Parveketupakointi ja YK:n rooli

Kirjoitettu Paavon blogi

Viesti omalta väeltä on ollut selvä jo pitkään. Presidenttikisaan halutaan mukaan myös vahvasti vasemmistolainen ehdokas. Ensikommenttien perusteella media näyttää kaivanneen presidenttikampanjaan väriä ja vauhtia, jota nyt uskotaan vasemmiston myötä tulevan.

Me vasemmistossa menemme vaaleihin poliittisin asiakysymyksin, vaikka henkilövaali ei aina ole paras mahdollinen konsepti poliittisesta linjasta keskustelemiseen. Teemme henkilövaalissa mahdollisimman poliittisen kampanjan. Itse aion pitää yksityiselämäni henkilökohtaisena asiana, kuten tähänkin asti.

Todennäköisesti vaalien ympärillä on luvassa paljon henkilökohtaisuuksiin menevää julkisuutta ja poliittisia sirkushuveja, joilla ei ole paljoakaan tekemistä sen kanssa, mitä presidentti voi perustuslain mukaan tehdä. Epäselväksi ainakin minulle on jäänyt esimerkiksi se, miksi ehdokkailta kysytään kantaa parveketupakointiin tai oman elämän haastavinta paikkaa.

Vasemmiston keskeinen viesti näissä presidentinvaaleissa on puolustaa moniarvoista, avointa yhteiskuntaa, jossa jokaisella ihmisellä on oikeus olla oma itsensä. Ketään ei saa syrjiä tai halventaa sukupuolen, uskonnon, etnisen taustan tai seksuaalisen suuntautumisen takia.

Yhtenä vaalien suurista kysymyksistä tulee olla YK:n rooli ja Suomen rooli YK:ssa. Tähän keskusteluun kuuluu myös Suomen aseman turvaaminen liittoutumattomana kriisien sovittelijamaana, ei kriisien osapuolena Nato-jäsenenä. Vasemmisto haluaa korostaa YK:n tehtävää rauhan ja turvallisuuden takaajana maailmassa. Suomen pitää paitsi toimia maailmanjärjestön aseman vahvistamiseksi, myös olla torjumassa yrityksiä sen sivuuttamiseksi.

Jos YK pannaan syrjään, se avaa portit mielivallalle kansainvälisessä politiikassa. Yksi surullisimmista esimerkeistä oli vuonna 2003 Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten aloittama sota Irakissa. Hävitys, sisällissota ja väkivalta Irakissa ovat osoitus siitä, millaisia seurauksia YK:n sivuuttamisella voi olla. Olin itse osana kansainvälistä rauhanliikettä organisoimassa massiivisia mielenosoituksia Irakin sotaa vastaan ja rauhan puolesta.

YK:n merkitys piilee myös siinä, että se on parhaimmillaan instrumentti maailmanlaajuiselle solidaarisuudelle.

Solidaarisuus on kuulunut aina vasemmiston keskeisiin arvoihin. Rajat ylittävä solidaarisuus on ainoa keino ratkaista globaaleja ongelmia, joista hälyttävimpiin kuuluvat ilmastonmuutos, aavikoituminen, sodat ja köyhyys.

Myös näistä asioista pitäisi Suomen presidentinvaaleissa puhua.

Kommentteja (5)
 1. anonyymi 25.11.2011-14:44

  Olin jo toivonut, että kun kerran tulet urheilupuolelta etkä ole kulttuuriväkeä, et olisi tekijänoikeusporukan lieassa. Nähtävästi turha toivo. Harkitsin äänestämistäsi – onneksi en äänestänyt.

  Tekijänoikeuslainsäädäntö pitäisi vihdoinkin sovittaa nykyaikaan eikä yrittää lain voimalla kääntää kelloa vuosikymmeniä taaksepäin. Sinusta ei siihen nähtävästikään ole.

  Haluaisin huomauttaa, että kasettimaksua alun perin perittiin välineistä, joiden pääasiallinen tarkoitus oli hyvitysmaksun alaisen materiaalin kopiointi. Semmoisia välineitä ei enää ole olemassa vaan tätä tavaraa on vain murto-osa tallennusvälineiden datasta. Niinpä sitten maksun perusteet muutettiin ostoa korvaavasta kopioinnista kaikkeen henkilökohtaiseen käyttöön ja maksu koskemaan periaatteessa kaikkia tallennusalustoja, joihin voi kopioida. Eihän rahaa voida koskaan jättää perimättä eikä rahamäärän antaa laskea.

  Ihmetyttää muuten myös se, miten ministeriö voi yleensäkään päättää koko hyvitysmaksuasiasta. Ministeriön asetuksilla ei saa päättää kuin vähäpätöisistä asioista, mutta miljoonien veroluonteisen maksun kerääminen ei ole sitä.

 2. Jari Nurmi 25.11.2011-17:18

  “Rajat ylittävä solidaarisuus on ainoa keino ratkaista globaaleja ongelmia, joista hälyttävimpiin kuuluvat ilmastonmuutos, aavikoituminen, sodat ja köyhyys.”

  Tämä on hyvä kirjoitus kokonaisuudessaan. Ilmastoasiassa olisin itse sitä mieltä, että se on Suomelle mahdollisuus, ei uhka. Suomessa tulisi siis pohtia myös (mahdollisen) ilmastonmuutoksen hyötyjä Suomelle (meillä puhutaan vain uhkista, joista suurin osa ei kohdistu Suomeen).

 3. Juhani Harjunharja 26.11.2011-20:19

  Nato on verisen vakava asia

  Suomi on lirunnut nyt jo pidempään likaisissa vesissä osallistumalla Naton/USA:n Afganistanin miehitysoperaatioon. On moraalisestikin kestämätöntä lähteä mukaan jonkin suurvallan masinoimaan kosto-operaatioon, varsinkin kun maa, johon on tunkeuduttu, ei ole milloinkaan aiemmin osoittanut mitään aggressiota maatamme kohtaan.

  Asiaa ei auta sekään, että kaksinaismoralismin antamin valtuuksin YK:kin alistetiin tuon miehitysoperaation takuujärjestöksi. Yleensä ottaen nuoriso on näissäkin asioissa herkempi havaitsemaan vilunkipelin, kuin ne vanhemmat, jotka elämä on säikäyttänyt uskomaan asevaraisen “kriisinhallinan” autuuteen.

  Itse olen jo tovin ollut vanhuuseläkkeellä, mutta silti pidän nuoren Arhinmäen avausta Nato-asiassa merkittävänä ja moraalisestikin kannustavana tekona. Kritiikki Haavistoa kohtaan ei ehkä ole tässä kuitenkaan ihan se keskeinen seikka, joten jatkossa otaksun paremmin toimivaksi kumppanuuden kaikkien niiden kanssa, jotka ovat Naton suhteen vilpittömästi kriittisiä ja haluavat pysyä tuosta aggressiivisesta sotilasliitosta mahdollisimman kaukana.

 4. Jussi 27.11.2011-22:06

  Lueppas tämä linkin juttu ja mieti sitä suvaitsevaisuutta mitä Arhikin Suomeen ajaa.

  http://www.image.fi/artikkelit/maailmojen-sota

 5. Auvo - Tee osto, käski Teoston testo 29.11.2011-01:17

  Miksi Paavo ajat teosto-mafian toivomia lisävaltuuksia, ihmisten nöyryyttämistä datalaitteen minkä tahansa käytöstä. Ei ymmärrä peruserkki, että kun kotona on monenlaista digihärveliä, joilla pääasiassa itse kehitellään asioita, käsitellään omia kuvia ja kotivideoita jne, että miksikä näistä pitäisi maksaa musiikinsoittosakkoa viranomaisvaltuudet itselleen kaapanneelle mielivaltataholle? Raadiot soittaa biisit puhki niin jottei niitä enää tahdo itsellensä ostella. Ne mitä tahtoo, saa ostettua sopuhintaan kappale kerrallaan ihan laillisesta nettikaupasta.

  Jos kerran kaikista laitteista pitää maksuja maksaa, niin kai sitä pitää jossain vaiheessa itsekin alkaa musiikkia kopioimaan, että saisi rahalleen sitä vastinetta mitä sille on laskettu?

  Sinä, Paavo, pienen ihmisen ymmärtäjä (vai oletko sittenkään?), miten sinä tälläiseen? Älä anna niiden vedättää niinkuin erästäkin edeltäjääsi.

  MIKSI minun pitää omien digikuvien ja vähäpätöisten videoideni tahi laillisesti ostettujen digitallenteiden säilyttämisestä maksaa sakkoa?

  Selityksen ja äärimmäisen hyvät perustelut olet meille velkaa. Niinkuin mekin Teostolle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *