Politiikassa suunnanmuutos

Kirjoitettu Paavon blogi

Vaaleissa kansa halusi muutosta. Vasemmiston keskeiset vaalilupaukset olivat köyhyyden vastainen taistelu perusturvaa nostamalla ja tuloerojen kaventaminen progressiivisella verotuksella.

Lähdimme hakemaan näitä muutoksia neuvotteluissa. Vaalien tuloksena syntyi tilanne, jossa kaksi suurta puoluetta eivät pystyneet sanelemaan hallitusohjelmaa muille.

Hallitusneuvotteluiden historiallisin yksittäinen päätös on 100 euron kuukausikorotus työttömyysturvaan, joka on vasemmiston tärkein kädenjälki ohjelmassa köyhille. Korotus on suurin minun elinaikanani.

Meille tärkeä oli myös toimeentulotuen perusosan korottaminen ja lapsilisäleikkurin kompensoiminen. Myös asumistukea korotetaan, osana laajaa syrjäytymistä, köyhyyttä ja terveysongelmia vähentävää ohjelmaa. Opintotuen indeksiin sitominen on yksi tärkeä osa köyhyyden vähentämisestä, valitettavasti se toteutuu vasta 1.9.2014.

Toinen iso muutos tapahtuu verotuksessa. Tuloerojen kasvattaminen tasaverokehityksellä lopetetaan ja tuloeroja kavennetaan, kun veroja aletaan maksaa aiempaa enemmän maksukyvyn mukaan.

Tuloverojen kevennykset kohdistetaan vähennyksillä pieni- ja keskituloisille. Tämä on paitsi oikeudenmukaista, myös talouspoliittisesti järkevää, koska heidän rahansa menevät suoraan kiertoon kotimarkkinoille työllistämään.

Perusvähennyksen nosto auttaa alle parinkymmentuhannen euron vuosituloilla eläviä palkansaajia, eläkeläisiä, työttömiä ja muita tuensaajia. Työtulovähennyksen nosto auttaa vielä entisestään lisää pieni- ja keskituloisia palkansaajia.

Arvonlisäverojen korotukset, jotka kohdistuvat pahimmin pienipalkkaisiin, onnistuimme estämään. Esimerkiksi ruoan hinta maailmalla on nousussa, on tärkeää, ettei hallitus pahenna tilannetta entisestään. Nyt ruoankaan alv ei nouse.

Ainoat tasaverot, joita korotetaan, ovat ympäristö- ja terveysperusteisia. Niiden tulonjakovaikutus on kuitenkin pieni verrattuna muihin toimiin.

Pääomatuloveroja korotetaan ja niihin tulee progressiota. Verottomien osinkojen määrää leikataan ja suurimpien lahjojen ja perintöjen verotusta korotetaan.

Ydinvoimalle ei enää anneta uusia periaatelupia. Työttömyyden vähentämiseen ja harmaan talouden rötösherrojen kuriin laittamiseen tulee isoja toimia. Nato-jäsenyyteen saatiin aiempaa tiukempi kirjaus ja Afganistanin operaatio muutetaan asteittain sotaoperaatiosta siviilioperaatioksi.

Neljä vuotta sitten muodostui ”sinivihreä” hallitus, joka käytti valtionvarainministeriön lupaaman kolmen miljardin ylijäämän veronalennuksiin, joista hyötyivät lähinnä suurituloiset.

Tällä kertaa valtionvarainministeriö ajoi vähintään yhtä suuria leikkauksia. Ne eivät nyt toteudu. Onnistuimme estämään hyvinvointivaltion alasajon, mutta jouduimme mekin tietysti antamaan periksi joissain asioissa. Kuntien väliaikaiseen korotettuun yhteisöverotuottoon saimme vain puolitetun jatkoajan ja kuntien valtionosuudet pienenevät. Ongelmia tulee koulutuspuolelle perusopetusta lukuun ottamatta.

Leikkaukset on kohdennettu mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Perusturvaremontti rahoitettiin käytännössä leikkaamalla armeijalta ja yritystuista.

Vasemmisto on nyt tekemässä muutosta pois suurituloisten suosimisesta kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

Kommentteja (59)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *