Irlannin pankkikriisiä ei saa kaataa veronmaksajien niskaan

Kirjoitettu Paavon blogi

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki syyttää valtionvarainministeri Jyrki Kataista sumutuksesta ja vaatii hallitukselta täyskäännöstä Irlannin pankkikriisin hoidossa. Arhinmäen mukaan pankkikriisi pyritään lakaisemaan maton alle pumppaamalla pankeille rahaa ja tekemällä vain näennäisiä muutoksia.

– Mitä kauemmin pankkikuplan puhkeamista siirretään veronmaksajille lopulta kaatuvilla järjestelyillä, sen suuremmaksi riskit ja ongelmat kasvavat. Kataisen ja Suomen tulee olla mukana vastuullisten joukossa, jotka vaativat todellisia muutoksia finanssijärjestelmään, sen sijaan, että rahan pumppaaminen väärin toimineille pankeille jatkuu.

– Ismo Alankoa vapaasti lainaten voidaan todeta euroalueen kulkevan kriisistä kriisiin komein askelin. Pankit on laitettava maksamaan omat riskinsä. Kataisen, kansainvälisen valuuttarahaston ja finanssibisneksen ajama linja, jossa kriisivaltiot pakotetaan ajamaan valmiiksi heikon hyvinvointivaltion rippeetkin alas pankkituen maksamista varten, on täysin vastuuton.

– Irlanti ja jo aiemmin romahtanut Islanti kiihdyttivät verokilpailua ja tekivät kaikin tavoin äärimmäisen oikeistolaista talouspolitiikkaa. Pankkien omistajat ja johtajat tekivät valtavia voittoja. Ei ole oikein maksattaa voittoja jälkikäteen Euroopan veronmaksajilla. Kataisen puheet takuista ovat tyhjää populismia, kun mitään todellisia takuita ei voida antaa.

– Kriisimaat Kreikka, Irlanti ja Islanti ovat olleet hyvin alhaisen verotuksen maita. Muiden Euroopan maiden tulee tukea näitä maita rakentamaan kestävä hyvinvointivaltio laajentamalla veropohjaansa, sen sijaan, että tuetaan näissä maissa operoineita pankkeja, jotka vain hyötyvät kriisin nostamista koroista. EU:n on myös otettava käyttöön yhteisiä toimia, kuten yleinen rahoitusmarkkinavero.

Arhinmäki myös kyseenalaistaa suunniteltujen tukitoimien laillisuuden, sellaiset kielletään EU:n perussopimuksen artiklassa 125. Nyt vedotaan artiklaan 122, jonka mukaan luonnonkatastrofit tai poikkeukselliset tapahtumat, joihin jäsenvaltio ei voi vaikuttaa, voivat johtaa taloudelliseen apuun.

– Artiklaan 122 vetoaminen paljastaa oikeiston ajattelusta enemmän kuin on tarkoituskaan. Pankkikriisi ei ole mikään luonnonkatastrofi vaan seurausta tehdyistä poliittisista päätöksistä. Poliitikkojen on tultava pois markkinavoimien selän takaa ottamaan vastuu yhteiskunnasta.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *