Ei valtionapua rasismille

Kirjoitettu Paavon blogi

Olin tänään puhumassa valtakunnallisten nuorisojärjestöjen järjestöseminaarissa Helsingissä. Perusviestini oli, että rasistista toimintaa ei pidä tukea valtion varoista. Suomessa esitetään liian usein ”maahanmuuttokriittisyyden” savuverhon takaa mielipiteitä, jotka ovat todellisuudessa puhdasta rasismia. Tälle ajattelulle ei pidä antaa piiruakaan periksi.

Viestini koski erityisesti nuorisojärjestöjä, jotka saavat valtionapua. Nuorisolain lähtökohtia Suomessa ovat muun muassa yhdenvertaisuus, tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys. Nykyisin nämä nuorisolain periaatteet ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, kun avoin muukalaisvihamielinen puhe on tullut lähes hovikelpoiseksi julkisuudessa ja jopa eduskunnassa.

Nuorisolaki ohjaa niiden valtakunnallisten nuorisojärjestöjen ja nuorisotyötä tekeviä järjestöjä, jotka saavat valtionapua. Nuorisotyön avustuksia myönnettäessä aiotaan entistä tarkemmin kiinnittää huomio arvopohjaan, joka nuorisotyötä ohjaa.

Kysymys ei ole järjestötoiminnan tai sananvapauden rajoittamisessa. Ne ovat arvoina edelleen pyhiä. Mikäli järjestöt kuitenkin saavat valtionapua, on niiden noudatettava nuorisolain kirjainta ja henkeä. Siksi ”maahanmuuttokriittisyyteen” verhoiltua rasismia ei ole mitään syytä tukea julkisilla varoilla, jos yksi määrärahojen antamisen tavoitteista on monikulttuurisuuden tukeminen.

Rasismin ja ahdasmielisyyden nousu ovat suuria poliittisia ongelmia. Niiden mukana synkkää päätään on nostanut myös ahdaskatseinen suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin tai sukupuolten tasa-arvoon. Useissa Euroopan maissa, myös Suomessa, on ideologisesti motivoitunutta rasismia, jota tietoisena propagandana levitetään.

Vaikka tuomitsisi muukalaisvastaisuuden ja ahdasmielisyyden, on olennaista myös puuttua syihin, joiden takia tämä propaganda uppoaa hyvään kasvualustaan.

Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja myös Yhdysvalloissa on nähty laajoja nuorisoprotesteja työttömyyttä ja yhteiskunnallista osattomuutta vastaan. Työttömyys, toimeentulo-ongelmat ja yleinen epävarmuus omasta tulevaisuudesta koskettavat monia myös Suomessa.

Maahanmuuttajavastaisuuden taustalla onkin ajatus siitä, että ”ne” tulevat tänne viemään ”meiltä” työt ja sosiaaliturvan. Oman maan köyhiä sanotaan puolustettavan lyömällä maahanmuuttajia, jotka usein ovat vielä heikommassa asemassa kuin kantasuomalaiset. Köyhät halutaan näin asettaa vastakkain.

Kommentteja (15)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *