Vasemmistoliitto turvasi kaupungin työpaikkoja

Kirjoitettu Paavon blogi
Viikonloppuna käytiin Helsingin budjettineuvottelut. Ne ovat olleet yleensä epädemokraattinen näytös. Ns. kolme suurta puoluetta ovat neuvotelleet ensin budjetin keskenään ja lopuksi keskisuuret sekä pienet ryhmät on kutsuttu paikalle hyväksymään tulos. Tätä demokratian kannalta kyseenalaista tapaa ovat pienemmät ryhmät kritisoineet vuosia.
 
Tänä vuonna neuvotteluissa oli enemmän draamaa kuin koskaan aikaisemmin minun ollessani mukana politiikassa. Demarit marssivat kolmen suuren neuvotteluista lauantaina ulos, heille ilmeisesti kynnyskysymys oli vaatimus nostaa kunnallisveroa.
 
Tämän jälkeen Vasemmistoliitto meni vääntämään vihreiden ja kokoomuksen kanssa neuvotteluihin. Meidän oli pakko kantaa vastuuta, jotta saataisiin inhimillisempi budjetti.
 
Me taistelimme muutamia tärkeitä asioita ensi vuoden budjettiin. Ensinäkin Vasemmistoliiton ansiosta budjettiin tuli kirjaus, jonka mukaan tulevat palkankorotukset eivät vähennä työntekijöiden määrää keskeisillä hyvinvointisektoreilla. Pelastimme siis satoja kaupungin peruspalveluiden työpaikkoja. Tämä oli Vasemmistoliitolle kynnyskysymys.
 
Toinen oli sosiaalipuolen budjetin huomattava kasvattaminen. Neuvottelujen tuloksena sosiaalitoimen budjettiin lisättiin yli 36 miljoonaa euroa alkuperäiseen ehdotukseen verrattuna
 
Toimeentulotukeen lisättiin 20 miljoonaa euroa ja mikä tärkeintä, sen kustannukset irrotettiin muusta sosiaalitoimen budjetista. Koska toimeentulotuki on lakisääteistä, pitää sitä maksaa. Nyt sen todennäköinen lisätarve ei vähennä muun sosiaalipuolen rahoitusta. Tätä olemme esittäneet jo vuosia.
 
Meille oli äärimmäisen tärkeää lisätä päihdehuollon kuntouttavaan toimintaan lisää rahaa. Sitä saatiinkin budjettiesitykseen nähden lisää 2,3 miljoonaa euroa. Tämän pitäisi turvata uhan alla olleet päihdekuntoutuksen resurssit. Samoin lasten päivähoidon ja lastensuojelun resursseja lisättiin selvästi.
 
Ilman Vasemmistoliittoa näitä tärkeitä lisäyksiä ei olisi tullut tässä mittakaavassa. Siksi me kannoimme vastuuta ja menimme mukaan budjettiin, vaikka hankalaa oli. Tärkeintä oli huolehtia työntekijöistä ja palveluista, ei pelata poliittista peliä. Jonkun oli pakko puolustaa vasemmistolle tärkeitä arvoja ja asioita budjetissa.
 
Mielenkiintoista on nähdä, miten tämä vaikuttaa tulevaisuudessa poliittiseen kulttuuriin Helsingissä. Toivottavasti jatkossa kolmen suuren lisäksi myös muut poliittiset ryhmät otetaan avoimemmin ja reilummin mukaan valmistelutyöhön. Se on todellista demokratiaa.
Kommentteja (9)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *