Jyrkkä ei pakkolaille!

Kirjoitettu Paavon blogi
Kello taisi olla tänään aamulla muutamaa minuuttia vaille puoli kolmen, kun ns. pakkotyölain ensimmäinen käsittely oli ohi. Hallituksen esityksestä riitti puhetta siis yli 12 tuntia.
 
Samalla tuli koettua ensimmäistä kertaa "legendaariset" yöistunnot. Ainakin jutuista päätellen ennen istuttiin yömyöhään harva se viikko, mutta nykyään yöistunnot ovat onneksi poikkeus. Tosin poikkeus vahvistaa sääntöä, sillä seuraavan kerran täysistunto on jo torstain ja perjantain välisenä yönä.
 
Koska lain toinen käsittely voi olla vasta kolmen päivän päästä ensimmäisestä käsittelystä, on käytäväpuheiden mukaan tarkoitus pitää täysistunto perjantaiaamuna kello 00.05.
 
Näin siis yön pimeinä tunteina ja hirveällä kiireellä hallitus haluaa hyväksyttää lain, joka on ristiriidassa perustuslaillisten oikeuksien kanssa. Hallitus haluaa rajoittaa työntekijöiden järjestäytymisen vapautta ja ihmisen oikeutta valita työpaikkansa. Ihmisten pakottaminen sakonuhalla töihin polkee kansainvälisiä työoikeuksia vastaan.
 
Nyt ei ole kuitenkaan kysymys sodasta tai sellaisesta kriisistä, jossa ihmisiä voisi määrätä pakkotyöhön. Nyt on kyllä kysymys terveydenhoidon kriisistä, mutta äärikeinojen sijaan se olisi ratkaistavissa helposti rahalla.
 
*
 
Ennen viime vaaleja kaikki puolueet ehkä keskustaa lukuun ottamatta lupasivat sairaanhoitajille tuntuvan kuoppakorotuksen yli yleisen palkankorotustason. Nyt nämä lupaukset pitäisi myös lunastaa. Siksi sairaanhoitajien vaatimus paremmista palkoista on vähintäänkin oikeutettu.
 
Sairaanhoitajien palkkojen korottamiseen on myös varaa. Viime viikolla valtiovarainministeri Jyrki Katainen esitteli neljännen lisätalousarvion. Siinä kirjattiin ylimääräisiä ja odottamattomia verotuloja noin puolitoista miljardia euroa velan lyhennykseen.
 
Ensi vuoden budjetti on laadittu pari miljardia ylijäämäiseksi ja jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, voi ylijäämä nousta kolmeen neljään miljardiin. Siitä löytyy ne 300-400 miljoonaa euroa, jotka tarvitaan tämän kriisin ratkaisemiseksi semminkin, kun vielä iso osa näistä palautuu verotuloina takaisin valtion kassaan.
 
Toisin päin voi myös verrata lukua. Vihreät nuoret ja opiskelijat vaativat omalta puolueeltaan ryhtiä asiassa. Vihreät ovat jälleen kerran menneet hallituksessa kritiikittömästi isojen puolueiden mukana. Vino totesi tiedotteessaan, että viime tiistaina esitetty autoverouudistus vähentää verotuloja 250 miljoonalla eurolla. Vastaavalla summalla hoitaisi lähes palkkakiistan.
 
Ilmeisesti hallitukselle peltilehmät ovat kuitenkin pyhempiä kuin ihmishenget, joiden pelastamisella tätä pakkolakiesitystä perustellaan.
 
*
 
Mitään muuta syytä hallituksen tökeröön pakkolakiesitykseen ei voi olla kuin se, että hallituksen johtokaksikko pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen laittavat oman arvovaltansa joukkoirtisanoutumisten torjumisen edelle.
 
Ilmeisesti Vanhanen ja Katainen luulevat menettävänsä kasvonsa, jos taipuvat antamaan lisärahaa työtaistelun ratkaisemiseksi. Tosiasiassa he menettävät kasvonsa, jos eivät anna rahaa. Joka tapauksessa pakkolaista riippumatta kiista pitää ratkaista ja se onnistuu vain rahalla.
 
Nyt kysymys on koko suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän tulevaisuudesta. Mistä riittää jatkossa sairaanhoitajia, jos alalla olevat tai alalle opiskelevat siirtyvät aivan muihin töihin tai muuttavat arvoisensa palkan perässä ulkomaille. Me emme kestä sitä, että irtisanoutuvat sairaanhoitajat eivät enää palaakaan takaisin vanhoihin töihinsä.
 
Siksi kiista on ratkaistava nyt. Ratkaisun avaimet ovat Vanhasen ja Kataisen käsissä. Me oppositiosta pyrimme luomaan sellaisen paineen, että Vanhanen ja Katainen joutuvat lopulta taipumaan. Pakkotyölaki vain hankaloittaa ratkaisun löytymistä ja sotii työntekijöiden perusoikeuksia vastaan. Siksi Vasemmistoliitto on ainoana puolueena tiukasti jokaisessa kohdassa esittänyt lain hylkäämistä.
Kommentteja (10)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *