Katainen, sotatoimet eivät edistä ihmisoikeuksia

Kirjoitettu Paavon blogi

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen otti tiistaina kantaa sen puolesta, että Suomi pysyy mukana Nato-johtoisessa Afganistanin-operaatiossa, eikä lähde Afganistanista. Vastasin Kataiselle Skotlannista käsin oheisella tiedotteella. Täällä Iso-Britannissa käydään myös kiivasta keskustelua Afganistanista ja monien arvio tilanteesta tuntuu olevan, että tätä menoa Afganistanista tulee uusi Vietnam.


Vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki pitää Jyrki Kataisen tiistaista Afganistan-lausuntoa yksisilmäisenä.

– Päivä päivältä näyttää yhä enemmän siltä, että Afganistanissa on käynnissä sota, ei rauhanturvaoperaatio. Kokoomusjohtoa tilanne ei tunnu häiritsevän, väläyttelihän jo puolustusministeri Jyri Häkämieskin rynnäkkökiväärien lähettämistä maahan, Arhinmäki sanoo.

– ISAF-joukkojen ilmapommitusten siviilikuolonuhrit vain vahvistavat Taleban-liikkeen asemaa, minkä Katainen jättää huomiotta. Kataisen vaatimus Suomen läsnäolon jatkamisesta Afganistanissa olisi rehellisempi, jos Katainen julkisesti kritisoisi Yhdysvaltain toimia sekä ISAFin ja sen tukemien joukkojen ihmisoikeusloukkauksia, Arhinmäki sanoo.

– Ihmisoikeustilanne ja naisten asema eivät helpotu sotatoimilla, vaikka Katainen niin antaa ymmärtää. Talebaneja ei kukaan halua valtaan, mutta raaistuvat sotatoimet vain vahvistavat ääriryhmää.

Arhinmäen mielestä Afganistanin operaatio ei ole luonteeltaan enää sellainen, että Suomen pitäisi siihen osallistua.

– Suomen ulkopolitiikkaa ollaan nyt kokoomuksen johdolla suuntaamassa uusille urille. Katainen vähätteli puheessaan kansainvälisten järjestöjen merkitystä kriisien ratkaisussa. Vanhasen hallitus on kieltäytynyt YK-johtoisesta Darfurin operaatiosta, mutta samalla lisää voimavaroja Nato-johtoiseen Afganistanin operaatioon, Arhinmäki luettelee.

– Afganistanin sodan sijasta Suomen pitää tukea YK:n operaatiota Darfurissa, jossa kansanmurhan on annettu jatkua jo liian pitkään, ja jossa operaatiolla olisi kaikki edellytykset rauhoittaa tilanne alueella, Arhinmäki sanoo.

Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *