Venäläiset näpäyttivät vallanpitäjiä

Kirjoitettu Paavon blogi

Nyt kun muutama päivä on kulunut Venäjän viime sunnuntaina pidetyistä duuman vaaleista ja tilanne on selkiytynyt, on syytä käydä vielä läpi, mitä tulos merkitsee.

Duuman vaaleissa oli runsaasti näyttöä laajamittaisesta, järjestelmällisestä ja osin tökeröstäkin vaalivilpistä. Vilppiin kiinnittivät huomiota paitsi venäläiset tarkkailijat ja oppositiopuolueiden edustajat, myös kansainväliset vaalitarkkailijat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:istä ja Euroopan neuvostosta.

Järjestöjen yhteisessä lausunnossa todettiin, että näyttöä on muun muassa tyhjien vaalilippujen täyttämisestä suoraan maan valtapuolueen, Yhtenäisen Venäjän hyväksi. Samoja syytöksiä esittivät myös Venäjän kommunistit, jotka ainoana parlamentaarisena oppositiopuolueena korjasivat kuitenkin suurvoiton.

Todennäköisesti Yhtenäisen Venäjän tappio olisi ollut isompi, jos kansalaismielipiteen olisi annettu toteutua vapaasti. Taustalla oli paitsi ihmisten halu näpäyttää nykyisiä vallanpitäjiä, myös protestia Venäjällä jatkuvasti kasvavia, valtavia tuloeroja kohtaan.

On selvä, että vaalitulos oli raskas isku maata lähes kymmenen vuotta yksinvaltaisesti hallinneelle Yhtenäiselle Venäjälle. Se onnistui kadottamaan virallistenkin lukujen mukaan lähes 14 miljoonaa kannattajaa verrattuna edellisvaaleihin. Samalla se menetti Venäjän perustuslain muuttamiseen tarvittavan kahden kolmasosan enemmistön.

Ylimielisesti muihin poliittisiin ryhmiin suhtautunut valtapuolue joutuukin jatkossa kuuntelemaan myös muiden näkemyksiä. On jopa mahdollista, että muiden puolueiden edustajia nousee nyt Venäjän hallitukseen. Tämä voi lisätä Venäjän yhteiskunnan poliittista moniarvoisuutta. Se olisi myönteinen skenaario.

Toisaalta Yhtenäinen Venäjä sai yhä yksinkertaisen enemmistön duumaan. Tukea muilta puolueilta, esimerkiksi jo kohta 20 vuotta Venäjän kaikkia vallanpitäjiä tukeneelta Vladimir Zhirinovskin liberaalidemokraateilta, ei ole vaikea ostaa. Näin yhden puolueen yksinvalta voi myös jatkua. Tämä olisi pessimistinen tulevaisuudenkuva.

Venäjän tärkeimmät vaalit ovat kuitenkin vasta tuloillaan, kun ensi vuoden maaliskuussa pääministeri Vladimir Putin palaa kaikella todennäköisyydellä maan presidentiksi. Vaikka Putin on Yhtenäisen Venäjän puheenjohtaja, puolue hävisi vaalit keulakuvanaan presidentti Dmitri Medvedev. Juuri Medvedev oli puolueen ehdokaslistan valtakunnallinen kärkinimi. Siksi vastuu vaalitappiosta voidaan vyöryttää myös Medvedevin niskaan. Se voisi entisestään vahvistaa Putinia.

Valitettavasti Venäjän politiikan arvioiminen ja ennustaminen muistuttaa lähinnä horoskooppien laatimista. Siksi läpinäkymätön järjestelmä itänaapurissa on. Silti erityisesti Suomessa on syytä jatkossakin, seurata, mitä Venäjän politiikassa tapahtuu.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Kommentteja (5)
 1. Aarno Karjalainen 9.12.2011-00:55

  Tämä on Paavo asia, johon varmaan monta kertaa takerrutaan, tavalla tai toisella. Myös täytyy huomioida, että kaikki muut miesehdokkaat ovat olleet mukana niissä touhuissa.

 2. Ilpo Iso-Peura 9.12.2011-20:23

  “Valitettavasti Venäjän politiikan arvioiminen ja ennustaminen muistuttaa lähinnä horoskooppien laatimista. Siksi läpinäkymätön järjestelmä itänaapurissa on. Silti erityisesti Suomessa on syytä jatkossakin, seurata, mitä Venäjän politiikassa tapahtuu.”

  Hyvä Paavo, olet selvästi petrannut Venäjä tietoisuuttasi.

  Nyt kun vielä vähän ajattelet , alat olla samaa mieltä kuin minä, NATO – optio kannattaa säilyttää ja kannattaa myös miettiä NATOON liittymistä.

  Suomi liittyi EU:n paljolti turvallisuuspoliittisista syistä , nyt voisi olla aika tehdä pesäeroa EU:sta ja hoitaa turvallisuuspolitiikkamme kerralla kuntoon ja liittyä NATOON!

  Norja on NATO:ssa ja Minusta “Norjan linja” on turvallisuuspoliittisena linjan hyvä.

  • Kalervo Kuusela 5.1.2012-17:32

   Katsoin Paavon haastattelun YLE:ltä ja minua kiusasi sama asia kuin muissakin pressahaastatteluissa: Ulkopolitiikan hyvä hoitaminen on lähinnä Venäjän neuvomista ja opettamista. Huvittavin kohta oli se kun kysyttiin uskaltaisiko Paavo sanoa suorat sanat Putinille. Tiedän, tiedän Suomessa joka politiikon pitää “uskaltaa” Venäjän suhteen!
   Haastattelussa olisi tasapuolisuuden vuoksi voitu kysellä vaikka, uskaltaisiko Paavo kysyä Obamalta miksi USA hyökkäsi väärin perustein Irakiin ja aiheutti 162 000 ihmisen kuoleman! Venäjä ei todellakaan ole tällä hetkellä maailmanrauhan suurin uhka, sodat käydään muualla ja muiden toimesta. Tuntuu siltä, että suomettuminen jatkuu suunta vaan on toinen.
   Niistä vaaleista sen verran neuvoisin Paavoa kysymään Clintonilta (kuten Putiniltakin)miten voi olla demokraattinen maa, jos vaalit voittaa presidenttiehdokas, joka saa vähemmän ääniä kuin hävinnyt (selvyyden vuoksi EI TAPAHTUNUT Venäjällä)! Tuosta jutusta ei suomessa paljon kyselty, ei uskallettu?
   Paavo on selväjärkinen ja olen hänen kanssaan monesta asiasta täysin samaa mieltä!

 3. Late Lappalainen 12.12.2011-20:21

  Natoon liittymisestä kun puhutaan täytyy kuitenkin huomata, että tällä hetkellä se globaali sodanlietsoja ei ole Venäjä vaan Nato ja Yhdysvallat, kuten Paavo vaikuttaisi tietävän.

  Mikä on vielä tärkeämpää on, että Venäjällä ei ole nykyaikana mitään järkiperusteista syytä hyökätä Suomeen niin kauan kuin Suomi on puolueeton. Suomessa ei olisi sodan jäljiltä muuta arvokasta kuin metsää, ja sitä löytyy Venäjältä ihan riittävästi. Suomen korpimaastoja on muutenkin lähes mahdotonta pitää hallussa.

  Muutenkin sodankäynti nykyaikana Euroopassa ilman globaalin sodan sytyttämistä olisi lähes täysi mahdottomuus, joten käytännössä ainoa tilanne, jossa Suomi voisi sotaan joutua olisi Naton ja Venäjän välinen konflikti, jos Suomi olisi silloin Naton jäsen.

 4. Juhani Harjunharja 16.12.2011-16:27

  Kansa pakkaa olemaan sellainen, että se silloin tällöin näpäyttää vallanpitäjiä. Niin Venäjällä kuin Suomessakin. Eihän tuosta ole kovin kauan, kun kansamme oamalla tavallaan näpäytti rahaherrojen ostamaa eduskuntaa ja siitä siennyttä hallitusta. Tosin tämä näpäytys hajaantui vähän muuhunkin näpäytykseen kuten tuon herrojen EU:n suuntaan.

  Toisaalta olisi kiintoisaa kuulla, miten Vasemmistoliitto löytäisi naapurimaastamme Venäjältä puolueyhteistyön mahdollisuuksia? Onhan meillä niitä sekä Ruotsin että Norjankin suuntaan näin rajanaapureita ajatellen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *