paljon tiukemmin, isojenkin lehtien sivuilta saa lukea vihaa lietsovia tekstejä.”

  Niinpä. Eikä tarvitse lukea mitään muuta kuin Arhinmäen itsensä näkemyksiä autoilevasta kansanosasta, siis enemmistöstä.

  Kaksinaismoralismi haisee pahasti tästäkin artikkelista: Miten olisi Arhinmäki, onko sinusta näyttämään esimerkkiä?

 14. Tuomas 26.7.2011-15:39

  Mitähän mieltä Arhinmäki muuten on siitä, että EU:ssa äärivasemmisto teki enemmän terroritekoja kuin islamistit ja äärioikeisto yhteensä viime vuonna?

  Vai onko niin että teon tuomittavuus on siitä kiinni että kuka sen tekee? Se kun on se linja mihin politiikot yleensä sortuvat ja ovat siis kaksinaismoralisteja, jeesustelijoita.

  En näe Arhinmäen vaativan tiukempaa valvontaa äärivasemmistolle, vaikka se tilastojen valossa olisi se osa kansaa, joka tarvitsee tiukempaa valvontaa jo toteutetun terrorin takia.

 15. DatS 26.7.2011-15:41

  Arhinmäki, kuten kaltaisensa yleensäkään, ei tunnu ymmärtävän sitä seikkaa, että väärinajattelemisen kieltäminen ja kaikkien Islam- ja maahanmuuttokriitikoiden sulkeminen riemuleireille ei tule pysäyttämään sitä kehitystä, johon edellämainitut yrittävät niin epätoivoisesti kiinnittää ihmisten huomiota.

  Suvaitsevaiston riemujuhla tulee jäämään hyvin lyhyeksi, todellisuuden ja fantasioiden kolaroidessa yhä rajummin ja rumemmin.

  Toinen vaihtoehto olisi tietysti pyrkiä rehellisesti ymmärtämään ihmisten vaikuttimia ja syy-seuraussuhteita, mutta se on vaikeaa ja monimutkaista (niin kuin kaikki oikeasti arvokas tapaa harmittavan usein olla), eikä sillä saa nimeään otsikoihin läheskään yhtä helposti kuin ruumiskasan päältä huutamalla.

  Ihmisen moraali, henkinen kantti ja älyllinen rehellisyys mitataan ennen kaikkea kriisi- ja poikkeustilanteissa. Netti ei unohda eikä historia armahda, ja nämä pohjattoman mauttomat ulostulot näyttätyvät vuoden tai vuosien päästä erittäin ikäviltä.

 16. Pekka E. Mäkinen 26.7.2011-15:59

  Mikäli vihapuheelle ei annettaisi tilaa, sinäkin joutuisit olemaan aika hiljaa. Koko pienen ikäsi ole suoltanut vihapuheitä pahoja porvareita kohtaan. On helppo huomata roska toisen silmässä, mutta ei tukkia omassa.

 17. Ralle N. 26.7.2011-16:24

  Ennen kuin olen samaa mieltä tai eri mieltä, tarkistaisin yhden asian. Et kai sentään tarkoita, että myös maahanmuuttopolitiikan arvostelu on ns. vihapuhetta? Jos näin olisi, niin tässä maassa ei kohta uskaltaisi olla muuta mieltä kuin mitä virallisten isoveljien mielestä on oikein. Sitä mieltä toki itsekin olen, että maahanmuuttajien demonisoiminen ryhmänä on paitsi väärin myös älytöntä. Terveisin

 18. Jonne 26.7.2011-16:32

  Ehdotan että hallituspuolueiden kanssa eri mieltä oleminen kriminalisoitaisiin ja julistettaisiin se terrorismiksi. Tällöin voitaisiin vangita kaikki hallituspuolueita kritisoivat arvostelijat. Tosin, sitähän tässäkin kait jo ehdoteltiin ja haluttiin, vai mitä?

 19. Jaska 26.7.2011-17:29

  Hei Paavo,

  miten pitäisi suhtautua jalkapallon ympärillä käytäviin vihapuheisiin ja uhkailuihin?

  Miten on mielipiteesi muuttunut FC Jokereiden perässä liehakoineen 116% boysin ajoista?

  Vieläkö kannattaa matkustaa Tukholmaan opiskelemaan paikallisen AIK:n touhuja?

  Pitäisikö saada Suomeen samanlaista “lutuuria” jota tapahtuu tänä päivänä itä-Euroopassa ja Etelä-Amerikassa?

  Nämä kysymykset ovat kärjistettyjä ja tiedän että olet kasvanut henkisesti ja fyysisesti sitten 116% boysin aikojen, mutta vihapuheita voi löytyä pelottavan läheltä omia mieltymyksiä, kuten vaikkapa jalkapallon ympäriltä.

  Hiljaisuus on hyväksyntää. Jään seuraamaan kannanottojasi jalkapallon saralla tapahtuviin vihapuheisiin…

 20. Jonne 26.7.2011-19:51

  Mutta, mutta… Meinaako tämä nyt sitä, että Vihreä puolue ja vasemmisto eivät enää aio kestitä Iraniin terrori-iskuja suunnittelevia Interpolin etsintäkuuluttamia ja kiinniotettavaksi määrättyjä terroristijohtajia Suomessa poliisin nenän alla?

  Tämähän on ihan radikaalia jos meidän puoluejohdon täytyy noudattaa Suomen lakeja.

 21. Mikko Nylund 26.7.2011-21:54

  Aina on ehdottomasti tuomittava vihapuheet ja varsinkin sosiaalisissa viestimissä ja niiden palstoilla. Näitä palstoja lukevat nuoret, sekä muut henkilöt jotka ovat erittäin vaikutuksille alttiita. Siksipä on myös oltava äärimmäisen varovaisia, ettei lähdetä osoittelemaan ketään, tai mitään suuntaa myöskään vihapuheiden lietsonnasta. Se nimittäin aiheuttaa myös välittömän ja voimakkaan vastareaktion.

 22. Marjut Joska 27.7.2011-00:37

  Kirjoitat joka sanan täyttä asiaa! Minua ärsyttää ja huolestuttaa se, että iltalehden sivuilla ei pääse vaikeuksitta kommentoimaan lisävihanlietsontaa ja joidenkin vääristynyttä/kieroutunutta katsomusta asiaan. Ilmeisesti asialla persujen “älykääpiö”-ihannoijat. Miten niiden viestit vaan menee läpi (valvojien asennoituminen/kanta)?

  • M.Eronen 27.7.2011-12:58

   Ihan hyvää tekstiä sinällänsä, mutta ihmetyttää minne luettelosta on unohtunut ääriivasemmistolaisuus. Minusta kaikkinaiset ääriliikkeet on tuomittavia. Niin oikeelle kuin vasemmalle, eri uskontoja kohtaan suunnatut vihanilmaisut ja ihmisten tuomitseminen “erilaisuuden” vuoksi. Silti sananvapauteen ei pitäisi kajota, ellei se mene uhkailuksi tai jumalanpilkan puolelle.Itsekään en kuulu kirkkoon mutta kunnioitan syvästi toisten vakaumuksia. Joudun kohtaamaan päivittäin työssäni sekä islamilaisia että muitauskontoja omaavia ihmisiä.
   Se myös heti kiinnitti huomiota, kun luin näitä vstauksia, niin siellä tulee heti sanat “ärsyttää” ja “älypää-persut”. Eikö juuri tälläistä keskustelua ruoki vihainen ihminen. Nyt meidän ei pitäisi vetää tähän mukaan politiikkaa eikä muutakaan jonninjoutavaa, vaan yhtenä rintamana ruveta miettimään millä saisimme estettyä tuon mielipuolen toiminnan jatkumisen. Haggerit ovat minusta hyvä esimerkki miten pitäisi ruveta sabotoimaan Breivikin manifestia: tekemällä se naurettavaksi.Toimikaa oikealla tavalla, elkääkä syytelkö toisianne. Ajatelkaa, siellä kuoli viattomia lapsia. He olisivat voineet aivan hyvin olla vaikka partiolaisia tai vaikka persulaisten lapsia.

 23. Tauno Kivelä 27.7.2011-06:00

  Eikö tällainen ole ollut odotettavissa.Tarkoitan sitä että tämän hetkiseen elämän tyyliin ei enää kuulu niin sanotut pehmeät arvot. Jos ihminen selvinpäin puhuu rakkaudesta toisen, välittämisestä, niin yhteisö katsoo puhujaa onko hänellä lääkitys aivan kohdallaan. Omasta mielestäni, ei voi vasemmistoakaan liioin ylistää inhimillisten arvojen liiallisesta puolustamisesta. Maailma on mennyt aivan vika suuntaan siinä että jos asioille ei ole löydettävissä selkeää rahallista mittaria minuutissa niin se ei ole ajattelimisen eikä minkään laisen pohtimise arvoinen Tauno Kivelä

 24. Samu Wikstedt 27.7.2011-07:12

  Äärilikkeet ovat tosiaan vahvistuneet, tosin Europolin tilastojen mukaan poliittisesti motivoituneista terrori-iskuista lähes kaikki olivat ääriVASEMMISTON tekemiä.

  Viittaat maahanmuuttovastaisuudella ratsastaneisiin kansanedustajiin, joilla viitannet PS -puolueen edustajiin. PS:n edustajat rinnastat äärioikeistoon, joten hediän pitäisi sanoutua irti “vihapuheistaan”, koska hiljaisuus on hyväksyntää?

  Samalla logiikalla vasemmistoliitto kuuluu äärivasemmistoon joka on hiljaisuudellaan hyväksynyt äärivasemmiston terrori-iskut.

  Vihapuheiden olisi kyllä hyvä loppua, tai ainakin vähentyä, sinä, Paavo, voit itsekin osallistua vähennystalkoisiintalkoisiin helpommin kuin luuletkaan: lähimmän vihapuhekirjoittajan löydät peilistä.

 25. Samu Wikstedt 27.7.2011-07:24

 26. JP Lehto 27.7.2011-07:30

  Ketä ja mitä pitää valvoa enemmän. Mitä se äärioikeisto on. Jos vainotaan tyhmyyksiä kirjoittavia hörhöjä pelataanko terrorin tekijöiden pussiin. Valvontaa lisää, siitä tulee varmoja hutilyöntejä ym, saavat hörhöt oikeita vihollisia. Tuskin ne ihmiset kuitenkaan mitään tekevät, syrjäytyneitä raukkoja suurin osa.
  Sanavapaus Suomessa taitaa kaventua siihen, että saa vapaasti olla valtaapitävien kanssa samaa mieltä.
  Olisiko syrjäytyminen ja työttömyys kuitenkin ne oikeat viholliset. Uloslyötyjä ihmisiä on kymmeniätuhansia, jotka tuskin koskaan tulevat työllistymään ja pääsemään kiinni normi elämään. Suomen kustannustaso on niin korkea, että ihmisiä, joiden kyvyt eivät vaan kaikkeen riitä, ei voida työllistää. Eikä kukaan muutenkaan tee työtä jos sen palkalla ei tule toimeen kunnolla. Nämä asiat kun ratkaistaan, eiköhän hörhöily lopu. Mutta se vaatii tämän pulskan hyvinvointijärjestelmän remonttia ja moni valtion suojatyöläinen joutuisi vaihtamaan hommaansa. Eli tuskin siihen pystytään.

  Jotain vikaa Norjassakin on. Tällainen murhamies voi saada 30v tuomion. Ei ole todellista. Todellisuudessa taitaa vapautua jo aiemmin. Kaveri istuu Oslon torilla kahvilla viisikymppisenä. Tällaisia uudistuksia myös Suomessa ajetaan, sairasta.

  Minusta monet mielipiteesi eivät ole vastuullisen politiikon mielipiteitä. Ne ovat suurimmaksi osaksi irtopisteiden keruuta. Kai sillä pärjää ja saa elää kansalaisten kukkarolla

  T: Sähkömies

 27. Tuija Nieminen 27.7.2011-07:56

  Olen jo kauan pysytellyt poissa netin keskustelupalstojen likaviemäreistä. Olen kuitenkin huomannut, että mamukriittiset kyllä lukevat ja kommentoivat joitakin “vastapuolen” blogeja. Olenkin miettinyt, että pitäisikö törkeimpiä mörköjä nettipalstoilla koettaa torjua, sillä tavoinhan saattaisi “vesi pysyä virtaavana”, ja kirjoittelijat eivät jäisi ihan rauhassa happanemaan omiin liemiinsä, ehkä säilyisi kontakti muun porukan ajattelumaailmaan.

 28. Lassi Marjamäki 27.7.2011-08:19

  Mites noi kristilliset? Olihan murhaaja kiivas kristitty.

 29. Jani Laaksonen 27.7.2011-08:44

  Voisit Paavo muistaa senkin, että myös äärivasemmiston tekemät terrori-iskut ovat tuomittavia. Jos oikein muistan, viime vuonna niitä oli viitisenkymmentä kappaletta, siinä missä äärioikeistolaisryhmien 0 kappaletta. Sekään ei kuitenkaan tarkoita sitä, että äärivasemmistolaiset puolueet olisi kaikki kiellettävä, niin kauan kuin heidän keinonsa päämäärinsä ovat laillisia. Sama pätee äärioikeiston ja minkä tahan ideologian ääriryhmiin.

 30. Lea 27.7.2011-08:57

  Olen täysin samaa mieltä.

  Yritän itse toimia omassa arjessani puuttumalla rasistisiin ja ennakkoluuloisiin kommentteihin ja tekoihin.

  Tosin nettikeskusteluihin en osallistu kuin aivan poikkeustapauksissa, sillä vaikuttaa todellakin siltä, että tietynlainen vihapuhetta ja ennakkoluuloja suoltava porukka päivystää koneidensa ääressä. Ja minä tulen niin pahoinvoivaksi aggressiivisesta ja yleensä faktojen osalta täysin paikkansa pitämättömistä väitteistä, että en halua enää lukea niitä.

  Toivoisin myös kaikkien puoluejohtajien puuttuvan ja sanoutuvan joka kerta irti vihapuheesta ja ennakkoluuloista, kun oman puolueen jäsenet niitä viljelevät. Hyvä ja perusteltu poliittinen argumentointi ei tarvitse polttoaineekseen ennakkoluuloja ja vihaa.

  Tarvitsemme nyt kansanliikettä demokratian, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Tässä norjalaiset ovat tragediansa keskellä näyttäneet meille koskettavaa esimerkkiä.

 31. Stacy Siivonen 27.7.2011-10:42

  Media yrittää kaikin tavoin taas vältellä äärioikeiston aggressiivisesta terrorista keskustelemista. Isku oli mahdollinen siksi, että äärioikeistoa paapotaan.

 32. retupekka 27.7.2011-11:00

  Täydellinen nettisensuuri tehdään tästä euroopan pohjois-korea. Kukaan ei saa ikinä tuntea mitään muuta kuin rakastaa, ja kun ei ole vihaa niin rakkauskin kuolee pois.

 33. Antti Nevalainen 27.7.2011-11:40

  Vahvaa tekstiä oikealla asenteella. Vaikka minua ei henkilökohtaisesti liikuttaisikaan Norjan tapahtumat, en silti voisi hyväksyä tekoja. Viha synnyttää vain vihaa, kenties siksi maailmassa on vaikea löytää todellista rauhaa ja onnea.

 34. Warded 27.7.2011-12:56

  Arhinmäki, sinun todellisuudentajusi on ihan hukassa ja objektiviinen ajattelusi ei toimi. En koskaan hyväksy viattomien ihmisten tappamista – hirvittävä teko, mutta sinulle ja Euroopan päättäjille suosittelen tutustumista Breivikin manifestiin. Sensuuri, kiellot ja poliisin käyttö eivät ratkaise ongelmaa . Kansan mielipiteen kuuntelu tässä tilanteessa olisi ehdottoman tärkeää.

 35. Joel234 27.7.2011-12:56

  Totaalinen ennakkosensuuri ei ole ratkaisu.

  Mitähän jos puututtaisiinkin nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan, niin ettei se synnytä siihen kriittisesti suhtautuvissa tarvetta epätoivoisiin tekoihin? Onneksi Suomessa on Perussuomalaisilla lisääntyvä kannatus, jota kautta voidaan pelkoja purkaa ja toivoa parempaa huomista kantasuomalaisille ilman väkivaltareaktioita.

  Jos mitään vastakkainasettelukeskustelua ei sallittaisi, niin eläisimme kohta yksipuoluejärjestelmässä. Kenellä olisi silloin oikeus sanoa, mikä on oikein ja mikä on väärin? Länsimaisessa demokratiassa pommimies saa korkeimman lain tunteman rangaistuksen teoistaan.

  “Kansandemokratiassa” kaikki toisinajattelijat saavat samanlaisen rangaistuksen.

  Länsimainen vapaus tarkoittaa myös mahdollisuutta olla jyrkästi eri mieltä. Lainsäätäjä on erikseen rajannut, millaisia mielipiteitä ei saa esittää. Tässä vain pitää olla riittävän suvaitsevainen, jotta pelkästä purnaamisesta ei alettaisi jakaa rangaistuksia.

  Halla-aho ei ole minun idolini, mutta jopa tuollaisilla on oikeus olla jotain mieltä. Jos joku julistaa, että maahanmuutto sinänsä on paha juttu, niin häneltä pitää pyytää perusteluja, eikä julistaa suoraan rasistiksi.

  Mitä on suomalaisuus? Kuka on suomalainen? Onko suomalainen sellainen, joka on syntynyt täällä, sellainen, jolla on kansalaisuus, vaiko jokainen, joka on tavalla tai toisella onnistunut asettumaan tänne, vaikkapa rekisteristä poistettuun pakettiautoon?

  Suomalaisten kuuluu ensisijaisesti huolehtia toisistaan ja sen ohella (siis ei sen asemasta) hengenvaarassa olevista muidenkin maiden kansalaisista. Sen vuoksi koko vyyhdin purkaminen pitää aloittaa määrittelemällä suomalainen.

  Perussuomalaiset ajattelevat lähinnä sitä kansaa, jonka juuret ovat Suomessa ja joiden isovanhemmat ovat seisseet ase kädessä rajaamassa maan aluetta suhteessa silloiseen Neuvostoliittoon.

  Kokoomuslaisille Suomi on vain yksi alue, jossa voi tehdä bisnestä ja kerätä rahaa EU:lle. Heidän ansiostaan Suomella ei käytännössä ole mitään rajaa suhteessa muihin EU-maihin ja suomalaisuuttakaan ei silloin tarvita. Valtionvarainministerille suomalainen on jokainen, jota voidaan verottaa. Jostain syystä virasto KELA näkee joukon merkittävästi suppeampana.

  Siispä yhtenäiskulttuuri on jo hajonnut, eikä maahanmuuttajille ole tarjottavissa mitään yhtenäistä arvopohjaa, johon pitäisi kotoutua.

  Näiden kysymysten syvällisempi pohdiskelu saattaa auttaa ymmärtämään, miksi joku voi ajautua niin kauas sivuraiteelle, kuin Norjan massamurhaaja tai suomalaiset kouluampujat.

  Poliitikot voisivat miettiä, mikä merkitys on Suomen perinteisellä tiedonsalaamiskulttuurilla. Vaalikamppailun aikana luvataan kuu ja tähdet, mutta vaalien jälkeen annetaan kourallinen kuivia kiviä vaivautumatta selittämään, että miksi. Kun päätöksiä ei mitenkään perustella, niin äänestäjät eivät pääse vertaamaan edustajiensa tekemisiä vaan joutuvat joka vaaleissa tyytymään uusiin lupauksiin.

  Massamurhaaja kantaa henkilökohtaisen vastuun ja laskee sellinsä lattialaattoja vuosikymmeniä. Mutta poliitikkojen pitää kantaa moraalinen vastuu omista aikaisemmista tekemisistään, jotta uusia massamurhaajia ei pääse kasvamaan.

 36. Iiris Rannio 27.7.2011-13:54

  Mitä kristittyihin tulee, niin massamurhaaja ei voisi olla kauempana kristillisyydestä. Soili Haverinen kirjoitti tästä hyvin 25.7. Hesarissa. “Se, joka turvautuu väkivaltaan levittääkseen ideologiaansa, on teoillaan irtisanoutunut kristillisyydestä. Voisiko mikään teko olla kauempana Jeesuksen esimerkistä kuin Norjan massamurhaajan teko? Se on epäkristillisyydessään äärimmäinen.” Olen kristitty (vihreä) vasemmistolainen ja haluaisin saada liikkeelle kristityn työväenluokan, Vuorisaarnan ja jakamisen hengessä. Maailmassa on liikaa köyhiä, onnettomia ja syrjäytyneitä, joista joku vinksahtanut sitten ryhtyy tällaisiin äärimmäisiin tekoihin. Netissä leviävä vihapuhe ja “sallittu” suvaitsemattomuus kaikkea erilaista kohtaan ruokkii väkivaltaista ajattelua. Yritin keväällä käydä rauhallista nettikeskustelua joidenkin perussuomalaisten kanssa ja totesin sen todella vaikeaksi. Yritin silti. Meidän pitää tehdä työtä eriarvoisuuden poistamiseksi ja erilaisuuden sallimiseksi. Väkivaltaa ei pidä suvaita miltään suunnalta, kulkipa tekijä minkä tahansa poliittisen tunnuksen alla tai nimittipä tekijä itseään ihan miksi tahansa.

 37. Maarit Snellman 27.7.2011-14:25

  Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta ja nopeasta reagoinnista.

 38. Jarno 27.7.2011-15:57

  Hyvä kirjoitus ja kohta “Ääriliikkeet ovat vahvistuneet myös Pohjoismaissa, sekä äärioikeistolaisuus että ääri-islamismi. Yhteiskunnan tehtävä on puuttua tähän ja kitkeä ääriliikkeiden juuret. Se on tehtävä myös Suomessa.” Sulta jäi kuitenkin listaamatta äärioikeiston ja ääri-islamismin rinnalle äärivasemmisto, joka on ihan yhtä pelottava liike kuin nämä kaksi edellä mainittua. Ymmärrän kyllä, että vasemmistolaisena, et halua tätä asiaa korostaa, mutta samaan kastiin laatikkoon se kuuluu. Ääri-islamismin tietenkin voisi korvata ääriuskonnollisuudella tai fundamentalismilla, koska ei homma uskonnosta riipuu, pöpipäitä löytyy varmasti kaikista uskonnoista eikä todellakaan vähiten kristinuskosta.

 39. Lassi Marjamäki 27.7.2011-16:48

  Ihmisten sanavapauden loukkaaminen ei ole koskaan hyvä asia. Tietysti on tahoja, jotka haluavat kaiken heidän intressejään vastustavan pois maailmasta, mutta ei näin saa olla. Toisen ihmisen puheiden rajoittaminen on tyranniaa.

 40. m4n1ac 27.7.2011-17:12

  Toki voi myös miettiä mikä aiheutti tämän Norjan tapahtuman. Käsittääkseni tämä terroristi oli saanut tarpeekseen liiasta maahanmuutosta ja eri kulttuureista. Se tuskin auttaa mitenkään, että kielletään maahanmuuton todelliset haitat ja oletetaan maahanmuuttajien sopeutuvan täydellisesti uuteen maahan. Juuri tämä taisi olla osasyynä Norjan tekoihin. Norjan tapahtumat olivat hirveitä ja moraalittomia, mutta silti niillä yritettiin viestittää jotain.
  Suomessa on jo oma kulttuurinsa ja sitä pitäisi varjella kaikin mahdollisin tavoin.

 41. Tapani 27.7.2011-17:36

  Erinomainen kannanotto.
  Vihapuheiden lietsojat ja rasistiset agitoijat internetissä tekevät minusta ja monista muista nuorista surullisia ja pettyneitä. Meidän suomalaisten pitää pystyä parempaan!

 42. Jonathan 28.7.2011-09:40

  “Nyt myös mitataan maahanmuuttovastaisuudella ratsastaneiden kansanedustajien todellinen luonne. Ei riitä, että pahoitellaan tapahtunutta. Nyt pitää jyrkästi irtisanoutua vihapuheista. Hiljaisuus on hyväksyntää.”

  Tämä oli pohjanoteeraus, Paavo. En voi hyväksyä vihapuhettasi ja GW Bushimaista “joko olet puolellamme tai meitä vastaan”.

  Maahanmuuttopolitiikassamme on paljon kritisoitavaa.

 43. Raimo M. Hannula 28.7.2011-12:52

  Koskeeko tämä julistus myös eri kansallisuuksia edustavia urheilijoita. Muistaakseni jokunen vuosi sitten eräs kansanedustaja P.Arhinmäki haukkui julkisesti serbipelaajia murhaajiksi, lie surkeasti sujuneen Suomi-Serbia maaottelun tuoksinassa. Muistuu tässä mieleeni vanha sananparsi: “Älkää tehkö, kuten minä teen, vaan niin, kun minä opetan”.

 44. Mika K. 28.7.2011-14:40

  Vihapuheet kuten:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/arhinmaki-kutsui-serbialaisfaneja-murhaajiksi/art-1288336506782.html

  http://www.satakunnankansa.fi/Kotimaa/1194688980936/artikkeli/paavo+arhinmaki+osallistui+itsekin+vihaiseen+puheeseen.html

  Olisi hienoa jos kukaan ei vihapuheita sanoisi, mutta valitettavasti tässä maailmassa ei ole ainoatakaan niin täydellistä ihmistä joka niitä ei ikinä elämässään sanoisi.

  Kannattaisi puhepolisina toimimisen sijasta keskittyä kuuntelemaan syitä MISTÄ nämä vihapuheet johtuvat ja tekemään asioille jotain.

 45. Herra Igor 28.7.2011-16:32

  Aamulehdessä olikin hyvä haastattelu, toivottavasti edes vähän hävettää huutelu perheellisistä murhatuista poliiseista a la Christenssen?

  Vaikka poliisi ja virkavalta yleensäkin kuuluisivatkin mielestäsi kategoriaan “Fasistisiat” niin muista kuitenkin että heiltäkin jäi perhe, vaimo ja lapset kaipaamaan.

  Koska irtisanoudut toisten tragedioilla ilakoinnista?

 46. Harri Kälviäinen 29.7.2011-12:20

  Viime vuodelta tehdyssä raportissa kuvataan euroopassa erilaisten poliittisten suuntausten ja ryhmien muodostamia uhkia ja tuon raportin mukaan äärivasemmisto ja separatistiliikkeet sekä islamistit ovat olleet terroritekojen takana. Yllättäen äärioikeisto ei saanut tilastomerkintöjä tuossa tutkimuksessa, vaikka mukana olivatkin.
  https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/publications/te-sat2011_0.pdf

  Rasismi ja viha ovat salakavalia, mutta paljastavat ihmisen, kun hieman raapaistaan pinnalta. Kun Tampereella poltettiin pizzeria, niin tunnettu naiskansanedustaja otti blogissaan välittömästi kantaa syyllistäen erään – suomen kieltä puhuvan suomalais-ugrilaisen – kansanosan, ennen kuin poliisitutkimukset olivat edes käynnistyneet. Rasismia ja vihapuheita löytyy siis eduskunnasta ja sen vasemmalta laidalta jos kohta oikealtakin.

 47. Reijo Tossavainen 29.7.2011-13:26

  Minne unohtuivat ministerin omat vihapuheet jalkapallo-otteluiden yhteydessä?

 48. Pertti Virtanen 29.7.2011-13:40

  Parahin Paavo,

  Liittyen tähän huutoosi “Kosovans’ murderers!”
  Serbialaisille, kysyisin sinulta:

  1) Olisiko tähän vihahuutoosi tullut puuttua paremmin? Olisiko sinut pitänyt eristää eduskunnassa ääriserbivastaisten mielipiteittesi johdosta?
  2) Mitattiinko todellinen luonteesi tuon huudon jälkeen?
  3) Mikä vastuu sinulla on, jos Suomessa asuville serbeille tehdään väkivaltaa?

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/arhinmaki-kutsui-serbialaisfaneja-murhaajiksi/art-1288336506782.html

 49. Ilpo Iso-Peura 30.7.2011-06:53

  Moro Ministeri-Paavo!

  Lainaus:”Tuomioja sanoi torstaina Ylen haastattelussa, että Soini ei ole hänen mielestään tehnyt riittävän selvää pesäeroa äärielementteihin”

  Hyvä vitsi Erkiltä !

  Sdp ja vasemmistoliitto ei itse ole tehnyt pesäeroa kokoomukseen ja rkp:n eli TE veljeilette ITSE äärielementtien kanssa!

  Äärielementeillä takoitan lähinnä OikeistoLAISTA politiikkaa eli rikkaiten TULOverotus ei noussut ja

  tasavero kunnallisveron kasvun myötä vain lisääntyy!

  Sdp ja vsemmistoliito on suurin syy suomen radikalisoitumiseen te olette vieneet äänestäjiltä vasemmistolaisen vaihtoehdon ja duunarit yms. äänestää tästä lähin perussuomalaisia.

  Te olisitte voineet tehdä hallitukisen ilman kokoomusta ja rkp:tä mutta te MUNASITTE pahasti!

  Kokoomus ja rkp teki väkisin “”vallankaappauksen” ja te idiootit olitte sitä tukemassa ja suomi senkun radikalisoituu!

 50. Elina 30.7.2011-21:24

  Norjan tapaus on sydänveriä kuohuttava ja täydellisen tuomittava. Silti: media vie meitä kuin mätää purjoa: samaan aikaan kun uutisotisikoissa kohistan 90 norjalaisen tarpeettomasta kuolemasta, tuhansia tarpeettomia kuolemia tapahtuu kehitysmaissa, joissa nälkä ja länsimaissa ehkästyt taudit tappavat viattomia lapsia ja sotilaat raiskaavat satoja tyttöjä ja naisia. Millaiset ovat oikeasti meidän länsimaisten kristittyjen mittasuhteet, millainen on oikeudentajumme??? Mittasuhteet kohdalleen!!!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *