Sotajoukot pois Afganistanista

Kirjoitettu Paavon blogi

Nyt olisi oikea aika harkita uudestaan, kannattaako Pohjoismaiden, erityisesti liittoutumattomien Suomen ja Ruotsin, osallistua Nato-vetoiseen Afganistanin sotaan. Esitin Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa joukkojen yhteistä pois vetämistä, tässä tiedote:

* * *

PN:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Paavo Arhinmäki:
”Pohjoismaiden pitää yhdessä vetää sotajoukot Afganistanista”
 
Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitti Reykjavikissa PN:n täysistunnon ulkopoliittisessa keskustelussa, että Pohjoismaiden pitää yhdessä muuttaa sotilasoperaatio Afganistanissa siviilioperaatioksi. Sotilaalliseen operaatioon käytettävät voimavarat pitää ohjata koulujen, terveysasemien ja teiden rakentamiseen.
 
”Mielestäni Pohjoismaiden – tai ainakin sotilaallisesti liittoutumattomien Suomen ja Ruotsin – pitää yhdessä harkita uudelleen osallistumista Naton johdolla käytävään Afganistanin sotaan”, Arhinmäki vaati.
 
”Afganistan tarvitsee kipeästi apua, mutta ei aseita. Jos Pohjoismaiden nykyisellään jo varsin mittava sotilaallinen panostus käytettäisiin maan hädässä elävien kansalaisten todelliseen auttamiseen, elintason ja koulutuksen parantamiseen, voisi varsin nopeastikin syntyä kestäviä tuloksia.”
 
”Pohjoismaiden pitää olla edistämässä dialogin syntyä ja vahvistamista maan eri heimojen, poliittisten ryhmien ja myös maassa toimivien kapinallisten ja Kabulissa nyt valtaa pitävien välillä. Suomi ja Ruotsi eivät pysty tukemaan rauhanprosessia ja keskusteluja kapinallisten kanssa, jos maat samanaikaisesti osallistuvat Afganistanin sisällissotaan yhtä osapuolta tukien.”
 
”Pohjoismaat ovat olleet aina rauhanturvaamisen suurvaltoja, ja niin pitää olla jatkossakin. Sen sijaan Pohjoismaiden ei pidä olla osapuolena sisällissodissa. Tähän kuitenkin tähtää varustautuminen, esimerkiksi Suomessa miljardin euron hyökkäysaseiden hankkiminen Horneteihin”, Arhinmäki kuittasi Afganistanin sotaa puolustaneelle Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtille.

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *