Lukion syyslomat uuteen harkintaan

Kirjoitettu Paavon blogi
Tänään opetuslautakunnan kokouksessa palattiin koululaisten lomia koskeneeseen ja paljon kritiikkiä osakseen saaneeseen päätökseen, jossa kouluilta kiellettiin viikon syyslomat. Esitin, että opetuslautakunta käyttää otto-oikeuttaan ja käsittelee uudestaan tehdyn päätöksen.
 
Perustelin esitystäni sillä, että valmistelu on ollut lukiolain ja nuorisolain vastainen. Oppilaskuntia olisi pitänyt kuulla valmistelua tehtäessä. Opetuslautakunta päättikin yksimielisesti ottaa asian uuteen päätöksentekoon.
 
Päätös lomista tulee opetuslautakunnan käsittelyyn 16. joulukuuta. Ennen seuraavaa lautakunnan kokousta oppilaskunnilta pyydetään lausunnot asiasta. Mielestäni lukioilla pitää olla mahdollisuus halutessaan järjestää kunnon syyslomat.
 
*
 
Huomenna täysistunnossa lähetekeskusteluun tulee hallituksen esitys samaa sukupuolta olevien rekisteröityneiden parien oikeudesta perheen sisäiseen adoptioon. Laki on yksi askel kohti seksuaalista tasa-arvoa.
 
Vasemmistoliitto on valmis ottamaan vielä huomattavasti pidemmän askeleen kohti tasa-arvoa. Puoluekokouksessa hyväksytyssä Vasemmistoliiton poliittisessa tavoiteohjelmassa todetaan:
 
  • Samaa sukupuolta olevilla vanhemmilla pitää olla kaikki samat oikeudet ja velvollisuudet kuin eri sukupuolta olevilla vanhemmilla. Myös adoptio-oikeus on laajennettava samaa sukupuolta oleville pareille. Adoption saamista on ylipäänsä helpotettava.
  • Avioliittolaki on muutettava sukupuolineutraaliksi.
 
Lähetekeskustelun jälkeen lakiesitys tulee lakivaliokunnan käsiteltäväksi. Lakivaliokuntaa on perinteisesti pidetty yhtenä eduskunnan konservatiivisena linnakkeena. Viime kaudella lakivaliokunnan enemmistö vastusti hedelmöityshoitolakia.
 
Nyt on mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi uuden lakivaliokunnan näkemys muodostuu. Keskustelua varmasti riittää ja sähköpostit tukkeutuvat viesteistä.
 
*
 
Olin viime viikonloppuna Kataloniassa paikallisen vihervasemmistolaisen ICV:n puoluekokouksessa. Ohessa Kansan Uutisiin tekemäni juttu puoluekokouksesta:
 
 
Puheenjohtajan valinta suoralla jäsenvaalilla
KATALONIAN VIHREÄT VAHVASTI VASEMMALLA
 
Viime viikonvaihteessa puoluekokouksen pitänyt Katalonian vihervasemmistolainen puolue Iniciativa (ICV) on vahvasti vasemmalla, vaikka se kuuluukin eurooppalaisella tasolla vihreään puolueeseen. ICV:n puoluekokouksessa oli keskeisesti esillä samoja teemoja kuin muullakin Euroopan vasemmistolla.
 
Katalonian vihervasemmistolainen puolue Iniciativa per Catalunya Verds järjesti puoluekokouksensa 20 kilometrin päässä Barcelonasta sijaitsevassa Sabadellissa. Sabadell on 200 000 asukkaan kaupunki, joka tunnettiin pitkään tekstiiliteollisuudestaan. Sitä kutsuttiinkin aikaisemmin Katalonian Manchesteriksi.
 
Teollisuuskaupunki on ollut aina vahvasti vasemmalla. Ennen Espanjan sisällissodassa Sabadell oli vahva sosialistien ja anarkistien linnake. Viimeiset viisi vuotta kaupunkia on hallinnut sosialidemokraattinen pormestari, mutta sitä ennen kaupunkia johti 17 vuoden ajan vasemmisto.
 
Sabadell joutui 1980-luvulla kokemaan rajun rakennemuutoksen. Tekstiiliteollisuuden alasajo vei työpaikat ja tehtaat hiljenivät. Nyt vanhoja teollisuusrakennuksia on otettu uuteen käyttöön. Puoluekokous järjestettiin vanhassa tehdashallissa, jossa oli vielä toimivat kattonosturit jäljellä. Samoin kansainväliset vieraat majoitettiin hotelliin, joka oli aikaisemmin toiminut tehtaana.
 
EUROOPAN VIHERVASEMMISTO
 
Suomessa vihreät ovat mukana oikeistohallituksessa, mutta monessa muussa maassa tämä ei tulisi kysymykseen. Esimerkiksi Kataloniassa ICV on tehnyt julkisesti selväksi, että sille ainoa mahdollinen hallituskoalitio on vasemmistohallitus.
 
ICV on Euroopan parlamentissa vihreiden ryhmässä ja kuuluu myös Euroopan vihreään puolueeseen. Samalla kuitenkin se haluaa korostaa olevansa vahvasti vasemmistolainen. ICV on ollut mukana muun muassa NELF-verkoston (New European Left Forum) toiminnassa.
 
Kokoukseen kutsuttujen kansainvälisten vieraiden lista kertoo myös sijoittumisesta puoluekartalla. Vasemmistosta oli kutsuttu Suomen Vasemmistoliitto, Tanskan SF ja Kreikan Synaspismos. Toisaalta vihreitä puolueita kokouksessa edustivat Ruotsin ja Saksan vihreät.
 
ICV toimii vain Katalonian alueella. Sen yhteistyöpuolue Espanjassa on Izquierda Unida, joka toimii Euroopan parlamentissa Euroopan Yhdistyneen Vasemmiston GUE-ryhmässä. Puolueiden yhteiseltä vaalilistalta on valittu kaksi kansanedustajaa sekä Espanjan että Euroopan parlamentteihin, yksi molemmista puolueista.
 
Yksi tulevaisuuden haasteista onkin pyrkiä luomaan modernille punavihreälle vasemmistolle entistä vahvempaa eurooppalaista viitekehystä.
 
PUHEENJOHTAJA VALITAAN SUORALLA JÄSENVAALILLA
 
ICV:n puoluekokouksessa valitaan puoluesihteeri, -hallitus ja -valtuusto. Sen sijaan puheenjohtaja on selvillä jo ennen kokousta. Nimittäin Kataloniassa puoluedemokratia on viety puheenjohtajan valinnassa niin pitkälle, että puheenjohtaja valitaan suoralla jäsenvaalilla.
 
Puolueen puheenjohtajana jatkaa Joan Saura. Hän oli ainoa ehdokas jäsenvaalissa ja sai 84 prosenttia kaikista annetuista äänistään. Saura toimii myös toisena ICV:n kahdesta ministeristä Katalonian hallituksessa.
 
Hänen ministeripostinsa on herättänyt myös sisäistä keskustelua. Saura nimittäin vastaa sisäministerinä myös poliisista. Vain kaksi päivää ennen puoluekokousta poliisi oli hajottanut opiskelijamielenosoituksen Barcelonssa. Moni puolueen jäsen on tietenkin opiskelijamielenosoitusten veteraaneja.
 
Avauspuheessaan Saura korosti vahvasti ICV:n juuria työväenpuolueena. Hän tuomitsi voimakkaasti yritysten irtisanomisia ja erityisesti niiden yritysten, jotka ovat saaneet tukea Katalonian hallinnolta. Tuki kyllä ensin kelpaa, mutta sen jälkeen ei yhteiskuntavastuuta kanneta, oli hänen viestinsä.
 
Saura painotti myös puheessaan sitä, että työpaikat ja ympäristön sekä ilmaston suojelu eivät ole vastakkain. Samoin hän korosti sukupuolten välisen ja sosiaalisen tasa-arvon vahvistamisen tärkeyttä Kataloniassa.
 
SAMOJA HAASTEITA SUOMEN VASEMMISTON KANSSA
 
Puoluekokokokouksen tavoitteita ja keskustelunaiheita kansainvälisille vieraille esitelleen puoluesihteerin Jordi Guillot kertomat haasteet olivat samansuuntaisia kuin Suomessa. ICV pyrkii antamaan lisää valtaa ja toimintamahdollisuuksia jäsenilleen.
 
Sukupuolten välistä tasa-arvoa pyritään vahvistamaan puolueessa ja nuoria halutaan lisää näkyville paikoille. Samaan aikaan pitää alkaa valmistautua uuden puheenjohtajan valintaan seuraavassa puoluekokouksessa.
 
Puolueen haasteena on myös ääniosuuden väheneminen ns. Barcelonan punaisella vyöllä, vanhoissa työläiskaupunginosissa. Samaan aikaan hallitusvastuussa olevan puolueen on koko ajan perusteltava jäsenilleen ja kannattajilleen, miksi hallituksessa ei saada aikaan niin paljon kuin on toivottua.
 
Yhdessä asiassa ICV oli ainakin selvästi edellä Vasemmistoliittoa. Kokousmateriaalia ei jaettu iänikuisissa kansioissa vaan muodikkaissa kierrätysmateriaalista tehdyissä kasseissa, joilla on varmasti käyttöä kokouksen jälkeenkin. Kierrätysmateriaalina oli käytetty puolueen vanhoja vaalijulisteita.
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *